Kat kwijt, vermist en gevonden

Kat kwijt, vermist en gevonden Kat kwijt, vermist, weggelopen of gevonden: een kat loopt soms weg. Dit heeft verschillende oorzaken. Belangrijk is om de kat zo snel mogelijk terug te vinden. Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans dat de kat nog terugkomt. Een gevonden kat kan aangemeld worden als gevonden, soms komt de eigenaar hier op af en haalt de kat op.

Zijn katten weglopers?

Een kat is erg gehecht aan zijn omgeving. Deze omgeving ziet hij als zijn territorium en hij zal hier niet snel van afwijken. Een territorium geeft de kat een veilige leefomgeving. In dit gebied voelt de kat zich thuis. Een territorium kan groot of klein zijn. Binnenkatten hebben een klein territorium, omdat deze zich tot de woning beperkt. Een kat die ook buitenkomt, heeft een vrij groot territorium. Het territorium buiten overlapt vaak de gebieden van andere kattenterritoriums. Veel katten delen dan ook een bepaald gebied. Dit geeft soms problemen, maar meestal ontwijken katten elkaar binnen dit gebied en delen ze het aantal uren dat ze hierin aanwezig zijn. Zo is de ene kat er in de ochtend terwijl de ander in de nacht het territorium mag bezitten.

Het territorium van de kat bestaat altijd uit een kleiner gebied waar de kat zich kan terugtrekken om te rusten, te eten, te slapen of te spelen. Voor de kat is dit de woning van zijn of haar eigenaar. Zonder deze veilige slaapplaats kan de kat zich niet terugtrekken of uitrusten.

Een kat zal dan ook niet zomaar zijn veilige omgeving verlaten. Toch zijn er een aantal gevallen waarom de kat wel wegloopt en een ander onderkomen zoekt.

Waarom een kat wegloopt

Een van de bekendste oorzaken van weglopen is een verhuizing. Mensen verhuizen naar een nieuwe omgeving en nemen de kat mee. De kat ziet de nieuwe woning niet als zijn vertrouwde omgeving en zal proberen zijn eigen vertrouwde omgeving terug te vinden. Wanneer de kat de kans krijgt, glipt hij via een raam of openstaande deur weg en gaat op zoek naar zijn oude woning. Wonderbaarlijk genoeg weten sommige katten hun oude woning, dat kilometers verderop staat, terug te vinden. Maar sommige katten komen nooit aan en verdwijnen spoorloos.

Een andere reden van weglopen is de aanwinst van een nieuwe kat. Soms kan de oudere kat niet wennen aan een nieuwe kat in huis. Hij wil zijn territorium niet delen en zal op zoek gaan naar een nieuw territorium. Zolang de nieuwe kat in de woning is, zal de oude kat niet terug komen.

Katten hebben vaak meerdere slaapplaatsen. Niet alleen in de eigen woning, maar soms ook in een andere woning of in een schuurtje. Een kat zal in sommige gevallen besluiten in een andere woning te blijven, wanneer daar meer aanbod van voedsel is of wanneer de omgeving hem meer aanstaat. Dit wordt vooral gezien bij katten die allemansvriendjes zijn en op iedereen toelopen. Ze hechten zich niet aan één bepaald persoon of gezin en zouden overal kunnen leven.

Kat is kwijt of vermist, wat te doen?

Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat. Kijk ook bij mensen in schuurtjes en garages, het kan zij dat het dier per ongeluk opgesloten zit.

Vraag mensen uit de omgeving of ze de kat gezien hebben, let ook op ramen van woningen of de kat ergens binnen zit. Het ophangen van foto's of oproepen kan helpen, dit kan in de eigen omgeving maar ook bij supermarkten of dierenzaken.

Websites en plaatselijke kranten beiden de mogelijkheid tot het plaatsen van een oproep, maar ook gevonden katten worden hier vaak geplaatst. Het plaatselijke dierenasiel kan gebeld worden, soms is de kat daar binnen gebracht. Ook de dierenarts weet soms meer. Een gechipte kat kan sneller naar de eigenaar worden terug gebracht. Stichting Amivedi helpt bij het opsporen van vermiste katten, ook de dierencentrale kan helpen.

Bij een verhuizing is het raadzaam om de omgeving van de oude woning af te speuren. Vaak is de kat terug te vinden in de oude tuin of zelfs in de oude woning. Handig is om bij verhuizing de nieuwe bewoners op de hoogte te stellen en te waarschuwen dat de kat eventueel kan komen aanlopen. Als laatste kan ook de gemeente gebeld worden. Je moet er niet aan denken, maar soms wordt de kat overreden door een voertuig. De gemeente is vaak de eerste die deze katten opruimt. Door navraag te doen bij de gemeente, kunnen deze melden of er een kat is gevonden en opgeruimd. Niet altijd is dit te achterhalen, vooral niet in de grote steden.

Kat gevonden: wat nu?

Een gevonden kat kan men het beste aanmelden bij dierenarts of dierenasiel. Via de politie kan er een melding gemaakt worden, waarna deze wordt opgehaald door het dierenasiel. Maar men kan ook rechtstreekse naar het dierenasiel bellen. Wanneer er sprake is van een nieuwe woning, is het raadzaam om de oude bewoners op de hoogte te brengen, waarschijnlijk is het de kat va de oude bewoners. Vier weken na de verhuizing wordt de kans kleiner dat een kat terugkeert.

Een kat die regelmatig komt aanlopen, is niet altijd een zwerfkat of weggelopen huisdier, Vaak heeft deze een woning in de omgeving maar is op zoek naar een tweede slaapplaats. Geef in deze gevallen de kat geen eten. Hang eventueel een briefje om de hals van de kat om de eigenaren te waarschuwen. Wanneer het briefje na een aantal dagen nog steeds om de nek van de kat hangt, is de kans zeer groot dat de kat weg is gelopen van huis.

Via de plaatselijke krant op websites kan de kat opgegeven worden als gevonden. Wanneer na één week geen enkele reactie is binnengekomen, kan de kat afgegeven worden bij het dierenasiel. De lans dat iemand de kat nog komt halen, wordt met het verstrijken van de tijd steeds kleiner. De kat zelf houden kan natuurlijk ook Houdt er echter rekening mee dat men altijd de kat weer op kan komen eisen. Een vergoeding voor verzorging en voedsel mag hier wel tegenover staan.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenAmivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenStichting Amivedi is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Via Amivedi worden jaar…
Als je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdierAls je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdierElke dag verdwijnen in Nederland honderden huisdieren als honden en katten. Bazen kunnen vaak heel moeilijk omgaan met d…
Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!De vermissing van je geliefde viervoeter is voor elke honden- of katteneigenaar een vreselijke ervaring. Niet weten waar…

Hondenrassen: DreverHondenrassen: DreverDe Drever is een uit Zweden afkomstige hond en is in Scandinavië een van de meest bekende jachthonden. Hij behoort tot d…
Een volwassen hond kopenEen volwassen hond kopenVeel mensen vinden een pup te veel werk en kunnen daarom op zoek zijn naar een volwassen hond. Je hebt verschillenden ma…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.