De Komondor, een oud Hongaars hondenras

De Komondor, een oud Hongaars hondenras De Komondor is oud hondenras en een zeldzame hond die al bijna met uitsterven bedreigd is geweest. Deze grote en stevige hond is een herdershond en heeft een zelfverzekerd karakter. Hij beschermt zijn baasje en huis en is een geschikte bewakingshond. Hij wil zijn territorium verdedigen en kan wat gereserveerd zijn naar vreemden. Ook wil hij graag bezig worden gehouden. Hoewel de hond bijna alleen in Hongarije voorkomt en zeldzaam is, is het toch een interessant hondenras.

Geschiedenis

De Komonder is afkomstig uit Hongarije. Het is een zeer oud ras. Hij stamt af van de Tibetaanse honden of van de Russische hoedende honden. De hond werd in Hongarije gebruikt voor het bewaken van vee. Sinds de 16e eeuw is de geschiedenis van de Komondor vastgelegd. In de 19e eeuw was dit ras bekend geworden door zijn optredens in hondenshows waardoor hij over de hele wereld werd verspreid. Door de Wereldoorlog I en II is het ras bijna volledig uitgestorven. Voor zover bekend waren er nog maar 15 Komonders over. Op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer 5000 Komondors waardoor het nog steeds een zeldzaam ras is. Buiten Hongarije komt dit ras weinig voor. Tegenwoordig wordt de Komondor gebruikt als gezelschapshond en waakhond.

Uiterlijk

De Komondor is een grote en gespierde hond. De schouderhoogte bij een reu is tussen de 70 en 80 centimeter. Bij de teef is dit tussen de 65 en 75 centimeter. De reu weegt tussen de 50 en 60 kilo en de teef tussen de 40 en 50 kilo. Zijn kop is breed met een gewelfd schedel met een waarneembare stop. De neus is zwart en zijn ovaalvormige ogen zijn donkerbruin van kleur. Zijn oren zijn middelhoog van aanzet. De lippen zijn zwart van kleur. Hij staat recht op zijn voorbenen en heeft sterke botten. Hij staat sterk en compact op zijn voeten. De vacht is wit met lange grove dekhalen met fijne wolharen. De vacht vervilt in koorden.

Karakter

Deze hond is een uitstekende hoeder die waakzaam en zelfverzekerd is. Hij heeft een sterke territoriumdrift en stelt zich gereserveerd op naar vreemden. Hij is zeer beschermend tegenover zijn familie en zijn huis. Dit maakt de Komondor geschikt als bewakingshond. Tegenover ongenode gasten kan hij zeer agressief optreden. Hij voelt aan of de gast goede of kwade bedoelingen heeft. Het is bij dit ras belangrijk om hem op jonge leeftijd goed te socialiseren met mensen en andere dieren. Hij heeft een ervaren baasje nodig die standvastig is en hem gehoorzaamheidstrainingen geeft. De hond moet goed worden bezig gehouden omdat hij gemakkelijk verveeld kan raken. De Komondor is trouw en beleefd naar zijn baasje toe. Als de Komondor van jongs af aan met kinderen is opgegroeid, gaat hij over het algemeen hier goed mee om.

Verzorging

De Komondor is een hond die graag buiten is. Hij kan uren achter elkaar slapen, maar heeft toch beweging nodig. Wanneer hij buiten wordt gehouden kan hij zichzelf voorzien van voldoende beweging. De vacht bestaat uit koorden die niet geborsteld of gekamd mogen worden. Als de hond vies is kan hij gewassen worden. Dit hondenras verliest weinig tot geen haar. Een trimmer kan ervoor zorgen dat de haren tijdens de groei verdeeld wordt in koorden. Als de hond ongeveer 9 maanden oud is begint de vacht te vervilten en dan geeft de vacht het meeste werk. De onderwol gaat samen klitten met de dekharen. Als er bonken vormen in de vacht kan deze gescheurd worden.
De nagels en tanden van de hond moeten ook goed worden schoon gemaakt.

Gezondheid

De Komondor is over het algemeen een gezond ras. Gezondheidsproblemen komen niet vaak voor, behalve heupdysplasie, maagtorsie en enkele huidproblemen. De gemiddelde leeftijd van dit ras is tussen de 10 tot 12 jaar.

Overige informatie

Mocht je besluiten om te gaan voor een Komonder is het verstandig je eerst goed te verdiepen in de voor- en nadelen van dit ras. Een fokker of rasvereniging kan er met veel plezier meer over vertellen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)De Puli is een Hongaarse herdershond met een opvallende vacht die bestaat uit lange koorden met vervilt haar. Meestal ko…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Het hondenras HovawartDe Hovawart is een hondenras dat ontstaan is in het begin van de 20e eeuw. Het ras behoort tot de molossers en heeft een…

De hondenbegraafplaats, romantiek met een traanOnze huisdieren zijn ons dierbaar en of het nou gaat om een konijn, hond of kat, we voelen ons altijd verdrietig als ons…
Mijn kat plast in huis, wat te doen?Mijn kat plast in huis, wat te doen?De kat plast in huis, dat kan erg vervelend zijn. Vaak spelen bepaalde oorzaken een rol in het in huis plassen van de ka…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.