Kanker (in de bek) bij het huisdier
Helaas ontkomen onze huisdieren ook niet aan kanker. Kanker in de mond is er een waar je niet veel over hoort, maar waar wel wat meer aandacht voor mag zijn. Als we het dan toch over gebitsverzorging hebben, kunnen we ‘de rest’ van de mond er wel in meenemen en mogelijke tumoren die niet meer te genezen zijn voorkomen of in een vroegtijdig stadium opsporen.
Toenemend probleem
Zoals ook allerlei vormen van kanker bij de mens, lijkt het erop alsof het huisdier er ook niet aan ontkomt. Mogelijk een gevolg van onze maatschappij, maar het is wel een gegeven. Bij honden nog meer dan bij katten is een op de 18 kanker gevallen een geval van kanker in de mondholte en het percentage neemt vooralsnog toe.
Bijna 17.000 gevallen op jaarbasis (en toenemend) als het gaat om de hond en de kat. Reden dus om er iets nader op in te gaan.
Verzorging
Natuurlijk zitten er ook goede kanten aan de verandering van de maatschappij en we zien dan ook dan dat de bek / het gebit van de hond en kat steeds beter verzorgd wordt. We poetsen steeds meer en dat is ook logisch, want de hond en kat eet steeds meer voeding welke niet meer het gebit van nature kan reinigen (en dan doen wij het dus voor de dieren).
Tanden poetsen
De tanden worden het beste aangepakt en die poetsen we gemiddeld bij de hond 1x per 3 weken en de kat 1x per maand. Vaak is het zo dat de baas die poetst leert het dier dit al jong en dat geeft geen of nauwelijks problemen (belonen achteraf wil het dier nog wel eens rustig laten zitten tijdens de poetsbeurt). Er wordt zeer regelmatiger gepoetst. Er zijn ook honden die het absoluut niet willen of waar de baas nooit een poging ondernomen heeft.
Maar een gemiddelde van de 1x per 3 weken (er zullen ook mensen zijn die het niet opgeven), is helemaal zo gek nog niet.
Bij de kat ligt het wat genuanceerder en behalve dat de kat er gemiddeld genomen meer weerstand bij geeft, is de eigenaar van de kat iets minder geneigd om de kat hiervoor regelmatig onder handen te nemen.
De bek bekijken
Gek genoeg gaan we bij het poetsen niet verder kijken dan de rij tanden en kiezen, want als een hond of kat een mondholtegezwel heeft, wordt deze in verre weg de meestal gevallen te laat ontdekt. We hebben hier over zowel goed- en kwaadaardige tumoren. Reden dus om tijdens het poetsen de hele bek even te bekijken op afwijkingen. Als je regelmatig de bek van je dier ziet, weet je ook wanneer je afwijkingen ziet.
Tumoren
Herkennen
Als we ons realiseren dat we heel wat pijn en leed kunnen voorkomen door de bek regelmatig te controleren, kunnen we ook te stap zetten hoe we deze mogelijke tumoren kunnen herkennen.
Spreekt voor zich dat rode plekken en verdikkingen bij de dierenarts voorgelegd moeten worden. Maar let ook op overdreven veel speeksel, pijn bij het eten en bloedverlies uit de mond. En het zal ongetwijfeld ook wel eens voorkomen dat de dierenarts iets anders constateert, iets wat eenvoudig op te lossen is. Dit neemt niet weg het toch beter is even de dierenarts er naar gekeken te laten hebben. Overigens ook een eenvoudig probleem aan het gebit kan later tot erger leiden en dus beter het in een vroeg stadium door de dierenarts te laten behandelen.
Genezen
Omdat we het goed- en kwaadaardige op het oog niet goed kunnen onderscheiden worden alle tumoren in eerste instantie op eenzelfde manier aangepakt. Pas later blijkt (over het algemeen) of het goed- of toch kwaadaardig was. Veel tumoren zijn helaas alleen in een vroegtijdig stadium te genezen (vandaar het belang van de check!).
Er is een therapie met radioactiviteit die de Universiteit van Utrecht (kliniek voor gezelschapsdieren) toepast. Deze therapie is nog sterk in ontwikkeling en concrete cijfers over genezing zijn nog niet paraat.
Tot slot
Preventie blijft altijd belangrijk, maar zeker bij een beperkte genezingsgraad in een later stadium blijft preventie vooralsnog het belangrijkste als het gaat om kanker in de mondholte. En als er nu maar genoeg bekendheid aan gegeven wordt, zullen steeds meer huisdier bezitters er alert op zijn als ze het dier de tanden verzorgen of anderszins met het dier bezig zijn. Bij enige twijfel altijd de dierenarts consulteren.