Maagtorsie bij honden

Een maagtorsie wordt naar mate van ernst ook wel maagdraaiing of maagdilatatie genoemd. Als uw hond een maagtorsie heeft dan is dat ten alle tijden een spoedgeval. Een maagtorsie is namelijk een levensbedreigende afwijking waarbij direct ingegrepen moet worden. Een maagtorsie komt voornamelijk voor bij grote honden, maar het word ook af en toe waargenomen bij: kleine honden, katten en cavia's.

Wat is een maagtorsie?

Als er onverwachts veel gas geproduceerd wordt in de maag en sneller dan dat gas kan worden uitgeboerd en/ of naar de dunne darm vervoerd, zet de maag uit. Als de maag door al het gas te snel en heftig uitzet loopt de maag zo vol dat deze neigt om op te stijgen als een ballon. De in- en uitgang ( slokdarm en twaalf-vingerige darm)van de maag blijven dan alleen wel op hun plaats, met het gevolg dat de maag een draaiing maakt. Hierdoor worden de in- en uitgang van de maag min of meer dichtgeknepen. Het gevolg is dat er niks meer uit de maag kan, maar de maag wel verder word gevuld door de gasvorming. Omdat de maag zo opgezwollen is voelt de maag zo hard als een voetbal. De bloedcirculatie wordt door de draaiing ook afgesloten. Hierdoor wordt de kans op een shock vergroot. Wordt er niet op tijd ingegrepen, dan kan de maagwand doorlekken en sterft de hond aan een acute buikvliesontsteking en/of aan een shock. Een maagtorsie is dus ten alle tijden een spoedgeval!

Voorkomen

Er is uit onderzoek nog geen duidelijk antwoord gekomen op de vraag hoe een maagtorsie opeens kan ontstaan wel schijnt een maagtorsie sneller voor te komen als:
  • Als u direct met u hond gaat wandelen/spelen/auto rijden na het eten
  • Als u net voor het eten gaat wandelen/spelen/auto rijden met de hond
  • Als de hond schrokkerig eet. Er bestaan eventueel bakken met vormpjes er in waar de hond het eten omheen uit moet zien te krijgen, dit vermindert het schrokken.
  • Als de hond veel in een keer eet, het is altijd beter meerdere kleine porties per dag te voeren.
  • Als de hond ijswater/ijs eet

Een maagtorsie kan ook komen doordat de hond een andere aandoening heeft in zijn darmen, hierdoor wordt het gas niet goed meer getransporteerd en zal dit blijven hangen in het lichaam.

Symptomen

De symptomen van een maagtorsie worden naarmate het erger wordt steeds zichtbaarder. Echter des te eerder u er achter komt des te meer kans heeft u dat het goed zal aflopen. Als u een vermoeden heeft dat er sprake is van een maagtorsie, bel dan altijd direct de dierenarts. Een aantal symptomen van een maagtorsie kunnen zijn:
  • opgezette buik vooral aan de linkerkant
  • wit speeksel
  • braken zonder dat er iets komt
  • benauwd
  • onrust door pijn
  • ongemakkelijke of rare houdingen door de pijn

Behandeling

De hond wordt eerst behandeld voor de shock dit gebeurt door middel van een infuus. Daarna wordt geprobeerd met een sonde(soort slang) zoveel mogelijk gas uit de maag te pompen. Als dit lukt kan het gas er via de sonde uit en draait soms de maag weer terug. Als de maag te ver gedraaid is kan de sonde er niet in omdat er dan teveel weefsel beschadigd wordt en moet er direct een operatie uitgevoerd. Feit blijft echter dat een hond die eenmaal een uitgezette maag heeft gehad erg veel kans heeft deze opnieuw te krijgen. Als de hond weer opgeknapt is kan er eventueel gekozen worden om de maag vast te laten zetten om de kans op een maagtorsie tegen te gaan.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over maagtorsie/maagkanteling bij hondenAlles over maagtorsie/maagkanteling bij hondenEen maagtorsie, ook wel maagdilatatie, maagkanteling of maagdraaiing genoemd is een afwijking bij je hond dat levensbedr…
Optillen en fixeren van de hond bij de dierenartsBen je nu de dierenartsassistent of de eigenaar van de hond, om het dier op te tillen en te fixeren moet je samenwerken…
Waarom mogen honden en katten geen paracetamol bij pijn?Waarom mogen honden en katten geen paracetamol bij pijn?De meeste mensen hebben het in huis, paracetamol. Een pijnstiller die snel werkt en weinig bijwerkingen heeft. Dat is oo…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…

Eetgedrag van het konijnEetgedrag van het konijnOver konijnen is al veel geschreven in boeken en op internet. Voedsel is voor konijnen net als bij mensen één van de bel…
T-touch voor lichamelijke en mentale problemen bij uw dierT-touch is een manier van aanraken en trainen waardoor een dier in sommige gevallen verlost kan worden van lichamelijke…
Reactie

Ria, 19-11-2012
Onze Farkas is gisteren aan een maagtorsie overleden helaas. Er was geen sprake van ziekte of spelen na het eten. Hij had ruim een uur ervoor gegeten en is gaan plassen en toen hij terug binnen kwam heftig janken en piepen kon niet zitten of liggen, liep overal een stil plekje te zoeken en toen we bij de dierenarts waren zagen we op de foto wat er aan de hand was. Hij is toen nog geopereerd maar de andere morgen helaas toch overleden. Wij hebben het gevoel er alles aan gedaan te hebben maar het mocht niet baten. Het was een kanjer! Reactie infoteur, 19-11-2012
Veel sterkte met het verlies van Farkas

Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.