Weetjes over insecten en andere kriebelbeestjes

Weetjes over insecten en andere kriebelbeestjes Wie wil dat nou niet: buiten in de natuur het ene na het andere feitje uit de mouw schudden. Helaas zijn de biologielessen van vroeger wel erg ver in het geheugen weggezakt. Daarom zetten we de 12 meest interessante en bijzondere feitjes over insecten en andere kriebelbeestjes voor je op een rij. Zodat je voor eens en altijd indruk kunt maken.

Waar zijn de vlinders in de winter?

Sommige soorten blijven hier, ze kruipen dan weg in een hoekje en houden een soort van winterslaap. Andere soorten, zoals de atalanta en distelvlinder, vertrekken naar Zuid-Europa of zelfs Noord-Afrika. Tijdens de trek vliegen ze soms op 2 kilometer hoogte en bereiken ze snelheden van 50 kilometer per uur.

Kunnen spinnen bijten?

Alle spinnen bijten, maar de spinnen hier zijn te klein om met hun kaken in onze huid te kunnen bijten. De enige uitzondering is de Florentijnse muurspin: een zwart spinnetje van 1,5 centimeter, waarvan 6 van de 8 poten naar voren wijzen. Zijn beet kan zeer pijnlijk zijn, vergelijkbaar met een wespensteek, maar is niet gevaarlijk.

Waar komen onweersvliegjes vandaan?

Het onweersvliegje bestaat alleen in de volksmond. Deze kleine zwarte vliegjes heten tripsen en er zijn bijna 150 soorten. De meeste leven in de kelken van bloemen, maar op warme dagen vliegen ze graag wat rond. Dat kunnen ze niet zo goed, zonder thermiek komen ze niet hoog. Vlak voor een onweersbui is het windstil, vandaar dat je ze dan in zulke grote aantallen ziet.

Bestaat de eendagsvlieg?

Eendagsvliegen leven in sloten met schoon water. Het volwassen leven van de eendagsvlieg duurt heel kort: een tot een paar dagen. Precies lang genoeg om zich voort te kunnen planten. Als larve leven ze ruim een jaar onder water, dus zo kort is hun leven ook weer niet.

Bestaan wandelende takken in het wild?

In Nederland leven er geen wandelende takken, maar rond de Middellandse Zee kom je ze wel tegen in het wild. Zie je in ons land een wandelende tak? Dan zijn ze waarschijnlijk buiten de deur gezet door iemand die zijn hobby zat was. In de zomer kunnen ze zichzelf redden, maar onze winters zijn te koud om te kunnen overleven.

Leeft een worm verder als hij in tweeën breekt?

Een worm bestaat uit ringen, ook wel segmenten genoemd. Aan de uiteinden kunnen ze wel een paar ringen missen, op die manier kan een worm ontsnappen als hij door een mol wordt gevangen. Die ringen worden dan opnieuw aangemaakt. Maar als je een worm in het midden in tweeën hakt, gaat hij dood.

Hoe vindt een mier weer de weg naar huis?

Door te kijken naar de lucht en het lichtinval bepaalt de mier de richting waarin hij loopt. Vervolgens telt hij het aantal stappen dat hij zet. Hij loopt precies hetzelfde aantal stappen terug en vindt zo zijn nest. Echt tellen kan een mier natuurlijk niet, hij heeft een soort van ingebouwde stappenteller.

Hoeveel bijen heb je nodig voor een pot honing?

Zo’n 500 bijen. Honing wordt gemaakt door de nectar die bijen uit de bloemen halen. De bij slaat de honing op in haar honingblaas, waar het wordt omgezet in honing. Vervolgens wordt het in de raat geplaatst, waar andere bijen de honing verder verwerken.

Waarom hebben lieveheersbeestjes stippen?

Rood of geel met zwart zijn in de natuur waarschuwingskleuren. Andere dieren denken dat ze met een giftig beest te maken hebben en blijven uit de buurt. Toch is het lieveheersbeestje niet echt giftig. Zodra hij zich in het nauw gedreven voelt, scheidt hij alleen een vloeistof af die bitter smaakt. Het aantal stippen zegt ook niks over de leeftijd van het lieveheersbeestje. De meeste worden een jaar oud.

Hoe komen slakken aan hun huisje?

Slakken worden geboren met een huisje. Deze groeit stapsgewijs met het slakje mee en wordt dus steeds groter. Kleine beschadigingen aan het huisje herstellen vanzelf, maar als het huisje echt kapot is, gaat de slak dood. Hij droogt uit of wordt opgegeten door een vogel.

Hoe kunnen vuurvliegjes licht geven?

Vuurvliegjes geven licht omdat ze op die manier met elkaar communiceren. Elke soort heeft zijn eigen signaal. Ze kunnen het licht zelfs aan en uit zetten. In het achterlijfje van de vuurvlieg zitten cellen, die licht kunnen geven. Onder die cellen zitten kristallen die het licht reflecteren. Door middel van een chemische reactie gaat het licht aan of uit.

Leven er nog giftige slangen in Nederland?

In Nederland komen drie soorten slangen voor: de ringslang, gladde slang en de adder. Alleen de adder is giftig. Adders zijn gemakkelijk te herkennen aan de brede kop en donkere zigzag streep op hun lijf. Je kunt de adder in heel Nederland tegenkomen. Ook al is hij giftig, in de meeste gevallen doet de beet alleen maar pijn. Dodelijke incidenten zijn de afgelopen 100 jaar niet meer voorgekomen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lieveheersbeestjes: in wat voor milieu leven zij het liefst?Lieveheersbeestjes: in wat voor milieu leven zij het liefst?Lieveheersbeestjes zijn kleine insecten die zeer gevoelig zijn voor hun leefomgeving. Zij hebben de voorkeur voor bepaal…
Boekrecensie: LieveheersbeestjerecensieBoekrecensie: LieveheersbeestjeIn het boek vind je interessante informatie over het lieveheersbeestje. Waarom zijn ze zo bijzonder, hoe worden ze gebor…
Parasiet leverbot: in Nederland vooral bij schapenParasiet leverbot: in Nederland vooral bij schapenDe leverbot behoort tot de zuigwormen en komt in Nederland vooral voor bij schapen, herten, reeën en andere graseters. D…
Het lieveheersbeestjeHet lieveheersbeestjeWie kent het lieveheersbeestje nou niet met zijn rode kleur en zwarte stippen? Lieveheersbeestjes zijn er in vele soorte…

Duizenden dieren en planten met uitsterven bedreigdDuizenden dieren en planten met uitsterven bedreigdWereldwijd worden er duizenden planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd. Het gaat om planten en dieren die op de…
Mooie stukjes Nederlandse natuurMooie stukjes Nederlandse natuurWe gaan graag op vakantie en vaak is hoe het motto ‘hoe verder hoe mooier’, maar we gaan voorbij aan de mooie stukjes Ne…
Bronnen en referenties
  • www.nickbaker.tv
  • www.allekinderennaarbuiten.nl
Mikster (27 artikelen)
Laatste update: 21-12-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.