Rashonden: Bergamasco, een Italiaans hondenras

Rashonden: Bergamasco, een Italiaans hondenras De Bergamasco is van origine een Italiaans ras afkomstig rondom de plaats Bergamasco in Noord-Italië. Het zijn herdershonden en veedrijvers. Daarnaast is het ook een goede waakhond. In de bergstreken in het noorden en midden van Italië is dit ras een van de meest gebruikte herdershonden. Deze middelgrote hond is erg intelligent en hij kan een sterke band opbouwen met zijn gezinsleden. Hij past goed in een gezin met kinderen.

Geschiedenis

Deze van origine uit Bergamasco afkomstige hond werd gebruikt als herdershond in de Alpenweiden in het vroege voorjaar. In de herfst keerden ze terug. Tijdens de aanwezigheid in de Alpen kregen herder en hond een band met elkaar wat bepalend is voor het bijzondere karakter van deze hond. In 1941 werd de Bergamasco erkend als rashond. De hond werd vanaf 1898 gefokt. Het ras stamt af van de Franse Briard, echter er is ook verwantschap met de Zuideuropese herdershonden zoals bijvoorbeeld de Hongaarse Puli. Buiten zijn vaderland komt dit hondenras slechts weinig voor.

Uiterlijk

Het is een middelgrote, robuuste en levendige hond die tot werken bereid is. Zijn kop is lang en groot met een breed schedel. De voorsnuit is net zo lang als de schedel en de neusspiegel is zwart van kleur. Zijn ogen zijn groot, bruin met een rustige uitstraling. Zijn oren zijn hangend. De vacht om zijn hals moet een kraag vormen. Het lijf is breed met een rechte rug en een brede en lange borstkas. Zijn lendenpartij is kort, breed en gespierd. De hond heeft sterke achterbenen en is goed bespierd. De staart is laag aangezet en is bedekt met ruig haar. In rust wordt de staart hangend gedragen en in beweging wat hoger. Deze hond heeft een groot uithoudingsvermogen. De kleur is grijs/zwart. Een witte aftekening is toegestaan, maar mag niet meer dan 20 procent van de vacht beslaan. De schofthoogte van een reu is 60 cm en van een teef 56 kilo. Een afwijking van 2 cm is toegestaan. De reu weegt gemiddeld tussen de 31 en 37 kilo en een teef tussen de 27 en 32 kilo.

Karakter

De Bergamasco is een intelligente hond. Deze is ontwikkeld door dat hij in zijn eentje honderden schapen moest bewaken. Deze hond kan goed met andere honden opgroeien en een sterke band opbouwen met zijn huisgenoten waaraan hij erg trouw is. Hij is waakzaam en gereserveerd naar vreemden. De hond moet begrijpen waarom hij iets moet doen. Hij is aanhankelijk maar niet onderdanig. Als hij iets voor zijn baasje doen is dat uit vriendschap. De hond is verdraagzaam en beschermend naar zijn gezinsleden toe. Ook kan hij goed omgaan met kinderen en zal deze beschermen. De Bergamasco wordt ook als therapiehond gebruikt voor gehandicapte kinderen. Als hij op jonge leeftijd met katten leert omgaan, kan hij hier goed mee omgaan. Hij kan ook goed omgaan met andere honden zolang deze hem maar niet uitdagen of als een bedreiging op hem overkomen.

Verzorging

De lange overvloedige vervilte vacht beschermt de hond tegen wisselende weertypen. Het ziet er niet zo uit, maar de vacht hoeft nauwelijks verzorgd te worden. Het hoeft slechts af en toe geborsteld en gewassen te worden. Bij de geboorte is de vacht kort en glad. Naarmate de hond groeit verandert dit in de karakteristieke koordachtige vacht. De vacht is lang, met krachtige golvende slierten (vilvorming). De haren zijn ruw met een korte en dichte ondervacht. Pas als hij zo'n 5 tot 6 jaar oud is, heeft de vacht zijn volledige lengte bereikt.

Overige infomatie

De hond kan een leeftijd bereiken van 15 jaar. Meestal ligt dit tussen de 11 en 13 jaar. Deze hond is door zijn oorsprong graag buiten. Hij heeft veel beweging nodig en is niet geschikt om te houden op een flat.

Indien je overweegt om voor deze bijzondere hond te kiezen, zorg dan dat je zoveel mogelijk over hem te weten komt. Een fokker kan je meer vertellen over dit ras.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)De Puli is een Hongaarse herdershond met een opvallende vacht die bestaat uit lange koorden met vervilt haar. Meestal ko…
Hondenrassen: Catalaanse HerdershondHondenrassen: Catalaanse HerdershondDe Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te ho…
Puli, een sociale hond met een markante vachtPuli, een sociale hond met een markante vachtDe puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoal…
Hondenras: schapendoesEen schapendoes is een herdershond. Ze werden veel gebruikt en nog steeds gebruikt voor het schapendrijven. Hierbij is n…

Tuig: Het HoofdstelTuig: Het HoofdstelOm paard te gaan rijden heb je verschillende spullen nodig. Ook wel tuig één deel daarvan is het hoofdstel. Deze zit om…
Hondenras: Lhasa ApsoHondenras: Lhasa ApsoDit Oosterse hondenras afkomstig uit Tibet wordt kleinschalig gefokt in Nederland en België als gezelschapshond. Dit kle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mfortini, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.raadvanbeheer.nl
  • www.dieren-rassen.nl
  • www.hondeninfo.net
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.