BSE (gekkekoeienziekte)

BSE (gekkekoeienziekte) BSE, Bovine Spongiforme Encephalopathie, wordt ook wel gekkekoeienziekte genoemd. Deze ziekte word door prionen veroorzaakt. Het centrale zenuwstelsel wordt aangetast en dit leidt uiteindelijk tot de dood.

BSE


BSE (het proces)

BSE is een ziekte bij koeien waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Deze ziekte bij koeien wordt veroorzaakt door 'Prionen' (afwijkende eiwitten). Deze afwijkende eiwitten vervormen de 'normale' eiwitten. Ze komen uiteindelijk in de hersencellen terecht en vallen er functies uit in het lichaam omdat de hersencellen afgebroken worden.

Symptomen bij dieren

 • Verlamd raken
 • Blind worden
 • Schrikreacties
 • Beweegstoornissen krijgen

Diermeel

Diermeel is krachtvoer waar koeien mee werden gevoed. In deze meel zat restafval van andere dode koeien verwerkt, en dus ook dode koeien welke BSE hadden. Hierdoor groeide de aantal besmetten dieren en groeide de epidemie.

Controle

Tegenwoordig zijn er strenge controles bij de slacht van runderen. Alle runderen worden zorgvuldig getest en bepaalde organen worden verwijderd zoals:
 • Hersenmerg
 • Hersenen
 • Ruggenmerg
 • Ogen
 • Amandelen
 • Darmen

Veiligheidsmaatregelen

 • In de EU en Zwitserland mag geen diermeel meer worden gebruikt als voer voor koeien. In diermeel kan de BSE bacterie zitten. Vlees wat geïmporteerd wordt moet aan de zelfde veiligheidsmaatregelen voldoen.
 • Alle runderen welke worden geslacht moeten van tevoren getest worden op BSE. Alle organen waar het virus in kan zitten wordt verwijderd en vernietigd.
 • De koeien waarvan ze denken dat ze met BSE besmet zijn, worden gedood en verbrand.

Meldplicht

Nadat de boer heeft geconstateerd dat er op zijn veehouderij BSE heerst, dient hij dit verplicht te melden aan de meldkamer van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook dient hij een dierenarts in te schakelen en worden er onderzoeken en testen gedaan.

Creutzfeldt-Jacob

Creutzfeldt-Jacob (dodelijke hersenziekte) is een ziekte welke vergelijkbaar is met het BSE virus, alleen komt deze ziekte bij de mens voor. Ongeveer 20 mensen per jaar krijgen deze ziekte. De leeftijd van deze mensen is vaak tussen de 50-75 jaar. Het is een ongeneeslijke ziekte. Tot nu toe zijn er 80 mensen uit Engeland en 3 mensen uit Frankrijk gestorven aan deze ziekte. Dit kwam door het eten van besmet vlees.
© 2013 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het begin van BSEHet begin van BSEIedereen heeft er wel eens van gehoord, de gekkekoeienziekte of BSE. BSE staat voor Boviene Spongiforme Encefalopathie.…
Ziekteverwekker: PrionZiekteverwekker: PrionEen prion (proteinaceous infectious particle) is een infectieus eiwitdeeltje dat in defecte vorm de verwekker is van enk…
Het verband tussen BSE en CJDHet verband tussen BSE en CJDLange tijd was men ervan overtuigd dat de gekkekoeienziekte niet besmettelijk was voor de mens en andere dieren. Door be…
Ziekte van Creutzfeldt-JakobZiekte van Creutzfeldt-JakobDe ziekte van Creutzfeldt-Jakob: ook wel subacute spongioforme encefalopathie genoemd, is een dodelijk aflopende ziekte.…

Alledaagse verwondingen hond: hoe te behandelenAlledaagse verwondingen hond: hoe te behandelenDoor zijn enthousiasme kan je onbezorgde viervoeter zich lelijk verwonden. Zo kan een hond zich tijdens het rennen bezer…
Wat te doen als je hond allergisch isWat te doen als je hond allergisch isHonden kunnen last hebben van dezelfde allergische reacties als mensen. Bij honden uit zich dit vaak in een enorme jeuk,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bse.aspx#blok4
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 07-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.