Gezondheid hond: voeten
Een hond loopt met zijn voeten overal overheen. Zo wandelt hij over grind, in de winter over ijs en in de zomer over de hete stoep. Zijn voetkussens zijn sterk en kunnen veel hebben. Toch kan er iets gebeuren waardoor zijn voeten beschadigd raken, waardoor het pijn kan doen of kan bloeden. Er kan iets tussen zijn voetzolen komen te zitten of hij kan in een scherp voorwerp stappen. Hoe moet je de voeten van je hond verzorgen en wat kun je eraan doen om ze gezond en sterk te houden?
Sterke voeten
De voeten van je hond zijn opvallend taai en krijgen veel te verduren. Zo draven ze over grind, ijs en pekel, en in de zomer over gloeiende stoepen of asfalt en door doornige gewassen. De sterke leerachtige voetkussens kunnen een hoop aan, waardoor de hond van nature over een paar goede werkschoenen beschikt. Toch is er een grens aan wat hondenvoeten kunnen verdragen. Ze kunnen door overbelasting ruw en pijnlijk worden en zelfs scheuren.
Nagels
Niet alleen de kussentjes zijn kwetsbaar, maar ook de nagels vormen vaak een probleem. Hondennagels groeien snel, en wanneer ze te lang worden kunnen ze breken of scheuren. Vooral als honden veel lopen op een zachte ondergrond, krijgen de nagels de kans om te groeien. Het is beter om ook regelmatig met je hond over een harde ondergrond, zoals de stoep te lopen. Voetproblemen kunnen erg pijnlijk zijn, maar zijn vaak eenvoudig thuis te behandelen. Een paar minuten voetverzorging per week zorgt ervoor dat de voeten van je hond het hele jaar door gezond en sterk blijven.
Inspectie voeten
De meeste honden zijn het niet gewend om aangeraakt te worden aan de voeten en vinden het niet prettig als er een voeteninspectie moet plaatsvinden. Sommige honden laten het toch toe, maar er zijn ook honden die erg onrustig worden en waarbij de hond zelfs in de houtgreep gehouden moet worden. Als je hond niet gewend is om aangeraakt te worden aan zijn voeten, laat hem hier dan langzaam aan wennen. Om dit te doen kun je eerst een poot van je hond aanraken en belonen als hij het toestaat. Doe dit dagelijks of een paar keer per dag zodat hij hier aan went. Hij zal zijn poot minder snel wegtrekken op den duur en accepteren dat de poot wordt aangeraakt. Gaat dat goed, begin hem dan te wennen aan het bevoelen van zijn tenen en nagels. Omdat het gevoelige delen zijn, is geduld hebben soms noodzakelijk.
Gevoelige voeten
Honden zijn over het algemeen dol op menselijke aanrakingen. Ze vinden het prettig om over hun buik geaaid te worden en duwen met hun neus tegen je hand aan om je te laten weten dat ze geaaid willen worden. Maar als je de voeten van je hond aanraakt, dan trekt hij die weg alsof hij zich gebrand heeft. Dit schijnt voor alle honden te gelden. Zelfs spelende honden mijden gewoonlijk elkaars voeten. Eigenlijk weet niemand waarom zoveel honden voetschuw zijn. Het kan zijn dat het komt omdat het kietelt.
Houd zijn voeten gezond
De voetkussentjes van je hond zijn tegen veel meer bestand dan mensenvoeten, maar ze zijn niet onkwetsbaar. De voetkussens bevatten een dun, ruw laagje dat taai is. Het is sterk weefsel, maar kan toch beschadigen. Het haar tussen zijn voetkussentjes is een magneet voor viezigheid, klitten of stukjes ijs. De voeten van je hond vragen meer aandacht dan welk ander deel van zijn lichaam ook. Niet alleen om problemen te voorkomen, maar ook om een verwonding eventueel te behandelen.
Houd de voeten droog
Mensenvoeten drogen snel in de buitenlucht, maar hondenvoeten kunnen vanwege de haartjes urenlang vochtig blijven. Dit kan de huid irriteren of beschadigen en het kan ongedierte aantrekken. Het is de moeite waard om de voeten van je hond goed af te drogen als die nat geworden zijn. Je kunt hiervoor een handdoek bij de deur neerleggen. Besteed wat extra aandacht aan het gedeelte tussen de tenen, waar vaak vocht achterblijft. Je kunt ook babypoeder gebruiken om de laatste beetjes vocht te absorberen.
Breng lotion aan
Honden die veel buiten zijn, krijgen vaak broze nagels en kleine scheurtjes in de kussentjes. Vooral in de winter kan het leiden tot droge voetkussentjes. Je kunt ze insmeren met wat crème zoals vaseline, zodat de kussentjes weer zachter worden. Pas erop dat je dit niet te vaak insmeert, want dan worden de kussentjes te week om voldoende bescherming te bieden.
Was de pijn weg
Als de hondenvoeten veel belast worden, kan het de kussentjes kwetsbaar maken voor een infectie waardoor de voetkussens rood, dik en pijnlijk worden. Om de pijn weg te nemen en de infectie aan te pakken, kun je de hond 5 tot 10 minuten laten staan in een mengstel van koel water en een antiseptisch middel zoals Betadine. Je kunt hiervoor één deel Betadine op 10 delen water gebruiken. De eenvoudigste manier om een voetenbad te geven is je hond met een poot in een emmer met het ontsmettende middel water te laten staan. Wil de hond dit niet, kun je een doek in de oplossing houden en hiermee de kussentjes en het gebied tussen de tenen schoonmaken. Droog na het wassen of baden de poten goed af.
Modder
Honden rennen even zorgeloos door een modderpoel als over een grasveld en vinden het niet erg als ze vies worden. Maar als de modder opdroogt, raken de voeten geïrriteerd door de harde korsten die zich dan vormen. Je kunt babydoekjes gebruiken om de modder van de voeten te verwijderen. Eventueel kun je de voeten wassen met een lauwwarm sopje of afspuiten met de tuinslang. Doe dit voordat de modder hard is geworden, zodat je het nog simpel kunt verwijderen.
In de winter
Hondenvoeten hebben het in de winter zwaarder te verduren. Door de droge lucht kunnen de kussentjes droog worden. Ze kunnen ook geïrriteerd raken door sneeuw, ijs en pekel op de weg. Het zoute ijs of sneeuw dat tussen de tenen smelt, vormt bovendien een goede omgeving voor bacteriën. Een combinatie van bacteriën, zout en vocht is een ideale manier om voor het ontwikkelen van voetschimmel. Zet een emmer water bij je deur, zodat je elke keer als je terug komt van een wandeling zijn voeten kunt afspoelen.
Knip de vacht bij
Een hond heeft overal vacht om hem te beschermen. De beharing tussen de kussentjes houdt zijn voeten vochtig en zorgt dat er geen lucht bij kan komen. Als je dit haar wegknipt, worden de voeten makkelijker droog en houdt ze gezonder. Dit geldt met name voor langharige rassen zoals Golden Retrievers, Malters of veel spaniëlsoorten. Om de haren weg te knippen til je een poot op en spreid de tenen met je vingers. Met een schaar met stompe uiteinden knip je het haar weg.
Knip losse huid weg
Als een hond veel op een harde ondergrond heeft gespeeld, kan de buitenste huidlaag van een voetkussen loslaten. Als je een los stukje ziet zitten, moet je dit wegknippen. De bovenste huidlaag is gevoelloos en je doet de hond geen pijn als je het wegknipt. Na het verwijderen van het losse vel, moet je het kussentje goed schoonmaken. Als het goed is, zal de huid in twee tot vier weken genezen zijn. Laat je hond allen op een zachte ondergrond lopen tot de huid de kans heeft gekregen om weer voldoende aan te groeien.
Dagelijkse controle
De voeten van je hond hebben meer contact met de grond dan enig ander deel van zijn lichaam. Een dagelijkse controle van de voeten is daarom belangrijk. Er kan tijdens het uitlaten van alles gebeuren: hij kan in een spijker, doorn of ander scherp voorwerp stappen. Deze moeten weggehaald worden voordat ze verdere schade aanrichten of een infectie veroorzaken. Als je daadwerkelijk iets uit de voet moet halen, maak het gebied er omheen dan goed schoon en breng vervolgens een antibiotische zalf aan.
Lees verder