Alles over maagtorsie/maagkanteling bij honden

Alles over maagtorsie/maagkanteling bij honden Een maagtorsie, ook wel maagdilatatie, maagkanteling of maagdraaiing genoemd is een afwijking bij je hond dat levensbedreigend is. Wanneer je hond dit heeft moet je direct ingrijpen want in veel gevallen loopt het niet goed af. Een maagtorsie gebeurt veel bij grote honden, lees hier alles over een maagtorsie, de symptomen en hoe je het kan voorkomen.

Wat is een maagtorsie?

De vakterm van maagtorsie is Torsio ventriculi. Bij een maagtorsie wordt er zo veel gas geproduceerd in de maag, dit gas wordt zoveel dat de hond het niet kan uitboeren en het kan ook niet naar de dunne darm toe, dat de maag een soort van ballon wordt, de maag draait hierbij om zijn as. Door deze draaiing wordt de ingang en uitgang van de maag afgekneld. De milt, die aan de maag vast zit, draait ook mee. Deze komt vaak klem te zitten en zwelt op, de kans is groot dat het scheurt en hierdoor wordt de buikpijn verergert.

Je hond kan door een maagtorsie ook in een shock raken, dit wordt vergroot wanneer de bloedcirculatie wordt afgesloten. De maagwand kan doorlekken wanneer er niet snel ingegrepen wordt en de hond sterft dan aan een acute buikvliesontsteking of aan de shock.

Symptomen

Maagtorsie ontstaat vaak wanneer je hond net gegeten heeft en veel beweging gehad heeft. Je hond wordt onrustig, moet braken en krijgt een dikkere buik.
 • De hond wordt onrustig, een maagtorsie doet veel pijn en de hond weet niet wat hij ermee aan moet. Hij zal gaan staan, rondjes lopen, liggen en erg onrustig gedrag vertonen.
 • De hond kan het benauwd gaan krijgen omdat de maag op de longen drukt, de hond zal dus sneller gaan ademhalen.
 • De hond zal gaan braken omdat hij het voedsel en gas uit de maag kwijt wil raken, maar er komt niets uit omdat de maag afgesloten is. De hond spuugt alleen maar speeksel uit.
 • De hond zal een dikke buik krijgen omdat de maag opzwelt, dit is vooral links achter de ribboog.

Wat moet je doen als je hond het heeft?

 • Wanneer je hond een maagtorsie heeft moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Dit is namelijk een spoedgeval.
 • Laat je hond, als je hond het nog kan, zelf naar de auto toe lopen
 • Wanneer de hond de auto in moet, oefen dan geen druk uit op de buik wanneer je je hond op tilt.
 • Je hond moet in de auto zelf weten hoe hij zit, ligt of staat. Je moet je hond niet dwingen een andere houding in te nemen.

Behandeling

Infusen

De dierenarts zal waarschijnlijk eerst proberen de druk uit de maag te verminderen. Dit gebeurt door een sonde, hierdoor kan het gas wegkomen. Dit lukt soms niet, het ligt eraan hoe de maag ligt en hoe erg de hond gestresst is. Wanneer de maag 360 graden gedraaid is wordt dit veel moeilijker dan wanneer de maag 45 graden gedraaid is. Wanneer het gelukt is de sonde te plaatsen kan het gas naar buiten en meestal komt er ook wat voedsel mee naar buiten. Het is belangrijk dat alle voedselresten uit de maag komen omdat alle voedselresten de gasvorming weer kunnen verergeren.

Operatie

Wanneer het niet met de sonde lukt moet er geopereerd worden. Dit is wel risico vol omdat de hond al in een erg slechte toestand is. De maag wordt dan weer terug gedraaid en de milt wordt verwijderd omdat het te lang vastgezeten heeft. De maag kan ook worden vastgezet, omdat er een grote kans is dat een maagtorsie nog een keer gebeurt. Het vastzetten van de maag wordt vaak gedaan nadat de hond is opgeknapt, omdat er anders te veel risico’s aan vast zitten.

Voorkomen

Vooral grote rassen zoals een Duitse Herder, een Berner Sennen en een Duitse Dog zijn erg vatbaar voor een maagtorsie. Hier staan tips om een maagtorsie te voorkomen:
 • Wanneer de hond gegeten heeft wacht dan anderhalf uur voordat je met de hond gaat spelen of gaat wandelen.
 • Geef je hond meerdere porties eten per dag.
 • Zorg ervoor dat de hond niet schrokkerig eet omdat de hond dan te veel lucht inslikt. Je kunt bijvoorbeeld een tennisbal in de voerbak leggen om het schrokken tegen te gaan.
 • Je hond moet geen ijskoud water drinken of sneeuw eten.

Je hond kan ook een maagtorsie krijgen wanneer je hond een andere aandoening heeft in zijn darmen, hierdoor kan het gas niet getransporteerd worden en zal het in het lichaam blijven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagtorsie bij hondenEen maagtorsie wordt naar mate van ernst ook wel maagdraaiing of maagdilatatie genoemd. Als uw hond een maagtorsie heeft…
Een Ierse Wolfshond aanschaffen? Bezint eer gij begint!Een Ierse Wolfshond aanschaffen? Bezint eer gij begint!Ze zien er prachtig uit, Ierse Wolfshonden, zo majestueus en statig. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en lief, bijz…
Berner Sennenhond, een vriendelijke reusBerner Sennenhond, een vriendelijke reusDe Berner Sennenhond is een grote, krachtige hond, die vooral bekend staat om zijn vriendelijke voorkomen en zijn aanhan…

Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!De vermissing van je geliefde viervoeter is voor elke honden- of katteneigenaar een vreselijke ervaring. Niet weten waar…
De huisvesting van kleine knaagdierenDe huisvesting van kleine knaagdierenKleine knaagdieren, zoals de cavia, de goudhamster, de muis en de woestijnrat, worden in veel gezinnen als huisdier geho…
Bronnen en referenties
 • http://www.dierenklinieklemmer.nl/info_honden/maagtorsie/
 • http://www.hondenplaza.nl/maagtorsie
 • http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_161-maagdilatatie---maagtorsie---maagkanteling.php
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 08-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.