De meest bijzondere weetjes over dieren in Nederland

De meest bijzondere weetjes over dieren in Nederland Indruk maken als je buiten bent? Leer deze feiten uit je hoofd en je maakt indruk op elke natuurliefhebber.

Waarom brullen herten?

Dat brullen heet ‘burlen’: de roep die mannetjes maken tijdens het paarseizoen dat plaatsvindt vanaf half september tot in oktober. Je kunt de mannetjes horen roepen in de ochtend en avond. De mannetjes doen dat om indruk te maken op de vrouwtjes en om hun concurrenten af te troeven. Daar wordt ook bij gevochten, met kletterende geweien en een hoop geschreeuw. Burlen kost veel kracht en na twee weken zijn de meeste herten een beetje schor.

Waar vind je een uilenbal?

Uilenballen vind je onder de bomen in het bos. Als je weet waar uilen zitten, moet je de grond daar goed afspeuren. Uilenballen lijken op kleine drolletjes, maar het zijn de braakballen van een uil. Als je ze uitpluist vind je skeletrestjes van muizen.

Welke vogels blijven levenslang samen?

90 procent van de vogels is monogaam: gedurende het broedseizoen verbinden ze zich aan een partner. Een paar vogelsoorten gaan een relatie voor het leven aan, zoals kauwtjes, eksters, ganzen en zwanen. De redenen voor deze levenslange relatie zijn niet romantisch van aard, maar puur om het voortplantingssucces te vergroten. Tijd die je nodig hebt om een nieuwe partner te vinden, gaat af van de tijd waarin je jongen kunt grootbrengen.

Waarom houden dieren een winterslaap?

Dat doen ze omdat er in de winter nauwelijks voedsel te vinden is. Door een winterslaap te houden verbruiken ze nauwelijks energie. De lichaamstemperatuur daalt, de darmen werken nauwelijks meer, het hart klopt heel langzaam en de ademhaling is traag. Vooral egels, vleermuizen, muizen, lieveheersbeestjes en kikkers overbruggen zo de winter.

Wat is het snelste dier in Nederland?

De slechtvalk is niet alleen het snelste dier van Nederland, maar van de hele wereld! Tijdens zijn duikvlucht kan hij snelheden tot ruim 250 kilometer per uur halen. De slechtvalk vind je tegenwoordig weer in heel Nederland, ook in de grote steden. Daar broeden ze op hoge gebouwen, die ze aanzien voor rotsen.

Hoeveel stekels heeft een egel?

Een volwassen egel heeft zo’n 7000 a 8000 stekels van 2 centimeter lang. Na een jaar valt een stekel uit en komt er weer een nieuwe. Als een egel zichzelf oprolt is hij beschermd tegen bijna alle vijanden. Daarom zie je ook regelmatig albino egels, door de stekels zijn ze veilig.

Hoe zie je het verschil tussen een haas en een konijn?

Hazen zijn twee keer zo groot als konijnen, ook hun oren en voorpoten zijn een stuk langer. Konijnen kom je in groepen tegen, hazen leven alleen in het open veld. Ook is de haas stukken sneller dan het konijn. Waar het konijn zo’n 25 kilometer per uur rent, haalt de haas 70 kilometer per uur.

Hoe kan een mol onder de grond ademen?

Mollen maken in de gangen onder de grond kleine gaten, waar zuurstof door naar binnen kan. Daarnaast is de grond niet compact en laat het ook zuurstof door. Het territorium van een mol kan behoorlijk groot zijn. Hij graaft zo’n 15 meter gang per uur en deze tunnels kunnen 200 meter lang zijn.

Stelen eksters theelepels?

Ja! Eksters zijn ontzettend nieuwsgierig. Alles wat er anders uitziet moet van dichtbij bestudeerd worden en wordt dus ‘gepikt’. Eksters zijn slimme jongens. Ze kunnen zichzelf in de spiegel herkennen en leren ontzettend snel. Daardoor worden ze ook steeds handiger in het ontvreemden van spullen. Vooral blinkende voorwerpen kunnen de ekster bekoren, waarom is niet duidelijk.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
De domste vogel ter wereld: de kakapoDe kakapo is een vogel uit Nieuw-Zeeland en je kunt hem gerust dom noemen. Hij is niet alleen te lomp om te vliegen, hij…
Natuurbescherming in NederlandNederland heeft veel natuur. De natuur is er heel mooi. Maar hoe wordt die natuur beschermd en door wie?

nieuws uitgelichtVerboden huisdieren vanaf 2014Op woensdag 19 juni 2013 stuurde staatssecretaris Sharon Dijksma haar zwarte lijst van verboden huisdieren naar de Tweed…
Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?De papegaai is een vogelsoort die er prachtig ziet met zijn gekleurde verenkleed. Daarbij kunnen ze kunstjes leren en ku…
Bronnen en referenties
  • www.nickbaker.tv
  • www.natuurmonumenten.nl
  • www.moddertaartjes.nl
Mikster (27 artikelen)
Laatste update: 21-12-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.