Je eerste hondje/puppy kopen

Je eerste hondje/puppy kopen Je staat misschien op het punt om voor het eerst een hond te nemen, ontzettend leuk natuurlijk! Je moet wel met veel dingen rekening houden, zoals waar je je hondje koopt. Of je een puppy neemt of een volwassen hond. Waar moet je allemaal op letten en waar moet je voor zorgen om je hond het beste thuis te geven die hij maar kan wensen?

Heb je de tijd voor een hond?

Wanneer je een hond gaat nemen moet je je eerst écht afvragen of je er wel tijd voor hebt. Je kunt je hond namelijk niet de hele dag alleen thuis laten zitten omdat een hond érg veel aandacht nodig heeft. Wanneer je een pup neemt moet je hier ook veel tijd in steken, het opvoeden gaat niet uit zichzelf. Denk bijvoorbeeld aan zindelijk maken, hiervoor zul je de eerste paar dagen elke paar uur je bed uit omdat je pup moet plassen. Je moet je goed inlezen over het hondenras, weet zeker dat je het juiste ras kiest. Ben je erg actief, misschien is een Border Collie wel iets voor jou. Zoek je een echte gezinshond dan is een Golden Retriever of een Labrador Retriever wel iets voor jou. Op elk potje past een deksel, en zo is het ook met honden.

Volwassen hond nemen

Sommige mensen kiezen ervoor om géén pup te nemen vanwege het opvoeden wat erg veel tijd en moeite kost. Er staan vaak op marktplaats, bij fokkers en in het asiel veel oudere honden die een goed thuis zoeken. Lees hier meer over het kopen van een volwassen hond.

Een pup nemen

Waar kopen?

Je kunt op veel plaatsen een pup kopen, zorg er wel voor dat deze pups bij een fokker vandaan komen die bij een erkende fokkersvereniging zijn aangesloten. Je wilt namelijk geen pupje van een broodfokker. Deze pups zijn namelijk
  • Niet goed gesocialiseerd.
  • Overal bang voor.
  • Niet ingeënt.
  • Hebben een nep stamboom of helemaal geen stamboom.
  • Hebben vaak veel ziektes.
  • Krijgen sneller gezondheidsproblemen, omdat de honden doorgefokt zijn.
  • De moederhond krijgt nestjes na nestjes, totdat ze uitgeput is. Daarna wordt de hond gedumpt.
  • Het gaat de fokker alleen maar om het geld.

Op Marktplaats vind je enorm veel broodfokkers, deze kun je herkennen doordat ze vaak een korte periode op marktplaats zitten, meer dan 2 rassen fokken en niet veel geld voor hun pups vragen omdat ze zoveel mogelijk fokken en er vanaf moeten. Let op: Een goede fokker adverteert meestal NIET via Marktplaats, die zijn meestal zo bekend dat ze een eigen website hebben en Marktplaats niet nodig hebben.

Welk ras

Lees je van te voren goed in over alle honden rassen. Je hebt verschillende boeken die je kunt kopen en waar je rustig doorheen kunt bladeren zodat je kunt lezen welke hond écht bij je past. Je moet goed kijken welke hond geschikt voor je is omdat je namelijk niet wilt dat je de hond terug moet brengen, dit is namelijk niet goed voor de hond.
Via internet kun je vaak ook veel informatie vinden over een ras. Heb je je ras gekozen? Meld je dan aan op een forum, zo kom je in contact met mensen die verstand hebben van het ras, ze kunnen je tips geven over de verzorging en waar je het beste je pup kunt kopen.

Trainen

Een pup moet je goed trainen. Verwacht niet dat je hond meteen na een paar dagen alles weet. Zo was er iemand die een pup kocht, en na één dag begon hij al commando's te schreeuwen. De pup begreep hem niet en werd bang van diegene, zo moet je het nooit doen. Train je hond bijvoorbeeld met de clickermethode, een positieve manier om je hond te trainen: De Clicker methode, hondentraining en clickertraining

Let goed op!!

  • Een pup mag nooit aan de fiets rennen, pas als hij uitgegroeid is (1,5 tot 2 jaar).
  • Een pup heeft veel rust nodig, een uur lopen is al snel te lang.

Voeren

Je hebt verschillende soorten voer voor je pup, zoals hondenbrokken, droogvoer en rauw vlees. De meeste mensen weten niet hoe slecht hondenbrokken zijn, zoals Royal Canin en Pedigree. Betere merken zijn Orijen, Acana, Taste Of The Wild. Rauw vlees hoeft niet duur te zijn, zo heb je al 400gram bij de C1000 voor 0,46 euro van het merk Smuldier. Hier meer informatie over Gevaarlijke stoffen in hondenvoer en voordelen van rauw vlees.

Wat heb je allemaal nodig?


Wat als je je hond weg moet doen?

Het kan zijn dat er plotseling iets in je thuissituatie veranderd waardoor je je hond toch niet kan houden. Er zijn verschillende manieren om dan toch een goed thuis voor je hond te regelen. Hier staan een paar voorbeelden.

Asiel

Je kunt je hond naar het asiel brengen wanneer je niet meer voor je hond kunt zorgen. Je moet hiervoor wel een bedrag betalen aan het asiel maar dan weet je zeker dat je hond goed behandeld wordt mocht er iets gebeuren of mocht je hond ziek worden. Je weet alleen niet bij wie je hond terrecht komt. Er zitten verder erg veel honden in het asiel en dit kan erg stressvol zijn voor je hond, beter kun je op een andere manier proberen je hond te plaatsen, lees hiervoor verder.

Marktplaats

Via Marktplaats raak je je hond snel kwijt, je plaatst eenvoudig een advertentie waarop mensen je kunnen mailen of bellen. Wanneer je een gewilde hond hebt zoals een Golden Retriever zul je snel erg veel mails ontvangen. Kijk goed naar de mail, hoe is de toon van de mail en welke mail spreekt je het meeste aan? De mensen die je hond willen kopen moeten goed voor je hond zorgen, je kunt ook afspreken een keer te kijken zodat je weet hoe het met je hond gaat.

Via een forum

Van bijna elke hondenras, en zelfs wanneer je een kruising hebt, is er wel een forum. Je hebt soms een vraag en aanbod deel waar je honden kunt plaatsen. Mensen die op zo'n forum zitten hebben verstand van het ras en je weet zeker dat je hond goed verzorgd wordt. Via Google kun je vaak zo'n forum vinden.

Terug naar de fokker

Bij sommige fokkers is het zo dat wanneer je niet meer voor je hond kunt zorgen je de hond terug kunt brengen naar de fokker. De fokker zoekt dan een nieuw thuis voor je hond. Omdat de fokker de hond zelf gefokt heeft, heeft hij ook verstand van de hond en kan hij een goede baas zoeken.

Omgeving

Een andere optie is misschien je omgeving. Is er iemand die je kent en die nog een hond zoekt? Ken je misschien een eigenaar die een tweede hond wilt nemen? Misschien is dat wel een oplossing voor je en kan je je hond aan die mensen meegeven. Natuurlijk kan je dan je hond nog eens opzoeken om te kijken hoe het met je hond gaat.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

De huisvesting van kleine knaagdierenDe huisvesting van kleine knaagdierenKleine knaagdieren, zoals de cavia, de goudhamster, de muis en de woestijnrat, worden in veel gezinnen als huisdier geho…
Rashonden: Ogar PolskiRashonden: Ogar PolskiDe Ogar Polski is in Nederland een vrij onbekend ras. Deze hond komt uit Polen vandaan, behoort tot de Lopende Honden en…
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 29-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.