Bedwantsen: symptomen, bestrijden & behandelen beet bedwants

Bedwantsen: symptomen, bestrijden & behandelen beet bedwants Wat zijn bedwantsen, hoe kun je bedwantsen herkennen en op welke manier kun je bedwantsen bestrijden? De symptomen van een beet van een bedwants zijn meestal mild. Wat jeuk en rode bultjes. Bij ernstige jeuk kan de beetplekken behandelen met een zalf of crème. Bedwantsen (voorheen: wandluizen) zijn kleine, bloedzuigende parasieten, die zich voeden met bloed van warmbloedige dieren en de mens. Bedwantsen behoren tot de insectenfamilie Cimicidae. Er zijn verschillende soorten bedwantsen. In gematigde streken is de Cimex lectularius de bekendste soort. Er is vanaf 2010 een opleving in het aantal bedwantsbesmettingen wereldwijd, met name in de ontwikkelde landen, waaronder Nederland. Hoe kun je het beste wantsen bestrijden? Of nog belangrijker: hoe kun je voorkomen dat je last krijgt van bedwantsen?
Beet van een bedwants op een hand / Bron: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Beet van een bedwants op een hand / Bron: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat zijn bedwantsen?

Een bedwants (Cimex lectularius) is een kleine, bloedzuigende parasiet die zich voedt met bloed van warmbloedige dieren en de mens. Bedwantsen behoren tot de insectenfamilie Cimicidae. Er zijn verschillende soorten bedwantsen. In gematigde streken is de Cimex lectularius de bekendste soort.

Vóorkomen

Er is vanaf 2010 een opleving in het aantal bedwantsbesmettingen wereldwijd, met name in de ontwikkelde landen, waaronder Nederland. Vroeger kwam de bedwants in de bedstee en in soldatenkazernes voor, maar hij is terug van weggeweest. Voor de Tweede Wereldoorlog waren bedwantsbesmettingen aan de orde van de dag, maar na de algemene invoering van het gebruik van het insecticide DDT in het midden van de 20e eeuw, kwamen bedwantsbesmettingen veel minder vaak voor. De recente opleving in besmettingen wereldwijd wordt in verband gebracht met verschillende factoren, waaronder de stijging in het internationale reizigersverkeer en resistentie tegen insecticiden.

Bedwants of wandluis?

De bedwants stond vroeger bekend als wandluis. Deze naam is echter onjuist, aangezien de bedwants tot de orde der wantsen behoort. Wantsen behoren tot de onderorde ongelijkvleugeligen (Heteroptera), onderdeel van de orde snaveldragers (Hemiptera), waar ook de bladluizen en cicaden tot behoren.

Hoe ziet een bedwants eruit?

Grootte en kleur

De bedwants is een klein, plat en ovaal vleugelloos insect van ongeveer 4-5 mm groot (zie beide afbeeldingen). Vanwege hun vorm kunnen ze gemakkelijk in smalle spleten en kieren wegkruipen. De kleur is roodbruin tot bruin en hoe meer ze hebben gegeten, hoe donkerder ze worden. Onvolwassen bedwantsen (nimfen) kunnen doorschijnend of licht geelbruin van kleur zijn. Bedwantsen zijn vaak rood van kleur na de voeding. Bedwantsen worden aangetrokken door warmte. Over het algemeen voeden zij zich 's nachts, bij voorkeur net voor zonsopgang.

Schuilplaats

Na de bloedmaaltijd trekt het beruchte beestje zich weer ijlings terug in zijn schuilplaats. Hier dankt hij de naam bedwants aan. De bedwants verstopt zich bij voorkeur in de naden en kieren van bedden, bij metalen ledikanten in de holle delen, in zomen van beddengoed, in de ombouw van opklapbedden, maar ook achter schilderijen, plinten, loszittend behang en kieren en gaten. Ze laten zich overdag niet zien.

Voeden

Bedwantsen hebben de neiging om zich om de vijf tot 10 dagen te voeden. Ze kunnen echter maandenlang overleven zonder voeding. Het beestje kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De bedwants prikt door de huid, zuigt bloed en tegelijk injecteert hij verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot een rode, (hevig) jeukende vlek of jeukbulten, zoals een muggenbeet. De wondjes genezen gewoonlijk vrij snel, maar soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabd vanwege hevige jeuk waardoor littekens kunnen ontstaan. De rode vlekjes kunnen langere tijd zichtbaar zijn. Hoewel de bedwants theoretisch ziekten kan overdragen aan de mens, is het nog niet bewezen dat het ook daadwerkelijk gebeurd.

Bedwantsen op een matras / Bron: Charlysays, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bedwantsen op een matras / Bron: Charlysays, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Stinkende geur

Bedwantsen hebben speciale stinkklieren die een karakteristieke geur produceren: een een olieachtige, zoetige geur. Deze geur is enkel aanwezig indien er voldoende bedwantsen aanwezig zijn.

Kenmerken in vogelvlucht

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van bedwantsen:

Kenmerken

  • Uiterlijk: Bedwantsen hebben een plat, ovaal lichaam met zes poten. De kleur van deze lastpakken varieert van wit (voor jonge nimfen) tot roodbruin (voor volwassen exemplaren).
  • Grootte: Een volwassen bedwants is ongeveer 6 mm groot, maar kan variëren van 4,5 tot 9 mm.
  • Kleurverandering: Hun kleur kan veranderen afhankelijk van hun voedingsstatus, ze worden donkerder na het voeden met bloed.

Leefomgeving en gedrag

  • Voorkeur voor duisternis: Bedwantsen vermijden licht en komen vooral 's avonds en 's nachts tevoorschijn.
  • Locatie: Ze leven in en rond bedden, zoals in matrassen, bedframes, en scheuren in de muur. Ze houden van warmte en de kooldioxide die wordt uitgeademd door mensen.
  • Activiteit: Bedwantsen zijn vooral actief in de nacht wanneer mensen slapen.

Voedselbron

Bedwantsen voeden zich met het bloed van mensen en huisdieren. Hun beten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, maar ze staan er niet om bekend ziekten over te dragen.

Indicaties van een bedwantsenplaag

  • Donkere of zwarte vlekken: Dit zijn uitwerpselen van bedwantsen en kunnen worden gezien aan de zoom van de matras of op ander beddengoed.
  • Geur: Bedwantsen hebben een karakteristieke geur die kan worden omschreven als zoete amandel, koriander, of zelfs vuile was.
  • Fysieke bedwantsen: Het zien van de bedwantsen zelf, vooral rond slaapplaatsen, is een duidelijke aanwijzing.

Symptomen van de beten van bedwantsen

Verschijnselen

De symptomen van een beet van bedwantsen zijn meestal mild. In veel gevallen zal een persoon die gebeten is door een bedwants in het geheel geen symptomen hebben. Een beet van een bedwants kan op elke blootgesteld deel van het lichaam plaatsvinden, zoals het gezicht, hals, armen en handen en benen. Vooral de benen lijken favoriet. De tekenen en symptomen kunnen binnen enkele minuten tot enkele dagen na de beet verschijnen. Getroffen personen klagen meestal over gelokaliseerde (plaatselijke) jeuk en roodgekleurde vlekken (bultjes) op de huid. Doorgaans trekken deze plekken na één tot twee weken weg.

Beten van een bedwants / Bron: Andybrookestar, Wikimedia Commons (Publiek domein)Beten van een bedwants / Bron: Andybrookestar, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Een rij bultjes

Als een bedwants gestoord wordt tijdens zijn voeding, kan hij kort na elkaar meerdere keren prikken waardoor soms een rij bultjes ontstaat. Als de bultjes worden opengekrabd doordat de persoon last heeft van soms heftige jeuk, kunnen er littekens ontstaan. De persoon kan ook last hebben van slapeloze nachten als gevolg van de snel optredende jeuk tijdens het bijten.

Ziekten

Voor zover bekend kan de bedwants geen ziektes overbrengen, zoals de mug en andere insecten dat wel kunnen.

Beet van een bedwants of mug?

Op de plek waar een bedwants gebeten heeft kan er een lichte zwelling ontstaan, met een jeukende, irriterende rode kern. Wanneer dit gebeurt, lijken ze qua verschijningsvorm lijken op muggenbeten of vlooienbeten in hun vroegste stadium. Bedwantsbeten kunnen echter voorkomen in kleine groepen of in een rechte lijn. Muggenbeten zijn meer sporadisch (één bult of her en der een bult). Vlooienbeten blijven erg klein en bevinden zich meestal op je benen of enkels.

Vóórkomen

Bedwantsen zijn wereldwijd een probleem, maar de verspreiding en prevalentie kunnen per land verschillen. Allerlei factoren spelen daarbij een rol, zoals bevolkingsdichtheid, toerisme, en algemene hygiënische omstandigheden. Hier is een overzicht van de landen waar bedwantsen vaak als probleem voorkomen, gebaseerd op meldingen van infestaties, de mate van toerisme en rapporten van ongediertebestrijding:
  • Verenigde Staten
  • Canada
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Italië
  • Spanje
  • Australië
  • India
  • China
  • Japan
  • Zuid-Korea
  • Mexico
  • Brazilië
  • Rusland
  • Zuid-Afrika
  • Nederland
  • België
  • Zweden
  • Denemarken
  • Zwitserland
  • Argentinië
  • Nieuw-Zeeland
  • Thailand
  • Singapore

Behandeling van bedwantsenbeet

Er zijn relatief weinig behandelingsopties als het gaat om een ongecompliceerde beet van een bedwants. Het is allereerst belangrijk om de beetwondjes te reiniger met water en zeep. Voor jeukende beten kunnen de volgende middelen helpen:
  • hydrocortiso: remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwelling
  • anti-jeuk crèmes
  • antihistaminica

De meeste wondjes genezen vanzelf binnen een week, soms twee weken. Als ernstige zwelling, ontsteking of jeuk optreedt of als de klachten aanhouden, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Als een infectie optreedt, kunnen (lokale) antibiotica worden voorgeschreven.

Ernstige jeuk kan leiden tot verdere complicaties, zoals infectie of littekens (door ernstig krabben). Als je last hebt van extreme jeuk, kun je corticosteroïdencrèmes en antihistaminepillen of -vloeistof voorgeschreven krijgen.

Bedwants herkennen

Levenscyclus

De bedwants begint zijn levenscyclus als eitje, die wit van kleur zijn en ongeveer 1 mm lang. Na 10 dagen komt het eitje uit, waarna de bedwants in de daaropvolgende 6 weken 5 verschillende stadia doormaakt. In alle stadia voeden ze zich met bloed dat door een steekmond uit de mensenhuid wordt gezogen. Bedwants beten zien eruit als muggen beten, waardoor ze zo moeilijk te herkennen zijn. Het belangrijkste onderscheid tussen een muggenbeet en de bedwantsbeet, is dat bedwantsbeten vaak in een patroon plaatsvinden terwijl muggenbeten willekeurig zijn. Bedwantsbeten komen vaak voor in een uniek bijtpatroon van drie of vier in een rechte lijn achter elkaar. Muggenbeten niet.

Doordringende geur

Bedwantsen produceren een zeer kenmerkende doordringende geur. Reeds bij binnenkomst van een kamer met grote aantallen bedwantsen, kan deze geur gesignaleerd worden als men hier bekend mee is. De karakteristieke geur van de bedwants wordt geproduceerd door speciale stinkklieren, die een olieachtige, zoetige geur achterlaten.

Voorkómen en preventie

Een bedwantsenplaag in een huis of hotel kan worden verspreid door kleding, koffers of meubilair mee te nemen naar een andere locatie. Wat vaak gebeurd is dat reizigers vanuit een 'besmet' hotel of ander verblijf in warme gebieden, bedwantsen in hun bagage meenemen naar huis.

Bedwantsen kunnen vrij eenvoudig door holtes in de muren of vloeren of via doorvoeropeningen van leidingen overspringen naar naastgelegen woningen. Een persoon die vermoed dat hij bedwantsen in huis heeft, doet er verstandig aan direct te reageren en een bedrijf in te huren die deze diertjes effectief kan bestrijden om een plaag te voorkomen.

Bestrijden van bedwantsen

Bedwantsen kunnen met insecticiden worden bestreden. Dit kan het beste overgelaten worden aan een gespecialiseerde firma in ongediertebestrijding, aangezien ze zich snel verspreiden en moeilijk zijn te bestrijden. Het zijn taaie beestjes die zich dankzij hun platte lichaam gemakkelijk kunnen verstoppen in de kleinste spleten van het huis en maanden zonder voedsel kunnen overleven.

Complicaties van beet van bedwants

De volgende complicaties kunnen optreden nadat je gebeten bent door een bedwants:
  • Verhoogde kans op een secundaire bacteriële infectie: doordat het huidoppervlak wordt aangetast.
  • Slaaptekort: het idee dat er sprake is van een bedwantsenplaag en deze beestjes zich 's nachts aan jou tegoed doen, kan extreem stressvol zijn. Aangezien de beestjes alleen 's nachts eten, kunnen sommige mensen de slaap niet vatten of zeer oppervlakkig en rusteloos slapen.
  • Verminderd gevoel van welzijn: een voortdurend gebrek aan slaap is gekoppeld aan gevoelens van depressie, gevoelens van angst, algehele vermoeidheid en verminderde immuunfunctie. De misvattingen rond bedwantsen, vooral de verkeerde associatie met gebrek aan hygiëne, kan bijdragen aan gevoelens van depressie en een laag zelfbeeld.

Casus: Bedwantsen

Patiënt

Emma, 33 jaar, hotelmanager.

Klachten

Emma heeft sinds een week last van jeukende, rode bultjes op haar armen, benen en rug. Ze merkt dat de bultjes vooral 's ochtends erger lijken en in groepjes of een rechte lijn op haar huid verschijnen. Emma heeft moeite met slapen door de jeuk.

Onderzoek

  • Anamnese: Emma heeft geen bekende allergieën of eerdere huidproblemen. Ze heeft recent op vakantie overnacht in verschillende hotels en de klachten begonnen kort na haar terugkeer. Geen nieuwe medicatie of veranderingen in dieet.
  • Fysiek onderzoek: Jeukende, rode bultjes zichtbaar op Emma's armen, benen en rug, sommige bultjes vormen een lineair patroon. Geen tekenen van infectie of systemische symptomen zoals koorts.
  • Laboratoriumonderzoek: Niet noodzakelijk bij deze symptomen. Visuele inspectie van haar slaapkamer kan bedwantsen bevestigen.

Diagnose

Bedwantsenbeten, waarschijnlijk opgelopen tijdens een recente vakantie.

Behandeling

  • Antihistaminica: Emma krijgt een antihistaminicum voorgeschreven om de jeuk te verminderen.
  • Topische corticosteroïden: Aanbrengen van een milde corticosteroïde crème om de ontsteking en jeuk te verminderen.
  • Behandeling van de omgeving: Advies om haar huis grondig te reinigen en beddengoed op hoge temperatuur te wassen om de bedwantsen te elimineren. Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder wordt aanbevolen.

Advies

  • Hygiëne: Bed, matrassen en kussens regelmatig inspecteren en schoonmaken om bedwantsen te voorkomen.
  • Voorkomen van verdere beten: Gebruik van een bedwantsenbeschermhoes en vermijden van het direct plaatsen van bagage op bedden tijdens reizen.
  • Medische follow-up: Emma moet terugkomen als de bultjes niet verbeteren binnen een week of verergeren, of als er tekenen van infectie ontstaan, zoals pus of uitgebreide roodheid.

Prognose

Met de juiste behandeling en grondige reiniging van haar omgeving kunnen Emma's klachten binnen enkele weken verbeteren. Het is belangrijk voor Emma om de oorzaak van de bedwantsenbeten aan te pakken om herhaling te voorkomen. Regelmatige controle van haar slaapkamer kan helpen bij het voorkomen van verdere problemen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vragen over bedwantsen, bedbugs en wandluisBedwants, bedbug of wandluis, er zijn een heleboel benamingen voor dit kleine kevertje. Bedwantsen behoren tot de groep…
Bedbugs bestrijden, hoe doe u dat?Bedbugs bestrijden, hoe doe u dat?Bedbugs of bedwantsen zijn kleine insecten, parasieten, die een ware plaag in huis kunnen vormen. Ze verschuilen zich gr…
Bedwantsen, een wereldwijd groeiend probleemBedwantsen, een wereldwijd groeiend probleem. Kleine, ziekmakende vampiertjes die tijdens de nachtrust in bed kruipen om…
Zoete geur, waar komt het vandaan?Zoete geur, waar komt het vandaan?Je bent thuis en ruikt een zoete geur maar kan maar niet achterhalen waar deze vandaan komt. Soms is de zoete geur onsch…

Sterft de honingbij uit in Nederland?Sterft de honingbij uit in Nederland?Help, de honingbij verdwijnt! Tenminste, als je de angstaanjagende berichten moet geloven. Op mysterieuze wijze verdwijn…
Schade aan kleding of tapijt? Mogelijk hebt u tapijtkeversVoor veel mensen een onbekende gast in huis: de tapijtkever, ook wel de museumkever genoemd. Het diertje kan veel schade…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Content Providers(s): CDC Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
  • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Healthline. When Bed Bugs Bite. https://www.healthline.com/health/bed-bug-bites#1 (ingezien op 8-6-2018)
  • Medical News Today. Bed bug bites: What you need to know. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318083.php (ingezien op 8-6-2018)
  • RIVM. Bedwantsen. https://www.rivm.nl/bedwantsen (ingezien op 9-6-2024)
  • Thuisarts. Ik heb een beet van een bedwants. https://www.thuisarts.nl/bedwantsen/ik-heb-beet-van-bedwants (ingezien op 15-8-2024)
  • Afbeelding bron 1: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Content Providers(s): CDC Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. P, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Charlysays, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Andybrookestar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Fort, 09-02-2017
Sinds ik naar de fitness ga, heb ik de volgende dag rode bulten rond mijn billen. 's morgens.
en ik voel jeuk maar ik zie niets.
Dat is twee keer gebeurd. Het is een drukke fitness school met veel tieners, twintigers. Kan het zijn dat je op die apparaten vlooien of luizen of bedwantsen overdraagt? Reactie infoteur, 14-02-2017
Doordat zoveel verschillende mensen de fitnessapparaten in een sportschool gebruiken, kunnen bacteriën en ziektekiemen zich heel makkelijk verspreiden, wat kan leiden tot huidinfecties. Haal, indien mogelijk, voor gebruik altijd een doekje over het toestel, of (nog beter) ga op een schone handdoek zitten.
Er kan ook sprake zijn van warmte-uitslag, waarbij er kleine pukkeltjes op de huid ontstaan, als gevolg van (gedeeltelijke) afsluiting van de zweetkliertjes door overmatig zweten: https://goo.gl/BqVEOf.

H. Minnaard, 29-11-2016
Ongeveer 4 weken geleden heb ik bezoek gehad van twee vrienden. Het was gezellig en voor herhaling vatbaar, maar gisteren kreeg ik van hun te horen dat het huis waar ze wonen vol met bedwantsen zit. Mijn vraag is het mogelijk dat deze mensen in hun kleding die bedwantsen hebben mee genomen naar mijn huis? En is het raadzaam om hun nog een keer uit te nodigen te weten dat hun probleem van de bedwantsen bij hun thuis nog niet is opgelost?

Hoor het heel graag groetjes Hans. Reactie infoteur, 03-12-2016
Bedwantsen kunnen meereizen via kleding en bagage. Het meenemen van bedwantsen in bagage kun je voorkomen door koffers en tassen niet op de grond in de buurt van het bed te zetten, maar op een rek op enige afstand van muren en bed of in de badkamer op de tegels of in het bad.

Marina Schikker, 14-02-2015
Ik ben nu in maleisie en heb wantsenbeten opgelopen in een hotel, wat moet ik doen om te voorkomen dat ik ze mee naar huis neem?
Groeten, marina Reactie infoteur, 22-02-2015
Dagblad Trouw schreef daar enkele jaren geleden het volgende over:

"Een eerste voorzorgsmaatregel is om je bagage in het hotel niet op de grond te zetten en je spullen zover mogelijk van het bed te plaatsen, bijvoorbeeld in de badkamer. Sommige sites raden zelfs aan om je bagage in een afgesloten plastic zak te stoppen, om zo te voorkomen dat de bedwantsen in je koffers kruipen.
Eenmaal thuis is het verstandig om je koffer buiten uit te pakken en je kleren op 60 graden te wassen en heet te drogen. Kleren die niet zo heet gewassen kunnen worden, kunnen naar de stomerij. Een week in de vriezer helpt ook om de bedwantsen te doden.
Vergeet ook niet om de koffer goed schoon te maken. Klop hem uit en stofzuig hem en bewaar de koffer in een schuur of box. Bedwantsen kunnen wel een half jaar zonder voedsel, dus als je de koffer snel weer nodig hebt, is het aan te bevelen om hem met insecticide te bespuiten of een nachtje in de vrieskou te zetten. Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ongewenste verstekelingen mee naar huis hebben genomen, dan kun je het best contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder die met een hittebehandeling de bedwantsen te lijf gaat." (http://goo.gl/dcbGgQ)

K. En L., 27-10-2014
Wij hebben ware insectenplaag in huis gehad door brandhout in huis te halen, populierenhout, die vol zat met neten en larven van alle insecten die er maar bestaan. Vlooien, vliegen, muggen, luizen… in alle soorten en grootte… enz. Van februari - maart al bezig met bestrijden, 3 firma's gecontacteerd en laten komen spuiten met professionele producten, gebeten tot en met, huiduitslag, jeuk en krabben, doch heel nette woning, doe niets anders dan grote kuis! Nog altijd last van. Gans ons huis zit vol, naden, kieren, sleten, deuren, ramen, plafond, muren, kasten… en overdag zie je niets, 'avonds en 's nachts hebben wij last van jeuk.
Onze kleren zitten vol larven en neten maar van welke insecten? Buiten het weggooien van vele textiel, salon, meubilair… enz., hebben wij nog altijd last. Wat met onze kleren…? Zet alles te week in azijn voor het wassen, kleren in de diepvries, en vacuümverpakking, bleekwater, alle producten zijn welkom eigenlijk om uit te proberen. Moet ik alles weggooien of bestaat er nog iets anders? Zijn er mensen die met onderzoek bezig zijn of die gespecialiseerd zijn in deze branche? Wij zijn echt radeloos! Moeten wij onze woning verlaten? Wie kan ons helpen? Wat moeten wij beginnen? Alle info welkom! Wij zijn radeloos gewoon. Heeft iemand dit ooit meegemaakt? Wie kan ons helpen? Reactie infoteur, 10-11-2014
Een plaag is alleen nog te bestrijden door middel van professionele bedwantsen bestrijding. Op het internet zijn meerdere bedrijven te vinden die deze diensten aanbieden. U kunt bij meerdere bedrijven opvragen wat de kosten zijn om bedwantsen te bestrijden en de offertes met elkaar vergelijken. Heel veel sterkte ermee!

E. M., 29-07-2014
Kort terug was ik in Spanje. Het huisje wat wij huurde had een vreemde geur. Wij hebben steeds de ramen wijd opengezet, maar het verdween niet. Op een gegeven moment zat ik onder jeukende bultjes. In mijn nachtkleding zag ik toen hele kleine bloedspoortjes. Ik heb geen moment aan bedwantsen gedacht. Maar begin steeds meer te vermoeden dat dit wel het geval is geweest. Nu ben ik thuis, koffer uitgepakt etc. Hoe bang moet ik zijn dat ik deze enge beestjes meegenomen heb? Reactie infoteur, 18-08-2014
Word je wakker met nieuwe beten op lichaamsdelen die onder de lakens liggen, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat je bedwantsen hebt meegenomen. Heb je de komende periode nergens last van, dan zou ik mij er niet zo druk over maken.

Liana Ghrizi, 10-03-2013
Ik heb al 7 jaar last van schurftmyten en bedwantsen. Heb zoveel betaald aan het bestrijden. Welk middel kan ik kopen om voorgoed er vanaf te komen en van de eitjes ervan die in de kleding enz zitten? Mijn vader heeft veel antiek en last van kruipende insecten die veel schade aan richten. Ikzelf moest elk jaar een nieuwe matras kopen en tapijten en ijskasten vernieuwen en schoenen en kleding vernieuwen. Zit hierdoor in zware problemen en zie geen lichtje meer in mijn leven. Gr Liana Reactie infoteur, 14-03-2013
Ik raad u aan om contact op te nemen met een bedrijf wat is gespecialiseerd in ongediertebestrijding.

Ka van den Bighelaar, 12-01-2013
Goedendag, ik ben dit artikel gaan lezen omdat ik niet meer weet wat ik aanmoet met mijn huiduitslag. Ik zit helemaal onder de rode bultjes en plekken. de huisarts zei dat ik scabies had oftewel schurftmijt, ik heb onderzoek laten doen ze vertelde dat het ziekenhuis en ik voelde me niet serieus genomen en er werd verteld dat het exceem was. nu heb ik een paar maanden gewact en het is nu echt verscrikkelijk. ik zie soms een klein zwart beestje uit mijn huid komen. help wat moet ik doen Reactie infoteur, 05-02-2013
Als u schurftmijt hebt, dan dient dit behandeld te worden. Ik adviseer u om terug te gaan naar de huisarts.

Alyssa, 30-10-2012
Sinds een week heb ik veel last van beten. Als ik geen kleren draag word ik gebeten en ik heb ook rondom mijn enkels een rij met beten. Het jeukt heel erg en ik krabbel het meestal open. De afgelopen tijd ben ik niet op vakantie geweest of dergelijke en de hygiëne in mijn kamer is goed. Ik woon sinds 1 jaar opmezelf dus alle meubels zijn nieuw. Ik zie nergens beestjes, bloed of zwart stront op mijn martras. Hoe kan ik erachter komen of het daadwerkelijk bedwantsen zijn aangezien alleen het beten gedeelte overeenkomt? Reactie infoteur, 06-11-2012
De beten van de bedwants zijn bij sommige mensen moeilijk vast te stellen. U kunt uw huisarts naar de plekken laten kijken.

Anoniem, 13-09-2012
Twee à drie maand geleden had ik een beet. dan een hele tijd niets. sinds gisteren hebben mijn vriend en ik terug beten. hij op zijn voet (één) en ik twee op mijn lichaam. ze staan niet dicht bij elkaar. mijn vriend zijn been staat helemaal dik aan de enkel.
we denken dat we bedwantsen hebben maar zijn het helemaal niet zeker, omdat we ons matras en bed grondig onderzocht hebben maar niets gevonden hebben. ook vinden we het raar dat twee maand geleden die beesten één keer toegeslagen hebben en daarna niet meer, tot nu. is het zo dat als je bedwantsen hebt, als je grondig zoekt, je ze sowieso moet vinden? of kan het ook zijn dat ze nog zodanig klein zijn of zich zo goed verstoppen, dat we ze gewoon niet vinden? Reactie infoteur, 19-09-2012
Het opsporen van bedwantsen is geen gemakkelijke opgave, omdat het nachtdieren betreft die klein van formaat zijn. De steken van de bedwants lijken verdacht veel op muggenbulten. Het gaat om kleine, rode jeukende bultjes, vaak voorkomend in een uniek bijtpatroon van drie of vier in een rechte lijn achter elkaar. Dergelijke rijtjes zijn veroorzaakt doordatr een bedwants werd gestoord tijdens het bloed zuigen en meerdere malen kort na elkaar geprikt heeft. Een ander belangrijk verschil met muggenbulten is dat muggenbulten zich bevinden op plaatsen die niet onder de dekens lagen en gemakkelijk bereikbaar waren voor muggen, terwijl beten van bedwantsen juist onder de dekens plaatsvinden. Voorts is één van de meest duidelijke symptomen van bedwantsen de aanwezigheid van bloed op de lakens, kussen of zwarte stukjes stront rondom het bed.

Nanny Bosgoed, 28-06-2011
Hoe kan ik zeker weten of ik een bedwantsbeet heb? Ik heb de laatste tijd veel beten waar blaasjes opkomen met geel vocht. Ik zie dat het een beet is aan het prikpunt. Het is dan wat hard en gaat iets jeuken. Als je krabt zie je de omgeving rood worden en na korte tijd vormt zich een blaasje dat heel groot wordt soms. Nu heb ik meedere op 1 rij aan mijn arm en ook nog aan mijn benen. Is dit wel een bedwants bult? of gewoon een spinnebult of zo? Reactie infoteur, 30-06-2011
Het is verstandig de huisarts er even naar te laten kijken.

Elly Hagen, 02-06-2011
Beste mensen, ik heb de info gelezen over bedwantsen, omdat ik sinds enkele dagen op bepaalde plekken op mijn been zomaar wordt gebeten. Direct waren het blauwe plekjes en opgezette aderen. Na een paar uur zijn ze rood en bultjes. Bij het bed afhalen om buiten te hangen en te verschonen werd ik zopas weer gebeten. Kunnen ze ook in vloerbedekking ed zitten? Ik heb nog geen beestjes ontdekt. Ze kunnen zich wel overal verstoppen ivm vele kieren in mijn oude huis, vloerbedekking enz. Wat kan ik zelf nu doen? Mijn buren zijn heel vriendelijk, maar wel bezorgd en adviseerden mij op internet om advies te vragen. Vriendelijke groet, Elly hagen Reactie infoteur, 07-06-2011
Overdag verbergen bedwantsen zich onder meer onder losliggende vloerkleedjes, in alle mogelijke spleten en kieren in wanden, vensterbanken, meubels, bedden, matrassen, achter loszittend behang, in gordijnen, tot zelfs in schakelaars en stopcontacten van het elektrisch licht, schoenen en kledingstukken, wel voornamelijk in de omgeving van het hoofdeinde van een bed. Ze verspreiden zich snel en zijn moeilijk te behandelen. Bedwantsen zijn soms moeilijk aan hun beet te identificeren, omdat ons lichaam er heel verschillend op kan reageren. Bedwantsen zijn bijzonder moeilijk uit te roeien. Een hoog hygiëneniveau, een grondige schoonmaak en het gebruik van insecticiden voor huishoudelijk gebruik kunnen helpen het aantal bedwantsen onder controle te houden, maar om een plaag uit te roeien is een professionele bedwantsbestrijding nodig.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.