Rashonden: Mastino Napoletano

Rashonden: Mastino Napoletano De Mastino Napoletano is een grote hond en hij behoort tot de rasgroep van de dogachtigen. Deze uit Italië afkomstige stoere hond kan wel 100 kilo wegen en is een geschikte waakhond. Door zijn grote voorkomen is hij bij uitstek geschikt als beschermhond. Vroeger werd deze hond als vechthond gebruikt. Tegenwoordig wordt deze hond ook gebruikt als gezelschapshond maar vooral als waakhond. Hij zit ruim in zijn vel waardoor hij veel rimpels en plooien heeft.

Geschiedenis

De Mastino Napoletano komt oorspronkelijk uit Italië vandaan uit de omgeving van Napels. Hier heeft hij zijn naam ook aan te danken. Vermoedelijk is dit ras gefokt in de tijd van Alexander de Grote. Er was destijds geen gereguleerde en gecontroleerde fokkerij naar een bepaald rasbeeld. In de tijd van de Romeinen werd de voorloper van de huidige Mastino Napoletano ook gebruikt om te vechten tegen leeuwen en beren in de arena’s. Voor het jaar 1850 was er geen rashond met stamboom. Voor zover bekend is gaat de evolutie van de Mastino Napoletano terug naar begin 1900. In die tijd was dit ras bekend om kleine buffelkuddes tegen aanvallen van wolven te beschermen. De hond heeft een lange weg van ontwikkeling doorgemaakt om te worden zoals hij nu is. Tegenwoordig is hij vooral geschikt als waakhond.

Uiterlijk

Hij is groot, moedig en stoer waardoor hij een imponerend uiterlijk heeft. Toch heeft hij een rustiek en majestueus voorkomen. Zijn uitdrukking is intelligent. De Mastino Napoletano is een zeer grote hond. De schouderhoogte bij een reu kan wel tot 75 centimeter hoog zijn en bij de teef tot 70 centimeter. Er zijn reuen die een gewicht bereiken van meer dan 90 kg waarbij sommigen zelfs de 100 kilo bereiken. Wat bijzonder is aan deze hond is dat de huid niet vast zit aan het onderliggend weefsel waardoor de huid rimpels en plooien vertoont.

Kop

Zijn kop bestaat uit een massief en kort schedel. De lengte van de snuit is ongeveer 1/3 deel van de totale lengte van de kop. Van opzij bekeken mag de neus niet voor de lippen uitsteken. De neus is royaal waarbij de pigmentatie varieert met de kleur van de vacht. Zijn lippen zijn dik, zwaar en afhangend. De kaken zijn krachtig en zijn goed ontwikkeld. Vooral het voorste deel van de onderkaak is goed ontwikkeld waardoor de lippen worden gesteund en geleid. De tanden passen goed op elkaar. Hij heeft een schaar- of tanggebit. In verhouding met de schedel zijn de ogen klein, driehoekig van vorm en ver boven de jukbeenderen geplaatst. Ze liggen tegen de wangen aan en mogen niet verder komen dan het midden van de kaak. De ogen liggen diep en door de aanwezige hoofdhuid lijken ze ovaal van vorm. De kleur van de ogen is afhankelijk van de kleur van de vacht. Meestal zijn de ogen donker.

Lichaam

Zijn hals is zeer gespierd en is gedrongen. Het onderste deel van de hals bevat veel losse huid, waardoor er een keelhuid wordt gevormd. De keelhuid begint al aan de onderkaak en reikt tot ongeveer het midden van de hals. Ook de schouders zijn sterk gespierd. De lengte van het lichaam is iets langer dan de schouderhoogte. De borst is breed en beschikt over uitzonderlijk goed ontwikkelde spieren. De ribben zijn lang, schuin en lopen ver door met een brede tussenruimte. De rug is breed en vertoont van opzij gezien een rechte lijn die alleen door de schoft wordt onderbroken. De buik is groot en de flanken zijn iets opgetrokken.

Benen

De spieren zijn goed ontwikkeld. De botten zijn uitzonderlijk sterk. De ellebogen bevatten veel losse huid. De dij aan de achterhand is lang, breed en met duidelijk zichtbare spieren. Als de hond hubertusklauwen heeft (enkele als dubbele) moeten deze worden verwijderd. De voeten zijn ovaal en groot. De voetkussens zijn droog, hard en goed gepigmenteerd. Zijn nagels zijn sterk gebogen. De achtervoeten zijn gelijk aan de voorvoeten, maar minder groot.

Staart

De staart is aan de wortel krachtig en naar de punt toe iets toelopend. In rust wordt de staart iets hangend gedragen. In actie wordt de staart horizontaal of iets boven de ruglijn gedragen.

Vacht

Over het hele lichaam heeft de hond veel losse huid, met name op het hoofd. Hier vormen zich veel losse plooien. Het haar moet dicht zijn, glad aanvoelen en van gelijke lengte zijn. Een gezonde vacht ziet er glanzend uit. Toegestane vachtkleuren zijn: zwart, grijs, blauwgrijs, bruin en vosrood. Een witte aftekening op de borst en punten van de tenen zijn toegestaan. De nagels en voetzolen zijn altijd donker van kleur.

Karakter

De Mastino Napoletano is een rustige en evenwichtige hond. Hij is fors, gewillig, moedig en intelligent van uitdrukking. De opvoeding vereist wel een speciale aanpak en eist wel wat kennis over dit ras van de eigenaar. De eigenaar moet rustig en zelfverzekerd zijn. Indien men kiest voor een goede hondenschool kan een eenvoudige puppy-training voldoende zijn. De hond is niet agressief en een goed opgevoede en gefokte hond zal uit zichzelf nooit aanvallen. Als hij verdedigend moet optreden zal hij zichzelf en baasje beschermen met desnoods zijn leven. Ondanks zijn grote omvang heeft een volwassen hond een gemiddelde behoefte aan beweging. Hij heeft om fit te blijven slechts één wandeling per dag nodig. Uiteraard moet hij vaker uitgelaten worden om zijn behoefte te kunnen doen. Een klein rondje hiervoor lopen is al voldoende.

Gezondheid

De Mastino Napoletano kent helaas wat erfelijke afwijkingen. Zo kent het ras afwijkingen aan de schildklierfunctie (Hypothyreoïdie), afwijkingen aan de heupen/ellebogen, afwijkingen aan de oogleden (entropion/ectropion) en afwijkingen aan het hart. De gemiddelde leeftijd ligt onder de 10 jaar. Omdat de hond enorm moet groeien vanaf pup tot volwassen hond wordt aangeraden in het eerste levensjaar erg voorzichtig te zijn met lichaamsbeweging van de jonge hond. De botten zijn na een jaar sterk genoeg om het lichaam uit te laten groeien tot soms wel 100 kilo. Voorzichtigheid is altijd belangrijk bij fysieke inspanning bij dit ras. De hond is ongeschikt voor lange wandelingen. Om de gezondheid van de voorouders van je hond te kennen kun je aan de fokker de testresultaten van de ouders opvragen. Een goede fokker laat deze graag zien.

Vachtverzorging

De verharing vindt plaats via blokverharing. Dit houdt in dat de hond in een korte periode de gehele vacht afstoot. In deze periode zie je dat de hond verhaart doordat er pluisjes wol uit de vacht steken. De loszittende haren moeten verwijderd worden. Buiten de periode van verharen dient de vacht dagelijks met een grove kam geborsteld te worden om de losse haren te verwijderen. De vacht vergt verder weinig onderhoud, maar er zijn wel veel losse haren in huis te vinden. Het wassen van de vacht wordt alleen aanbevolen indien dit echt nodig is.

Overige informatie

In Nederland is de Mastino Napoletano een zeldzaam ras. Ook in Italië zul je dit ras niet vaak tegen komen. Meestal verblijft de Mastino Napoletano bij fokkers en eigenaren op het erf als waakhond. Als gezelschapshond is dit ras alleen geschikt voor iemand die goed met deze honden kan omgaan, bij voorkeur iemand met ervaring. Mocht je interesse hebben voor dit ras kan een fokker meer vertellen.

Lees verder

© 2011 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…
De boxer, een levenslustig rasDe boxer, een levenslustig rasDe boxer stamt, net als vele rassen, af van een oud-Griekse vechthond, de Molossian Hound. Dit was een dogachtige hond d…
Hondenrassen: BordeauxdogHondenrassen: BordeauxdogDe Bordeauxdog is afkomstig uit Frankrijk. Het is een grote, sterke en gespierde hond. Vroeger werd hij gebruikt als leg…
Aandoeningen hond: ligplekken en leggersAandoeningen hond: ligplekken en leggersWanneer een hond te veel op een harde ondergrond ligt, kunnen er op de huid verdikkingen ontstaan. Het komt vaak voor op…

Rashonden: Zweedse LappenhondRashonden: Zweedse LappenhondDe Zweedse Lappenhond, in Zweden de “Lapphund” genoemd, is één van de nationale hondenrassen in Zweden. Deze keesachtige…
Hoe kan je besparen op de kosten voor je huisdier?Hoe kan je besparen op de kosten voor je huisdier?Besparen op uitgaven voor je huisdier(en) kan met eenvoudige middeltjes, zonder dat je je lievelingsdier te kort moet do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • www.hondenpage.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.