Natuurlijke en gezonde vlooienbestrijders

Natuurlijke en gezonde vlooienbestrijders Vlooienbestrijdingsproducten zijn er in vele soorten: bandjes, sprays, poeders, druppels en tabletten. De meeste van deze middelen zijn echter toxisch voor uw hond of kat en kunnen dus het best vermeden worden. Met de volgende natuurlijke vlooienbestrijders verjaagt u ongedierte zonder de gezondheid van uw huisdier te schaden. Ze zijn geschikt voor alle soorten dieren, dus ook konijnen en cavia’s.

Plantaardige vlooienbestrijder

Neem een grote kruidenpot en doe er gelijke hoeveelheden eucalyptus, salie (of rozemarijn), venkel en krulzuring in. Zorg ervoor dat u de kruiden in poedervorm koopt of vermaal ze.

Kam de pels van uw huisdier omhoog en strooi er een ruime hoeveelheid van deze plantaardige vlooienbestrijder op. Zorg ervoor dat het product goed aan de basis van de pels terechtkomt en besteed vooral aandacht aan de nek, de rug en de buik van uw huisdier. U hebt genoeg product gebruikt als de pels een geur afgeeft.

Een behandeling van één tot drie keer per week is voldoende om vlooien te voorkomen. Gebruik het product dagelijks als de vlooien al aanwezig zijn.

Eventueel kunt u aan dit plantaardige vlooienmiddel ook enkele druppels etherische olie van lavendel of tea tree toevoegen.
Let op: dit is niet geschikt voor katten.

Vlooienvrij katten- en hondenkussen

Een katten- of hondenkussen is gemakkelijk zelf te maken. Door er één of meerdere van de volgende kruiden in te stoppen, blijft het kussen vrij van vlooien:
  • Lavendel
  • Korianderzaad
  • Salie
  • Rozemarijn
  • Kamille

De kruiden kunnen het beste in hun geheel gebruikt worden. Het kussen kan verschillende keren gewassen worden zonder dat de kruiden hun werkzaamheid verliezen, maar nog beter is het een honden- of kattenkussen met klittenbandsluiting of rits te kiezen zodat u de inhoud geregeld kunt verversen.

Als u bovendien een kussen van anorganisch materiaal kiest, bent u zeker dat vlooien er niet op kunnen overleven.

Tip: Wist u dat de geur van de Aloë Vera-plant vlooien verjaagt terwijl katten er net dol op zijn? Gebruik daarom altijd waspoeder dat met Aloë Vera werd verrijkt. Het is ook een goed idee om kussens en tapijten (en zelfs de vacht van uw huisdier) met puur Aloë Vera sap te besprenkelen.

Vlooien verdrinken

Neem een diep bord en doe er water en olie in. Zet het bord vervolgens naast de slaapmand van uw huisdier of op het tapijt. De vlooien worden aangetrokken door de glans van de olie en worden vervolgens door het water gevangen gehouden.

Vergeet niet dagelijks te stofzuigen (besteed vooral aandacht aan tapijten en de slaapplaats van het dier).

Luchtbevochtiger met lavendel en eucalyptus

Doe enkele druppels etherische olie van lavendel en / of eucalyptus in een luchtbevochtiger. De geur van de olie zal vlooien helpen verdrijven.

Biergist en knoflook tegen vlooien

Voeg dagelijks een beetje biergist en knoflookpoeder toe aan de voeding van uw huisdier. Hierdoor krijgt het bloed van uw huisdier een vieze smaak voor de vlooien. Biergist en knoflook bestrijden bovendien parasieten en wormen in de darmen (meestal veroorzaakt door vlooien).

In de dierenspeciaalzaak kunt u zowel biergist als knoflookcapsules (bijvoorbeeld Darmzuiver van Beaphar) voor huisdieren kopen. Hoewel knoflook ook voor katten verkrijgbaar is, is het beter hen hiervan niet te veel te geven omdat dit voor hen giftig kan zijn. Het is beter om enkel biergist te gebruiken. Bovendien houden de meeste katten niet van de smaak van look.

Vlooienplaag

Bovengenoemde middeltjes zorgen ervoor dat uw huisdier en zijn omgeving niet aantrekkelijk meer zijn voor vlooien zodat ze geneigd zijn een andere woonplaats op te zoeken. Ze verjagen dus vlooien, maar zullen ze niet doden en vermijden evenmin de groei en voortplanting ervan. Hebt u een ware vlooienplaag in huis, dan zijn deze middeltjes niet efficiënt genoeg en zult u moeten overschakelen op de producten van de apotheker. Welke producten u hiervoor het beste gebruikt, vindt u in het artikel: Vlooien bestrijden. Een verzameling van al onze artikelen over vlooien kan u terugvinden in onze vlooien special.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlooien in de tuin verwijderen en verjagenVlooien in de tuin verwijderen en verjagenUw huis of appartement is niet de enige plaats die met een vlooienplaag te kampen kan krijgen. Ook uw tuin is onderhevig…
De hond of kat met vlooienDe hond of kat met vlooienHet is geen prettig idee maar wie een hond of kat heeft krijgt er vroeg of laat mee te maken. De ene kan het beperken to…
Boek - Vlooien preventie bij honden en kattenBoek - Vlooien preventie bij honden en kattenVlooien preventie bij honden en katten kan een moeilijke taak zijn indien u zo goed als niets over vlooien weet. Slechts…
Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of v…

Gezondheidsproblemen bij honden: kankerErfelijkheid speelt een centrale rol in kanker bij honden. Veel van de kankers bij honden worden toevallig ontdekt tijde…
Gezondheidsproblemen bij honden: ooraandoeningenHet oor is een kwetsbaar deel van het lichaam. De uitwendige oorflap beschadigt gemakkelijk en in de gehoorgang verzamel…
Bronnen en referenties
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 20-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.