Vlooien bij uw huisdier
U kent ze wel, die vervelende diertjes: de vlooien. Ze veroorzaken jeuk, irritatie, … Alhoewel ze niet op mensen leven kunnen ze wel degelijk bijten. De behandeling is niet altijd evident en vergt tijd en geduld. De besmetting kan achteraf ook nog gezondheidsproblemen teweegbrengen bij uw kat of hond.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn kleine parasieten die vaak voorkomen bij katten en honden. Ze hechten zich vast op de huid van het dier en zuigen bloed op. Dit kan voor irritatie zorgen en jeuk. U herkent ze aan hun zwartbruine kleur en langwerpige vorm. Uw hond of kat gebruiken ze enkel als voedselbron. Uw huiskamer gebruiken ze als leefomgeving om zich te kunnen ontwikkelen. Ze richten zich alleen op dieren, mensen worden gespaard van deze kriebelbeestjes.
Soorten
Er bestaan meerdere soorten vlooien. Bij elke soort komen zowel mannetjes als vrouwtjes voor.
- de kattenvlo (Ctenocefalides felis)
- de hondenvlo (Ctencocefalides canis)
Ze leggen hele kleine eitjes op uw huisdier die daarna op de grond vallen. Dus waar uw hond of kat komt is de kans groot dat u vlooien zult ontdekken. Per dag legt een vrouwtje een vijftigtal eitjes en dit een drietal weken aan een stuk. Na enkele dagen ontstaan er, zoals bij insecten, larven van ongeveer een halve centimeter groot. Ze verbergen zich in tapijten of op warme plaatsen waar ze rustig de tijd kunnen nemen om te verpoppen. Het klinkt ongelooflijk maar ze kunnen meer dan een jaar in leven blijven en daarna pas een volwassen vlooi worden. De ontwikkeling wordt gestimuleerd door de invloed van warmte wat niet wil zeggen dat u in de winter van vlooien kan bespaard blijven.
Overdragen
Zoals reeds vermeld kunnen vlooien niet overleven op mensen maar dit betekent niet dat wij geen vlooien kunnen overdragen.
We raken ons huisdier aan waardoor de vlooien op onze handen terechtkomen. Ze vallen op de grond, of op uw kledij. Gaat u ergens op bezoek dan kunt u ook vlooien meebrengen naar huis of omgekeerd. Vlooien komen overal voor in huis dus zelfs als u op een stoel gaat zitten kunnen vlooien zich nestelen in bv. uw trui.
Beter voorkomen dan genezen
Volledig voorkomen dat deze akelige beestjes uw huis binnen dringen is onmogelijk maar er zijn wel enkele manieren om de kans kleiner te maken.
- Er bestaan speciale vlooienkammen voor honden en katten. Kam uw dier op geregelde tijdstippen bij voorkeur buiten.
- Indien u vlooien vindt doe ze dan in een bakje met warm water en afwasmiddel. Zo sterven ze meteen.
- Stofzuig regelmatig uw woning, ook op plaatsen waar uw dier niet komt.
- Geef de slaapplaats van uw hond of kat een extra beurt. Was regelmatig hun eventuele dekentjes uit.
- Maak uw stofzuiger buiten in de tuin schoon na het stofzuigen, zeker als u vaststelt dat u vlooien in huis hebt.
- Laat uw huisdier niet toe in de slaapkamers.
- Er bestaan vlooienbandjes die u uw dier kunt aandoen. Deze zijn te verkrijgen in de dierenspeciaalzaken.
- Een injectie kan uw dier een half jaar behoeden van vlooien.
Zit u toch met vlooien?
Het bestrijden van vlooien is een hele opgave. Er bestaan allerlei soorten shampoos die u kunt gebruiken om uw kat of hond weer vlooivrij te maken. Het is niet de aangenaamste manier, zeker niet voor een kat, maar het is wel een efficiënte manier om uw huisdier te verlossen van deze beestjes. Er wordt ook dikwijls geopteerd voor het gebruik van pipetten met vloeistof die in de nek worden ingebracht en een vlooi binnen de 24 uur dood. U kunt te rade gaan bij uw dierenarts indien u vragen hebt over de mogelijke behandelingsmethodes. Om uw woning te ontsmetten kun u gebruik maken van speciale poeders of sprays die u eveneens in dierenspeciaalzaken kunt verkrijgen.
Akelige gevolgen
In de meeste gevallen is na de behandeling van de vlooien de kous af maar de kans bestaat dat er zich achteraf alsnog problemen voordoen als gevolg van de besmetting.
- Kittens of puppy's kunnen bloedarmoede veroorzaken.
- Lintwormen kunnen uw huisdier besmetten aangezien een vlooi de eitjes van een lintworm bij zich draagt.
- Vlooienallergie (overgevoeligheid) treedt ook vaak op. Het kan leiden tot wekenlange jeuk.