Een volwassen hond kopen

Een volwassen hond kopen Veel mensen vinden een pup te veel werk en kunnen daarom op zoek zijn naar een volwassen hond. Je hebt verschillenden manieren om aan deze honden te komen, je hebt Marktplaats, Asielen en herplaatsers bij een fokkers. Lees hier alle voordelen en de nadelen van deze mogelijkheden om aan een hond te komen. Zo zijn Golden Retrievers en Labrador Retrievers vaak erg populair en kun je in de wachtlijst komen te staan voor zo'n hond.

Marktplaats

Op Marktplaats vind je veel honden die een nieuw baasje zoeken. Ook hier staan veel puppies te koop, maar je kunt op Marktplaats de leeftijd selecteren. De kans is wel groot dat de hond niet in de buurt woont, je moet er dan een stukje voor rijden maar dan heb je er wel een leuke hond voor terug.

Voordelen

Een ontzettend groot voordeel van een hond overnemen van sites zoals Marktplaats is dat je de oude eigenaren leert kennen. Ze kunnen je veel informatie geven over de hond die je niet krijgt wanneer je een hond koopt in het asiel. Zo kan je een lijstje maken wanneer je kennis gaat maken met de hond, of de hond bang voor onweer is, of de hond verlatingsangst heeft. Je leert het karakter van de hond een stuk beter kennen dan wanneer je de eigenaar niet gesproken hebt.
Een ander voordeel is dat ook de eigenaar weet waar de hond naartoe gaat. De eigenaar kan bijvoorbeeld afspreken om een keer bij je thuis te komen kijken, of een keertje langs te komen wanneer de hond al een nieuwe eigenaar heeft. Zo weet je zeker dat de hond een goed thuis heeft gevonden.

Nadelen

Een eigenaar kan ook liegen over de reden waarom de hond weg moet. Stel dat de hond heeft geprobeerd een kind aan te vallen en je hebt zelf geen kinderen. Wat als je later kinderen krijgt, je hebt de hond nog steeds en opeens valt de hond je kind aan? Zoiets moet je niet hebben. In een asiel worden er verschillende tests gedaan om zeker te zijn dat de hond betrouwbaar is, dit heb je niet via sites zoals Marktplaats.

Een ander nadeel is dat de hond misschien wel ziek is. Stel dat de hond net voordat je komt kennis maken een pil gekregen heeft waardoor de hond zich normaal gedraagt, maar dit werkt natuurlijk uit en wanneer je dan de hond meegenomen heeft naar huis heb je een zieke hond gekocht..

Asielen

Elk jaar, en dan vooral wanneer de zomervakantie weer begint, zitten de asielen weer vol. Soms zo vol dat ze meerdere dieren opvangen dat dat een asiel kan opvangen. Honden die achtergelaten zijn, mensen die honden dumpen omdat ze geen opvang/pension kunnen betalen.. Een asiel is ook een erg goede optie wanneer je een volwassen hond zoekt.

Voordelen

Een hond die in het asiel beland wordt ingeënt, gecastreerd of gesteriliseerd en de hond wordt grondig bekeken door een gedragstherapeut. Je weet het wanneer een dier ziek is en er wordt goed gekeken of de hond wel betrouwbaar is. Zo wordt er gekeken of een hond baknijd heeft, of hij met babies en kinderen op kan schieten en of de hond samen kan wonen met één (of meerdere) kat(ten).

Nadelen

Een nadeel van honden uit een asiel is vaak dat de rashonden snel weg zijn. Mocht je opzoek zijn naar een Golden Retriever of een Labrador Retriever dan kan je vaak niet meteen een hond meenemen uit het asiel omdat deze honden zo populair zijn dat ze meestal al gereserveerd óf al weg zijn. Vaak kan je wel op een wachtlijst komen te staan, maar wanneer je echt een rashond zoekt kan dat nog wel even duren.

Herplaatsers bij een fokker

Fokkers verkopen puppies maar bij sommige fokkers is er in het contract opgesteld dat de hond bij de fokker terug komt wanneer de eigenaar niet meer voor de hond kan zorgen. Zo kan de fokker een geschikt thuis vinden voor de hond en weet de fokker dat de hond goed terecht komt. Een pup of een al volwassen hond van een fokker zijn vaak goede honden en voor je het weet komt zo’n hond terecht bij een broodfokkker en dat is iets wat geen enkele fokker zijn honden wil aandoen. Op sites van bijvoorbeeld Golden Retriever fokkers, Labrador Retriever fokkers en andere populaire hondenfokkers staat vaak een kopje met ‘herplaatsers’ en met een beetje geluk staat er daar een hond die een nieuw baasje zoekt.

Voordelen

Wanneer je een herplaatser haalt bij een fokker weet je waar de hond vandaan komt en kun je eventueel, wanneer de ouders van de hond nog leven, de ouders zien. Vaak krijg je een stamboom die bij de hond zit en zijn alle verslagen van medische testen aanwezig. Je weet het wanneer de hond ziek is en mocht het zo zijn dat je ooit niet meer voor de hond kunt zorgen dan heb je een adresje waar je de hond naartoe kunt brengen om weer herplaatst te worden.

Nadelen

Een herplaatser is vaak erg snel weg. Het kan zo zijn dat de hond één dag op de site staat van de fokker en de volgende dag alweer gereserveerd is. Vaak worden sites van goede fokkers vaak bekeken, dit is ook de reden dat de herplaatsers snel een nieuwe eigenaar gevonden hebben. Mocht je een herplaatser willen nemen, kijk dan elke dag op de site van je favoriete fokker of kijk op een startpagina van alle fokkers van je favoriete hondenras.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Een oude hond in huisMisschien kent u ook wel van die mensen in uw omgeving. Ze zijn al wat ouder, worden soms al wat minder mobiel maar will…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…

Kat kwijt, vermist en gevondenKat kwijt, vermist en gevondenKat kwijt, vermist, weggelopen of gevonden: een kat loopt soms weg. Dit heeft verschillende oorzaken. Belangrijk is om d…
Wat mogen konijnen eten en wat niet?Wat mogen konijnen eten en wat niet?Voeding is voor konijnen erg belangrijk omdat konijnen erg gevoelige darmen hebben. Er kunnen nare dingen met je konijn…
Reactie

Jerel, 22-03-2012
Een vraag: ik heb een dag geleden een volwassen herder teef gekocht, blijkt nu dat ze angstig is en wil ook bijten. Hoe pak ik dit aan? Reactie infoteur, 22-03-2012
Ik denk dat je de hond het beste moet laten wennen, want het is niet niets om zomaar bij iemand anders in huis te zijn. Kent u de eigenaar? Misschien dat er iets met de hond gebeurd is waardoor hij zo angstig is, een hond bijt nooit zonder reden. Misschien dat u tips kunt vragen op een honden forum, daar kunnen mensen u denk ik ook helpen.

Groetjes, Dazzeltje

Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.