Rashonden: Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Rashonden: Berghond van de Maremmen en Abruzzen De Berghond van de Maremmen en de Abruzzen is een hond afkomstig uit Italië en is vernoemd naar het gebied waar hij vandaan komt. Vroeger werd deze hond gebruikt als schaapshond en als waakhond. Deze grote, stoere en actieve buitenhond kan een geschikte hond zijn als gezelschapshond. Hij kan meestal goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Zijn vacht moet af en toe geborsteld worden om losse haren te verwijderen.

Geschiedenis

Dit Italiaanse hondenras is vernoemd naar het gebied waar hij vandaan komt: “Maremma Cane de Pastore Maremmani" of "Abruzzes Maremma". Oorspronkelijk was er sprake van twee verschillende rassen: ”de Maremmano en de Abruzze". In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden deze twee rassen officieel als één ras erkend en werd de naam: Berghond van de Maremmen en de Abruzzen. De hond wordt ook wel “Maremma” of “Maremmano” genoemd. Hij is een van de bekendste Italiaanse herdershonden. Dit ras werd gefokt om schapenkuddes te beschermen tegen wolven. Qua uiterlijk heeft hij wat weg van de Pyreneese Berghond. In 1932 werd de Maremma geïntroduceerd in Engeland en in 1950 werd dit hondenras erkend door de Engelse Kennel Club.

Bron: MGerety, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: MGerety, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uiterlijk

De Maremma is een grote, sterke en gespierde hond met voor de reu een gemiddelde schouderhoogte van 70 centimeter en voor de teef 65 centimeter. Een afwijking van enkele centimeters is toegestaan. De reu weegt gemiddeld 35-45 kilo en de teef 30-40 kilo. De hond is lenig en heeft een intelligente en majestueuze uitdrukking. De hals is sterk en niet lang. Zijn schouders komen net iets boven de bovenlijn van de rug uit. Het lichaam is iets langer dan dat het hoog is. De borst is breed De kop heeft de vorm van een driehoek. Deze is groot met stevige kaken. De grote zwarte neus heeft grote openstaande neusvleugels. Zijn oren zijn hoog aangezet, afhangend en driehoekig van vorm. Gezien de grootte van de hond zijn de ogen niet erg groot. De iris is okerkleurig of kastanjebruin. Hij heeft een levendige en attente uitdrukking. De vorm van de ogen is amandelvormig met zwarte oogranden. De staart heeft de vorm van een pluim, is dik behaard zonder een franje en is laag aangezet.

Vacht

De Maremma heeft een lange witte vacht die geschikt is voor alle weertypen. De beharing is overvloedig, lang en het voelt nogal stug aan. Het ligt vlak tegen het lichaam aan is kan soms licht golvend zijn. Rond het halsgebied vormt de vacht een mooie kraag. De ledematen aan de achterhand zijn korter behaard. Op de snuit, schedel, oren en voorkant van de poten is het haar kort. De haren op de romp zijn met ongeveer 8 centimeter vrij lang. De hond heeft alleen in de winter een ondervacht. De vacht mag over ivoorkleurige, bleke oranje of citroen tinten beschikken mits dit niet overheersend is. De vacht heeft verzorging nodig waarbij af en toe borstelen voldoende is zodat de dode en losse haren verwijderd worden. In de rui zal de vacht vaker geborsteld moeten worden. Was de hond alleen indien het nodig is omdat de ondervacht anders kan beschadigen.

Karakter

Deze van oorsprong herdershond is vrijmoedig en dapper. Hij is waakzaam zonder agressief te zijn. Als huishond is hij uitermate geschikt als waakhond. Hij is betrouwbaar en vastbesloten. Naar zijn baas en gezin toe is hij aanhankelijk, maar voor vreemden blijft hij vrij afstandelijk. Met kinderen en andere huisdieren kan de Maremma meestal goed overweg. Hij is gefokt om zelfstandig te kunnen werken, daarom heeft hij een consequente opvoeding nodig. Als hij tijdens de gehoorzaamheidstraining ergens het nut niet van inziet, zal hij de opdracht niet uitvoeren. Deze hond is graag buiten en omdat hij groot is heeft hij het liefst een behoorlijke tuin ter beschikking. Het zijn rustige honden die niet zeer actief hoeven zijn, maar wel enige beweging nodig hebben.

Gezondheid

De Berghond van de Maremmen en de Abruzzen is over het algemeen een ras dat gezond is. Er kan in sommige lijnen heupdysplasie en oogziekten voorkomen. De gemiddelde levensverwachting van deze Berghond ligt tussen de 11 en 13 jaar. Een goede verzoring met een goed uitgebalanceerd dieet zullen bijdragen aan een lang en gezond leven.

Overige informatie

Mocht je deze stoere hond graag als huisgenoot willen nemen, informeer je dan eerst goed over dit hondenras. Een fokker kan meer informatie verschaffen.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rashonden: Anatolische HerderRashonden: Anatolische HerderDe Anatolische Herder is afkomstig uit Turkije uit Anatolië. Dit is een heel oud ras dat behoort tot de groep kuddebewak…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…

Kikkers, het zijn veelzijdige amfibieënKikkers, het zijn veelzijdige amfibieënAlhoewel kikkers niet de meest populaire diertjes zijn onder de mensen, behalve dan misschien Kermit de Kikker, zijn het…
Het lieveheerstbeestje - erg nuttig tegen bladluisHet lieveheerstbeestje - erg nuttig tegen bladluisHet lieveheersbeestje is geliefd bij bijna iedereen, vooral bij kinderen. Vandaar dat ze vaak ter inspiratie gebruikt wo…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-05-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.