Wat mogen konijnen eten en wat niet?

Wat mogen konijnen eten en wat niet? Voeding is voor konijnen erg belangrijk omdat konijnen erg gevoelige darmen hebben. Er kunnen nare dingen met je konijn gebeuren wanneer je de verkeerde voeding geeft. Let erop: Konijnen zijn groepsdieren en het beste kun je ze met z’n tweeën of meer houden.

Wat is het belangrijkste voor je konijn

Een bakje gemengd konijnenvoer is absoluut niet genoeg voor elke dag.
Dit voedsel moet de hele dag beschikbaar zijn voor uw konijn:

Biks

Dit zijn bruine of groene staafjes. Hier zitten veel voedingsstoffen in die je konijn nodig heeft. Je konijn wordt van biks niet dik, je konijn wordt wel dik door alle dikmakers en kleurstoffen die in gemengd voer zitten. Geef maximaal tot 25 gram per kg lichaamsgewicht van je konijn (weeg hiervoor je konijn).

Hooi

Dit is het belangrijkste wat je je konijn kan geven, dit komt omdat konijnen van nature planteneters zijn en hun darmen zijn gemaakt om vezelig voedsel te verteren, hooi is erg vezelrijk. Het bevat alle voedingsstoffen die je konijn per dag nodig heeft. Zorg er daarom voor dat je konijn dit onbeperkt 24 uur per dag tot zijn beschikking heeft.

Groenvoer

Je moet je konijnen goed langzaam laten wennen aan groenvoer en je mag je konijn niet te veel hiervan geven. Het bevat veel suikers waardoor je konijn snel dik wordt, geef het daarom met mate. Het langzaam opbouwen van het geven van groente is belangrijk zowel voor jonge als oudere konijnen. Belangrijk is dat je niet te veel geeft: elke dag een wortel zorgt er uiteindelijk voor dat je konijn ziek wordt, het bevat veel suikers.

Veel variatie

Je kunt je konijn het beste veel soorten voer geven, bijvoorbeeld zes soorten groenten. Geef hiervan niet te veel. Veel soorten geven (met mate) is beter dan veel geven van één soort. Konijnen eten in de natuur ook gevarieerd en het voorkomt een gasbuik.
Bijvoorbeeld: één takje basilicum, één takje selderie, één stukje andijvie in plaats van een maaltijd van basilicum, en de volgende dag een maaltijd selderie en de dag daarna een maaltijd andijvie. Als je overal een klein beetje van geeft is dit evenveel als een hele maaltijd.

Goede groenten

Hier zijn alle groenten die je konijn wél mag eten:
 • Andijvie
 • Broccoli (weinig)
 • Boerenkool (weinig)
 • Bloemkool (weinig)
 • Venkel
 • Bleekselderij
 • Selderieknol
 • Koolrabi
 • Witlof
 • Veldsla
 • Waterkers
 • Paksoy
 • Mosterdblaadjes
 • Frambozenblaadjes
 • Paardebloemblad
 • Wortel en het loof van wortelen
 • Takje selderie
 • Takje peterselie

Let op

Kool

Als je te veel kool geeft kan je konijn snel gas in zijn buik krijgen, deze soorten kool mag je konijn wél maar let op: niet veel! Geef het bij voorkeur niet.
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Boerenkool

Wortel

Veel wortel mogen konijnen niet omdat het echte diktemakers zijn. Er zit namelijk erg veel suiker in en daar kan je konijn door aan de diarree gaan.

Goede kruiden en planten

Hier zijn alle goede kruiden en planten die je konijn wél mag eten:
 • Brandnetels, laat deze wel een dag liggen zodat de brand eruit gaat,
 • Wilde achillea, dit is erg goed voor stoornissen en de spijsvertering,
 • Weegbree, hier zit veel eiwit in.

Paardenbloemen

Paardenbloemen kan je geven maar pluk ze nooit langs de weg vanwege de schadelijke autostoffen en de uitwerpselen van dieren. Hierdoor kan je konijn wormen krijgen. Let er goed op dat er geen gif gespoten is waar je de paardenbloemen plukt.

Slechte groenten

Hier zijn alle groenten die je konijn níét mag eten:
 • Prei
 • Ui
 • Bieslook
 • Bonen
 • Erwten
 • Mais
 • Vaste kool
 • Spruitjes
 • Nat gras (geef nooit gemaaid gras)
 • Geef niet te veel klaver

Extra’s

Fruit

Fruit mag je alleen met mate geven omdat er erg veel suikers in zitten. Geef er echt weinig van, bij voorkeur een stukje of partje. Hier zijn de soorten fruit die konijnen mogen:
 • Appel
 • Peer
 • Banaan
 • Alle fruit die je konijn lust mag, zelfs met schil

Let op:

Appelpitjes

Appelpitjes zijn giftig, geef deze niet.

Banaan

Geef een paar keer per week, niet vaker, een klein plakje banaan. In banaan zit namelijk veel kalium en dat kan hartproblemen veroorzaken wanneer je dit te veel en te vaak geeft.

Brood

Brood, en dan vooral hard oud brood, vinden konijnen lekker. Je moet dit ook niet te veel geven omdat ze er snel dik van worden.

Verzorging

Konijnen zijn groepsdieren, veel mensen vergeten dit. Een konijn wordt er niet gelukkiger van wanneer hij alleen in een hok zit. Zorg daarom dat je konijn altijd een maatje heeft en dat hij niet in een te klein hok zit. Een hok van één meter lang is absoluut niet groot voor één konijn, dat is zelfs erg krap als je bedenkt dat konijnen in het wild erg veel lopen, rennen en spelen. (Een uurtje per dag uit de kooi halen is hier niets bij).

Lees verder

© 2011 - 2020 Dazzeltje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tamme konijnen de winter door helpenTamme konijnen de winter door helpenVeel huisdieren die buiten worden gehouden hebben het moeilijk in de koude wintermaanden. Konijnen zijn hier geen uitzon…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Snotneus bij konijnen, wat te doen?Snotneus bij konijnen, wat te doen?Een snotneus bij konijnen moet je gelijk behandelen. Een konijn kan hieraan dood gaan. Ga altijd naar de dierenarts om v…

Een volwassen hond kopenEen volwassen hond kopenVeel mensen vinden een pup te veel werk en kunnen daarom op zoek zijn naar een volwassen hond. Je hebt verschillenden ma…
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Bronnen en referenties
 • http://www.konijnen.nl/voer/groenvoer.htm

Reageer op het artikel "Wat mogen konijnen eten en wat niet?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bunny Lover ❤, 23-07-2020 15:23 #34
Hey, ik heb een vraagje ik heb mijn konijnen pas maar ze willen niet drinken van een potje. Ik ben geen konijnen expert, maar moeten konijnen uit een flesje drinken of alleen de kleintjes?

Iemand, 07-04-2020 17:33 #33
Hoi,
Is een beetje prei heel erg voor konijntjes?

Ha Hoi, 23-12-2019 19:04 #32
Mogen ze suikerbiet?

Karolien, 19-10-2019 19:19 #31
Ik heb een konijn van 11 jaar gehad die dagelijks bieslook at. nooit last gehad van zijn darmen, ging hier 2 keer per jaar mee op controle bij de dierenarts.
Ik lees op veel plaatsen dat dit giftig zou zijn. Mijn nieuw konijntje 14 weken oud, is ook verzot op bieslook.
Een konijn zal van nature niks giftig eten.
Mijn konijn loopt los rond, en zal niet in de buurt komen van zaken die giftig zijn voor hem. Rabarber bijvoorbeeld zullen ze niet aanraken, daar komt mijn konijn zowel het vorige als dit jonkie niet in de buurt, daar gaan ze rond in een boog. grtjs

Debie Louis, 07-05-2019 21:29 #30
Heb dwergkonijntjes, die ik in de tuin enkele uren per dag uitlaat; nu groeien er meiklokjes, is dit giftig, als het daar van eet, of kan het geen kwaad. grtjs

Vera, 16-03-2019 22:06 #29
Kan je je konijnen gewoon los door de tuin laten lopen? Dit vanwege de planten die ze niet mogen.

Fatima Groep 7., 29-08-2018 18:52 #28
Waarom mag een konijn geen prei eten?

Joshua, 27-06-2018 19:04 #27
Mogen konijnen schillen van een zoete aardappel eten?

Eldrid, 16-10-2017 08:27 #26
Hallo ik heb vraag, wat mag een babykonijntje eten van dik 5 weken zonder moeder?

Isa, 28-06-2017 12:26 #25
Weet iemand of een konijn tomaten mogen eten want ik heb er een gegeven

Groetjes een heel bang meisje van 8jaar oud

Juliet, 14-06-2017 18:41 #24
Mogen konijnen een aardbei eten?

Amanda, 07-04-2017 13:55 #23
Wat is een wilde achillea? Er zijn meerdere soorten en waar vind ik de juiste?

Emma, 18-01-2017 13:31 #22
Je moet je konijn niet te veel snoepjes geven want daar worden ze dik van.

Anoniem, 31-12-2016 22:51 #21
Ik heb mijn konijn 2 bananenschillen gegeven op 1 dag, is dat heel erg?

Groetjes, meisje van 12

Anoniem, 23-09-2016 17:36 #20
Ik geef mijn konijnen vaak onrijpe appeltjes, maar ik heb nooit gemerkt dat er iets aan de hand was.

Elseline, 06-06-2016 21:57 #19
Ik heb een vraagje… Mijn konijn heeft mais in haar voer is dat slecht? En in mijn voer zitten gedroogde bananenschijfjes. hoop te weten dat t niet erg is…
Groetjes een heel erge bange meid van 13

Maddy, 07-05-2016 21:21 #18
Ik vind het goed om te weten want ik heb zelf twee konijnen.En ze vinden witlof heel lekker!En ik geef ze afentoe ook wat gras en daar zijn ze dol op!

Groeten van Maddy

Wil, 19-04-2016 18:48 #17
Sinds ik het hok met ren verplaatst heb is mijn konijn niet meer zindelijk. Doet het op meerdere plekken in tuin en ren en zijn bak blijft schoon, wat kan ik hier aan doen?

Deliah Senna, 07-04-2016 17:14 #16
Mag een heel klein stukje Chinese kool wel?

Gogo, 19-08-2015 16:48 #15
In dit artikel staat veel over het voedsel van een konijn. Ons konijn heeft veel vrijheid, maar eet wel bloemetjes, viooltjes en geraniums. Hij heeft er blijkbaar geen last van, maar we willen toch weten of er meer konijnen zijn die dit doen.

Groetjes een moeder en dochter

Sam, 15-06-2015 17:53 #14
Mijn konijn is alleen maar hij loopt verder bijna de hele dag in de ren en kan ook weer in zijn hok!
hij heeft geen maatje maar dat ben ik!
hij is super gelukkig
groetjes Sam

Van der Werff, 06-04-2015 19:41 #13
Mogen vlaamse reuzen stokjes van de champignons?

Karldelauw (infoteur), 13-01-2015 12:02 #12
Dit artikel staat vol fouten en nuances die ontbreken, wat het gevaarlijk maakt. Ook worden hoeveelheden niet gedefinieerd. Wat is 'veel', 'teveel', enz.? Dit hangt af van het lichaamsgewicht van het konijn en dat wordt niet vermeld. De definitie van 'teveel' is voor het ene konijn heel anders dan voor het andere. Een klein ras heeft ook andere hoeveelheden nodig dan een groot ras.

Een konijn moet vooral hooi eten. Geef je teveel biks of teveel groenvoer, dan zal het konijn vooral dat eten en te weinig van het hooi nemen, terwijl hooi het allerbelangrijkste is voor optimale werking van het darmstelsel.

Alles wat kool is (bloemkool en dergelijke) wordt beter helemaal niet gegeven aan een konijn aangezien dit vaak tot gas leidt in de buik. Gewoon zeggen 'geef er weinig van' is gewoon gevaarlijk omdat je 'weinig' ook niet nader omschrijft. Er wordt ook niet gewaarschuwd dat nieuwe groenten geleidelijk en in kleine hoeveelheden moeten geintroduceerd worden aangezien elke abrupte wijziging van het dieet bij een konijn kan leiden tot gas en darmproblemen. En, wat ook ontbreekt: heel jonge konijnen tot 6 maand oud krijgen best nog geen groenvoer maar alleen hooi en biks omdat hun darmstelsel nog te gevoelig is. Wordt ook niet vermeld.

Fruit en brood is absoluut niet nodig voor een gezonde voeding en wordt beter helemaal niet gegeven. "Geef een paar keer per week banaan": dat is gewoon veel te vaak en dus gevaarlijk advies. Ook met wortel moet voorzichtig worden omgesprongen: een klein stukje wortel van 1 of 2 cm per dag of zelfs om de twee dagen als 'extraatje' is meer dan genoeg. Geef je konijn dag in dag uit een volledige wortel of 2 wortels en vroeg of laat wordt hij gegarandeerd ziek door het hoge suiker-gehalte.

Dat alle fruit die je konijn lust goed is voor hem is ook gewoon niet waar.

Kortom er is zoveel fout en mis met dit artikel dat het onbegonnen werk is, het advies volgen is gewoon gevaarlijk.

Jacq, 14-12-2014 20:02 #11
Ik heb een vraagje
mijn broer heeft een nest konijnen van 10 weken en hij heeft per ongeluk spruiten aan ze gegeven. nou lees ik net dat ze dat niet mogen hebben. wat zou hier de gevolgen van zijn. beetje bezorgt

Martine, 21-11-2014 11:37 #10
Ik heb 2 konijnen die vrij lopen in de tuin. Ze hebben een stal vol hooi en stro waar ze zelf in gaan wanneer ze willen. Konijnen die vrij kunnen lopen in een redelijke tuin weten zelf wat ze mogen eten. Mijn konijntjes eten in de herfst veel afgevallen boomblaadjes, die voor hen giftig blijken spuwen ze zelf uit. Wij hebben zelfs 2 poezen. De konijnen stampen dan en de poezen zijn dan weg. Soms besnuffelen ze elkaar. Met voldoende ruimte voor ieder dier kent ieder dier zijn plaats en territorium.
De natuur zit perfect in elkaar zolang de mens zich daar niet overbezorgd mee moeit. Dan functioneert het perfect en eten, slapen, leven ze gelukkig samen naast elkaar.

Koen, 23-10-2014 20:01 #9
Konijnen mogen wel gras van de elektrische grasmaaier, maar niet van een benzine grasmaaier en een handmaaier is het aller best!

Iemand Se, 20-10-2014 18:56 #8
Waarom mag een konijn geen spruiten en waarom geen mais? Want je kunt van die harde maisstiks halen dat vinden ze heerlijk.

Panzer, 19-10-2014 17:24 #7
Hoi,

Ik verwacht geen reactie aangezien er zo te zien niemand een reactie krijgt, maar waarom mag een konijn of cavia geen prei.

Met vriendelijke groet,

Marco

Joy 9. Jaar, 12-10-2014 15:43 #6
Waarom mogen konijnen geen gemaaid gras hebben? ik ben ervan geschrokken want ik heb het al gegeven, ik krijg het gras vaak van de buurvrouw als ze het gras gemaaid heeft. groetjes Joy

Anoniem, 13-07-2014 15:01 #5
Ik heb 2 konijnen en we laten ze soms rondlopen in de tuin mogen ze ook bladeren eten van planten of bomen?

Vercouillie, 01-06-2014 23:49 #4
Mogen dwergkonijnen afval van spinazie eten?

Silke, 30-05-2013 16:54 #3
En brood is slecht voor bijna alle dieren;) en niet omdat het dikmakers zijn, maar omdat het slecht is voor darmenstelsel.

Jolanda, 10-05-2013 09:33 #2
Buren hebben prunus / sierkers in de tuin staan. onze tuin ligt nu helemaal vol met roze blaadjes. 1 van de konijnen eet deze blaadjes. is dat gevaarlijk

Girl, 19-12-2012 14:08 #1
Je mag echt wel spruiten en maïs geven. Van maïs maken ze ook sticks.

Infoteur: Dazzeltje
Laatste update: 09-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Voer huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 34
Schrijf mee!