Aandoeningen hond: gescheurde kruisband

Aandoeningen hond: gescheurde kruisband Een gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaak is het ontstaan door een verkeerde beweging, waardoor de hond plotseling kreupel is. Als de kruisband nog niet volledig doorgescheurd is, kan de hond er vaak nog op lopen. De knie wordt dik omdat het overvuld raakt met gewrichtsvloeistof. Wanneer de kruisband niet volledig is gescheurd, kan rust en oefening voor herstel zorgen. Als de knieband volledig is gescheurd, is een operatie noodzakelijk.

Wat het is

De kruisbanden zijn pezen die tussen de botten van de scheenbenen en dijbenen gespannen zitten. Ze zorgen ervoor dat de botdelen ten opzichte van elkaar bijeen gehouden worden. Het kan voorkomen bij alle hondenrassen, maar met name bij grotere hondenrassen komen kruisbandproblemen in de achterpoten regelmatig voor. Boxers, Rottweilers, Chow Chows en Terriërs zijn gevoeliger voor het krijgen van blessures aan de kruisbanden. Meestal scheurt de voorste kruisband. Wanneer de kruisband scheurt, wordt de knie instabiel. De hond gaat plotseling kreupel lopen en heeft pijn. Soms loopt er gewrichtsvloeistof in de knie en wordt het dik.

Hoe het ontstaat

De kruisband heeft een grote kans om te scheuren wanneer er een combinatie is van het overstrekken en draaien van de knie. Meestal komt dit door een verkeerde beweging of tijdens een wilde stoeipartij. Er kan ook sprake zijn van een overbelaste knie. Ook kan er sprake zijn van een genetische aanleg. Bij een groot deel van de honden die een kruisband scheuren, ontstaat er later ook een scheuring (ruptuur) aan de andere knie. Grotere en gespierde honden zijn zwaarder, waardoor er grotere krachten op de kruisbanden staan, waardoor ze meer risico lopen. Naast een gescheurde kruisband, wordt het vaak gezien dat de meniscus ook scheurt. Dat komt omdat de botdelen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en dat de knie instabiel is. Hierdoor komt er een grote belasting op de meniscus.

De symptomen

Bij een volledige scheuring zijn de symptomen duidelijk. De hond loopt ineens mank en tipt vaak nog maar net met de tenen tegen de grond. Vaak ziet de eigenaar de hond na een fikse stoeipartij ineens kreupel lopen of een gil geven. Wanneer de kruisband is beschadigd, maar nog niet doorgescheurd is, zijn de symptomen vaak wat minder duidelijk. De hond belast zijn poot soms nog wel, maar wel minder dan normaal. Soms is het duidelijk voelbaar omdat de knie dikker is dan de andere knie.

Diagnose

De dierenarts zal bekijken in hoeverre de kruisband is beschadigd en zal onderzoek uitvoeren. Naast een overvulling van de knie door het gewrichtsvocht, kan het pijnlijk zijn als de poot wordt gebogen of gestrekt. Bij een instabiele knie kunnen de botdelen ten opzichte van elkaar verschuiven. De dierarts kan een schuifladetest doen. Hierbij is het mogelijk om het scheenbeen naar voren te bewegen ten opzichte van het bovenbeen. Bij een kleinere beschadiging is het de diagnose soms moeilijk te maken. Dan kan er gekozen worden om een röntgenfoto te maken. Een kijkoperatie die soms bij mensen wordt gedaan, is bij honden niet mogelijk omdat een hondenknie te klein is voor een kijkapparaat (artroscoop).

Behandeling

Wanneer er geen volledige ruptuur is van de kruisband, kan er soms met rust, bandages en met oefeningen herstel optreden. Dit is het geval bij een verrekking of een gedeeltelijke scheuring. Dit geldt vooral voor kleinere honden. Wanneer een kruisband helemaal is gescheurd, is een operatie altijd noodzakelijk. Hierbij worden eerst de restanten van de kapotte kruisband verwijderd en gekeken of er nog verdere schade is. Bij kleinere honden wordt er meestal buiten de knie om kunststofkruisbanden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de knie weer stabiel wordt. Bij grotere honden wordt er vaak een stuk kniepees of knieband gebruikt om de kruisband te vervangen. Er bestaan ook andere technieken om de knie te opereren. Het ligt aan de soort beschadiging, grootte van de hond en de voorkeur van de chirurg.

Na de operatie

Herstel na een operatie duurt lang. De hond mag de eerste zes weken zeer beperkt bewegen. Hij mag niet spelen, loslopen of traplopen. Hij mag alleen het noodzakelijke bewegen aan de riem. Daarna mag je het bewegen langzaam weer opbouwen. Meestal zal de hond nooit volledig herstellen. Bij ongeveer de helft van de honden ontstaan er later ook problemen aan de kruisband van de andere knie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Kruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondKruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondAls uw hond plots mank loopt, mogen we denken aan een overrekte of gescheurde kruisband in het kniegewricht. Dit is een…
Aandoeningen hond: losse knieschijfAandoeningen hond: losse knieschijfEen losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of helemaal uit…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Aandoeningen hond: jeuk en krabbenAandoeningen hond: jeuk en krabbenElke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oor…
Slome hond met dikke buik, veel drinken en gaten in de vachtSlome hond met dikke buik, veel drinken en gaten in de vachtIndien er teveel cortisol wordt aangemaakt, zal uw hond een te dikke buik hebben. Bovendien zorgt het ervoor dat uw huis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Freestocks.org, Pexels
  • Dierenziekenhuizen.nl/honden
  • www.dierenartsonline.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.