Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!

Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd! Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een gescheurde kruisband is een combinatie van overstrekken en draaien van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het dier in een gat stapt, uit de auto springt, uitglijdt, of met spelen een ongelukkige beweging maakt. De diagnose zal altijd door een dierenarts gesteld moeten worden, waarna een eventuele operatie volgt.

Gescheurde kruisband

De kruisbanden zijn twee kruiselingse banden die tussen het scheenbeen en het dijbeen gespannen zitten. Ze houden deze twee botten bij elkaar. De voorste kruisband is het vaakst de band die scheurt. De knie is dan niet stabiel meer en dijbeen en scheenbeen schuiven dan over elkaar. De meniscus kan hierdoor ook beschadigd raken. De kreupelheid ontstaat plotseling. De oorzaak is meestal een verkeerde beweging of een wilde stoeipartij.

Gescheurde kruisbanden zien we bij alle rassen, maar rassen met een steile kniestand zijn er wel gevoeliger voor. Dit zijn bijvoorbeeld Boxers, Rottweilers en Chowchows. Bij een steile kniestand is de kruisband relatief veel korter, waardoor er bij overstrekken eerder een scheuring kan optreden.

Diagnose

Om vast te stellen of een dier een gescheurde kruisband heeft is een zorgvuldig onderzoek door een dierenarts nodig. De dierenarts let op de mate van speling in de knie. Wanneer het dijbeen en het scheenbeen kunnen verschuiven is het eigenlijk altijd zo dat de kruisband gescheurd is. De knie kan daarbij ook dik en pijnlijk zijn. Soms is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een röntgenfoto.

Verschijnselen bij de hond

Een gescheurde kruisband is zeer pijnlijk en de hond zal dan ook duidelijke verschijnselen tonen. Deze kunnen zijn:
  • Plotselinge kreupelheid
  • Een poot die licht of niet belast wordt, de hond gaat op drie poten lopen
  • Zwelling van de knie

Behandeling

Een kapotte kruisband is een ernstige beschadiging van de knie. Wanneer de band helemaal doormidden is, is een operatie echt noodzakelijk. Zonder operatie zal de hond met pijn rond blijven lopen, is er kans op overbelasting van de goede poot die het gewicht van de hond overneemt en zal er artrose optreden waardoor de knie niet meer kan functioneren.

Bij een operatie worden de restanten van de kapotte kruisband verwijderd en wordt de knie nagekeken op verdere beschadigingen, bijvoorbeeld aan de meniscus. Vervolgens moet de knie weer gestabiliseerd worden. Hiervoor bestaan zeer veel technieken en de keuze is afhankelijk van soort en grootte van de hond en voorkeur van de chirurg. Bij kleine honden (tot 11 kg) worden buiten de knie om kunststofkruisbanden aan gebracht, bij grotere honden wordt vaak een stuk kniepees of knieband gebruikt ter vervanging van gescheurde band. Een operatie bij een kleine hond zal zo'n 500 tot 600 euro kosten, bij een grote hond al snel het dubbele.

Het herstel heeft flink wat tijd nodig. De eerste 6 weken na de operatie mag de hond alleen aan de lijn uitgelaten worden, niet spelen met andere honden en geen trappen lopen. Na deze weken mag de beweging langzaam weer opgebouwd worden. In de meeste gevallen is 70-80% functieherstel mogelijk.

Preventie

Iedere hond kan natuurlijk een ongelukje krijgen, dus een gescheurde kruisband is niet altijd te voorkomen. Pas op met ruwe spelletjes op een gladde ondergrond zoals parket, laminaat of ijs. Wees voorzichtig met het in en uit de auto laten springen van de hond, en zorg ervoor dat de hond niet te dik is. Overgewicht is een duidelijk risicoverhogende factor.

Bij plotselinge kreupelheid en een dikke pijnlijke knie is het belangrijk dat de er een afspraak bij de dierenarts wordt gemaakt. In het geval van een gescheurde kruisband is snel handelen van belang. Hoe eerder de aandoening wordt behandeld, hoe beter de vooruitzichten zijn.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: gescheurde kruisbandAandoeningen hond: gescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaa…
Gescheurde kruisbandGescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is erg pijnlijk en wordt veroorzaakt door het plots draaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens s…
Kruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondKruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondAls uw hond plots mank loopt, mogen we denken aan een overrekte of gescheurde kruisband in het kniegewricht. Dit is een…
Gescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelGescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelEen blessure aan een van de kruisbanden van de knie wordt gezien als een van de ernstigste blessures in de sport, vaak n…

De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De chihuahua is een erg populair hondenras. Zij stammen uit Mexico. Oorspronkelijk waren chihuahua's kortharig. Door kru…
Cesar Millan, de hondenfluisteraarmijn kijk opCesar Millan, de hondenfluisteraarCesar Millan, de hondenfluisteraar, bekend van het programma " The Dog Whisperer" op National Geographic wordt geprezen…
Bronnen en referenties
  • www.dierenartsonline.nl
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 24-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.