Mieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaag

Mieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaag Mieren in de tuin of rondom het huis zorgen voor geen al te grote hinder, maar toch zijn ze enorm vervelend. Deze kleine insecten worden immers aanzien als ongedierte en iedereen is deze liever kwijt dan rijk. Ze vertoeven in de borders van het grasperk of soms ook wel onder een terrastegel waardoor het onaangenaam zonnebaden kan worden. Mieren zijn weinig actief in de winter. In de lente- en zomermaanden warmt hun nest op en komen ze tevoorschijn om zoet voedsel te gaan zoeken. Dikwijls komen ze dan in grote aantallen naar buiten. In feite vormen ze een kolonie. Mieren komen overal ter wereld voor en worden daarom als een succesvolle diergroep aanzien. Er bestaan enkele goede middeltjes tegen een mierenplaag

Wat zijn mieren?

Mieren behoren tot de vliesvleugeligen of ook wel Hymenoptera genoemd. Zij passen zich heel snel aan de omgeving aan en zijn daarom overal ter wereld aanwezig als dominante levensvorm. Nesten van mieren worden gebouwd in de bodem of in holle boomschorsen. Sommigen leven ook in spleten tussen gesteenten. Binnen een mierenkolonie zijn er één of meerdere koningin(nen), werksters (allemaal vrouwtjes), maagdelijke koninginnen en jonge mannetjes. Het merendeel aan mieren in een kolonie zijn werksters. Zij moeten de dagtaken verdelen. Zo zijn er mieren die op zoek gaan naar voedsel, nestonderhouders of mieren die de kleine miertjes verzorgen en opvoeden.

Waar komen mieren voor?

Mieren zijn het vervelends in het grasperk of rondom je huis. In het gras merk je dit doordat er hoopjes zand ontstaan. Dit komt door het maken van de gangen om weg van en naar hun nest te gaan. Ook de wortels van het gras moeten eraan geloven. De schade aan het gras is echter minimaal. Nochtans bij het spelen van de kinderen in het gras zijn deze kleine insecten liever niet gewenst.

De mieren kunnen zich ook nestelen rondom je huis, bijvoorbeeld op het klinkerpaadje rondom je huis. Mieren zijn steeds op zoek naar voedsel. Het minste restje van voedsel dat achterblijft is genoeg om er een kolonie mieren op af te sturen. Tracht vuilnisbakken ver genoeg van je woning te plaatsen. De mieren zijn immers gek op de inhoud van de vuilnisbak.

Welke soorten mieren bestaan er?

In de soorten mieren kunnen de volgende mieren worden onderscheiden: de faraomier, de tuinmier en de tropische staafmier.

Faraomier

De faraomier is lichtbruin met een zwarte buik. De werksters zijn 1 tot 2 millimeter groot, de koninginnen kunnen zelfs 6 millimeter groot worden. Zij houden van warme gebouwen, hotels enzovoort. De faraomier leeft van rottend organisch materiaal.

Tuinmier

De werksters van de tuinmier zijn ongeveer 4 à 5 millimeter. Koninginnen kunnen zelfs tot 15 millimeter groot worden. Deze mieren leven buiten in de grond of onder straat- en terrastegels. Evengoed kan je ze treffen in een holle boomschors. De werksters gaan permanent op zoek naar zoet voedsel. Deze mier komt het meest frequent voor in de Lage Landen in de tuin of rondom het huis.

Tropische staafmier

De tropische staafmier lijkt zeer nauw op de faraomier maar de staafmier is rood en heeft geen zwart achterlijf. Ze zijn er voor gekend om nesten te bouwen in vochtige ruimtes, bijvoorbeeld tegen afvoerpijpen enzovoort. De tropische staafmier leeft van andere insecten. Deze mieren hebben een angel.

Preventief mieren vermijden

Beter voorkomen dan genezen is hier het motto. Mieren moet je trachten te voorkomen. Je kan dit doen door preventief te gaan werken.
  • Laat voedingsresten nergens rondslingeren.
  • Tracht zoete voedingsmiddelen heel goed afgesloten te bewaren. Zorg er ook voor dat er geen jam of stroop lang de buitenkant van een pot hangt, die je vervolgens ergens buiten bewaart.
  • Verwijder dood of rottend hout onmiddellijk. Deze zijn ideaal om mierennesten in te bouwen.
  • Tracht bestek en borden steeds netjes weg te zetten in de kast en laat deze zeker niet vuil op het aanrecht staan.

Mieren bestrijden en goede tips en middeltjes tegen een mierenplaag

Er bestaan heel wat middeltjes om mieren, mierennesten of een mierenplaag te bestrijden. De meest populaire zijn witte peper uitstrooien, kruidnagel in de voegen aanbrengen of aan de mierennest wat koperen centjes leggen. Mieren komen niet over koper heen. Aan de geur van bepaalde planten hebben de mieren een hekel. Je kan wat bloemen of bladeren van deze planten aan het nest leggen. Voorbeelden hiervan zijn rozemarijn, brandnetel, tomatenplant of lavendel.

Ook bestaan er, naast de natuurlijke middeltjes, insecticiden of poeders die je kan gebruiken. Let hierbij heel goed op voor kleine kinderen en dieren. De verpakking checken is een absolute must. Ook bestaan er lokaasdoosjes die je kan plaatsen bij de nestingangen. Mieren bestrijden vraagt enige ondervinding om te kijken wat het best werkt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen e…
Mierenplaag: wat te doen bij een mierenplaag of overlast?Mieren in de keuken. Het kan geen kwaad, maar aangenaam is het niet. Wat te doen als de kriebelbeesten je keuken dreigen…
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…

Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?Vlooien bestrijden in huis: met welke producten doe je dat?Hoe kun je het beste vlooien bestrijden in huis en welke producten zijn daarvoor geschikt? Vlooien zijn kleine bloedpara…
Muggen, lastige slaapverstoorders maar te bestrijdenIedereen heeft het wel eens meegemaakt. Midden in de nacht in de slaap worden verstoord door een zoemende mug. Niet dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieren, 7 juli 2015
  • Rentokil.be, http://www.rentokil.be/particulieren/kruipende-insecten/mieren/index.html, 7 juli 2015
  • Tuinadvies.be, http://www.tuinadvies.be/artikels/dieren_mieren.htm, 7 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 07-05-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.