Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?

Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat? Hoe kun je het beste vlooien bestrijden in huis en welke producten zijn daarvoor geschikt? Vlooien zijn kleine bloedparasieten die zich ophouden bij dieren met een lichaamsbeharing zoals zoogdieren of een verenkleed zoals vogels. Ze leven ook in de vachten van huisdieren, zoals hond en kat. De vlo voedt zich met het bloed van zijn gastheer en dit veroorzaakt jeuk.

Vlooien bestrijden in huis


Vlooien

Elk huisdier kan vlooien krijgen. Een vlooienbesmetting heeft niets met hygiëne te maken, zoals soms gedacht wordt. Het komt niet zo vaak voor dat vlooien overspringen van het ene naar het andere dier. Katten en honden lopen vaak vlooien op uit de omgeving. Dit gebeurt op de volgende manier.

Vlooiencyclus
Een volwassen vlo doet zich tegoed aan een bloedmaaltijd van de gastheer, bijvoorbeeld een kat. Een volwassen vlo kan enkele honderden tot duizenden eitjes leggen. Deze eitjes rollen gemakkelijk van de vacht en vallen binnenshuis of buitenshuis op de grond. Uit deze eitjes komen na twee weken de kleine vlooienlarven, die direct beschutting zoeken op een warme, donkere plaats in huis, zoals tussen kieren of plinten, onder kleden of in het tapijt, of tussen bladeren buitenshuis. Deze larven voeden zich op organisch materiaal (op resten van insecten, vliegenpoep, huidschilfers van mens en dier). Via een drietal vervellingen bereikt de larve een lengte van 5 mm. Daarna volgt de verpopping. De pop bevindt zich in een cocon en onder invloed van warmte en trillingen komt de pop uit en komt de vlo tevoorschijn. Deze plaaggeest wacht in de omgeving op een toevallige passerende kat of hond om deze te bespringen en zich te goed te doen aan een bloedmaaltijd. De vlooien gaan weer eitjes leggen en hiermee is de cyclus rond. Als je niets aan de vlooien doet, zullen zich steeds meer vlooien op je huisdier nestelen. De vlo die uit zijn cocon is gekomen kan maanden zonder voedsel, maar de bevruchte wijfjes hebben wel een bloedmaaltijd nodig om eitjes te kunnen leggen.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Vlooienplagen ontstaan vaak na een periode van afwezigheid, zoals vakantie. Dit komt onder meer doordat de trillingen in huis ontbreken. Als de cocon —waarin zich de pas uit de pop gekomen vlo bevindt— volledig met rust wordt gelaten, zal de vlo in de cocon in een soort slaaptoestand blijven. Dit kan wel een jaar duren. Nadat de cocon een prikkel ontvangen heeft in de vorm van bijvoorbeeld een trilling, zal de vlo ontwaken en uit de cocon tevoorschijn komen. Dit verschijnsel verklaart het soms massaal optreden van vlooien na bijvoorbeeld een vakantie of een verhuizing. De vlo kan middels warmte, trillingen en het kooldioxidegehalte in de lucht signaleren of er een gastheer in de buurt is. Dit verklaart waarom in een vervlooid gebouw dat enige tijd onbewoond is geweest, een vlooienplaag kan optreden zodra deze weer door mensen en/of dieren wordt betreden.

Hoe weet je dat je huisdier vlooien bij zich draagt?

Om erachter te komen of je huisdier vlooien bij zich draagt, kun je gebruikmaken van een vlooienkam voor de kat of hond. Neem daarvoor een vlooienkam met een goede handgreep en zeer fijne tanden. Hiermee kun je controleren of je hond of kat vlooien heeft. De vacht moet wel kort zijn. Ook kun je hiermee vlooien uit de vacht van je huisdier kammen in geval ze vlooien hebben. Door alleen te kammen en de lastpakken te verwijderen kun je echter nooit vlooien uit je huis weren. Alleen volwassen vlooien kun je namelijk op deze manier verwijderen, maar niet de eitjes.

<STRONG>Stofzuig regelmatig, vooral naden en kieren en tussen plintjes</STRONG> / Bron: Stevepb, PixabayStofzuig regelmatig, vooral naden en kieren en tussen plintjes / Bron: Stevepb, Pixabay

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is om te vóórkomen dat je te maken krijgt met een vlooienplaag, Daarvoor is het belangrijk om regelmatig je huisdier en zijn verblijf- en slaapplaats te controleren op de aanwezigheid van vlooien. Zodra je vlooien op het huisdier of in de woning hebt geconstateerd, verdient het aanbeveling over te gaan tot verdelgingsmaatregelen (zie onder). Stofzuig regelmatig, vooral op plaatsen waar je huisdier vaak komt. Wanneer je op het punt staat langdurig de woning te verlaten, bijvoorbeeld in verband met vakantie, dan tevoren zeer grondig de woning stofzuigen, evenals de mand van je huisdier en de inhoud van de stofzuigerzak in een plastic zak doen, deze goed afsluiten en daarna weggooien. Spray voorts preventief de omgeving in huis voordat je op vakantie gaat. Wel eerst zuigen en dán sprayen. Behandel verder je huisdier het hele jaar door —ook tijdens de wintermaanden— met een daarvoor speciaal geregistreerd vlooienmiddel.

Vlooien bestrijden in huis

Het is geen sinecure om vlooien weg te krijgen. Indien er een lastpak achterblijft, kun je opnieuw beginnen met bestrijden. Bovendien duurt het zo'n 4 weken tot larven vlooien worden. Daarom is het aan te raden om de bestrijding ten minste drie keer iedere drie weken te herhalen. Een hele klus, maar het loont wel.

Gebruik een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt

Er zijn allerlei producten op de markt ter bestrijding van vlooien. Het ene product is effectiever dan het andere. De werkzaamheid van het middel wordt bepaald door de werkzame stof die in het product verwerkt is. In de strijd tegen vlooien, kun je het beste een middel gebruiken met een brede werking, zoals selamectine. Dit middel doodt niet alleen de volwassen vlooien, maar het bestrijdt tevens de vlooieneitjes. Het doodt niet de larven. Je kunt het middel eens per maand met een pipet op de nekhuid aanbrengen (zie foto bovenaan het artikel). Een paar druppels is voldoende.

Verzorging van het huisdier

Kam je hond of kat regelmatig met een fijne metalen stofkam, bij voorkeur buitenshuis. Hierdoor vang je de aanwezige vlooien, waarna je ze in een bakje met heet water kunt elimineren.

Maatregelen in huis

Bij de bestrijding van vlooien is de stofzuiger een bijzonder effectief wapen. Alle schuilplaatsen waar vlooien en larven kunnen wegkruipen vanwege hun lichtschuwheid, moet je grondig stofzuigen. Gebruik een speciaal opzetstuk voor de plinten, naden en kieren van de (houten) vloer, de randen van de vaste vloerbedekking, de randen en naden van je stoffen meubels en dergelijke. Dit regelmatig herhalen en als je klaar bent de stofzuigerzak in een plastic zak doen, deze dichtbinden en daarna weggooien, bij voorkeur in een (ondergrondse) vuilcontainer. In geval van blijvende overlast, kun je besluiten over te gaan op een verdelgingsactie. Na een stofzuigerbeurt kun je plaatselijk op bovengenoemde plekken (kieren, naden, enz,) een vloeibaar insecticide aanbrengen. Nadat je hebt gespoten, moet je het stofzuigen enige dagen achterwege laten. Tijdens de behandeling met dit middel en gedurende 2 uur daarna, dien je de ruimte grondig te ventileren. Daarna kunnen mensen en huisdieren weer terugkeren in de behandelde ruimte. Overigens mag je de omgevingsspray onder geen beding op het huisdier toepassen. Het is wel geschikt om de honden- of kattenmand mee te behandelen; het huisdier kan de mand weer gebruiken als deze helemaal droog is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een vlooientheater?Wat is een vlooientheater?Vlooien zijn lastige beestjes, die katten, honden en mensen jeuk bezorgen. Er zijn verschillende manieren om ze te bestr…
Heeft mijn kat vlooien?Heeft mijn kat vlooien?De vlooien die het meest voorkomen zijn katten- en hondenvlooien. Het zijn bloedzuigende parasieten die zowel mensen als…
Natuurlijke en gezonde vlooienbestrijdersNatuurlijke en gezonde vlooienbestrijdersVlooienbestrijdingsproducten zijn er in vele soorten: bandjes, sprays, poeders, druppels en tabletten. De meeste van dez…
Vlooien bij uw huisdierU kent ze wel, die vervelende diertjes: de vlooien. Ze veroorzaken jeuk, irritatie, … Alhoewel ze niet op mensen leven k…

Bedwantsen: bestrijden, voorkomen en herkennen bedbugsBedwantsen: bestrijden, voorkomen en herkennen bedbugsBedwantsen bestrijden is geen sinecure. Bedwantsen bestrijden kan het beste gedaan worden door een deskundige. Nog beter…
Mieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren in de tuin of rondom het huis zorgen voor geen al te grote hinder, maar toch zijn ze enorm vervelend. Deze kleine…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pitsch, Pixabay
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Geert-Jan Roebers. Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers. WinklerPrins, Houten, 2012.
  • M.M. Timmerman: Vlooienbeten, in: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.193-196.
  • www.vink-ongediertepreventie.nl/site/plaagdierenindex/kruipendeinsecten/vlooien.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 20 juli 2015)
  • www.groepspraktijkdierenartsenapeldoorn.nl/informatie/33/een-vlooienplaag!!!-wat-moet-ik-doen??? (voor de laatste keer geraadpleegd op 22 juli 2015)
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-04-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.