Een hond uit het asiel

Een hond uit het asiel In de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de honden die er zitten verschillen. Zo zitten er honden die probleemloos zijn en honden met probleemgedrag. Sommige honden zijn in het asiel geplaatst vanwege wijzigingen in de leefsituatie van de vorige eigenaar. Er zitten ook honden die zijn gedumpt of verdwaald. Hierbij kan je denken aan de verandering van een baan of een scheiding.

Duizenden honden

Jaarlijks worden er meer dan vijfentwintigduizend honden in de Nederlandse dierenasiels geplaats. Voor negen op de tien honden wordt er altijd al vrij snel weer een nieuwe eigenaar gevonden. Baasjes vinden hun nieuwe hond vaak op de websites van de dierenasiels of landelijke sites. Hier staan foto’s van de honden en een omschrijving van het karakter.

Opvang en verzorging in het asiel

In de dierenasiels worden de honden liefdevol opgevangen en verzorgd. Ze krijgen voldoende voeding en water. Ook worden ze geregeld uitgelaten. Dit gebeurt vaak in een weide achter het asiel. Hier kunnen de honden even lekker rennen en met elkaar spelen. De dieren verblijven vaak in kennels. Heel vaak worden dezelfde soort honden bij elkaar geplaatst.

Een hond met een verleden

Als je erover denkt om een hond te kopen in het dierenasiel dan zal je met een aantal zaken rekening moeten houden. Zo heeft een oudere hond al vaak een verleden. Hij kan dus een goede, maar ook een slechte tijd hebben gehad bij zijn vorige baas. Je loopt dus kans om een hond te kopen met een trauma. Zo kan het zijn dat deze bang is voor bepaalde dingen in huis of voor mensen. Ook kan de hond bepaalde gewoontes hebben die je niet meer goed krijgt afgeleerd. Het is dus heel belangrijk dat je met zo’n hond dus veel geduld hebt. Informeer dan ook eerst heel erg goed bij de verzorgers van het asiel voordat je de hond koopt. Zo weet je of het dier bij je past of niet.

Een asiel met een keurmerk

Een betrouwbaar dierenasiel is er eentje met een keurmerk. In 2002 heeft de Dierenbescherming de ‘Erkenningsregeling Asielen’ geïntroduceerd. Om dit keurmerk te mogen ontvangen moet een asiel onder meer zijn personeelsbeleid, de werkwijze, het beleid voor de opname en de verzorging en plaatsing van dieren in kaart hebben gebracht. Een keurmerk geeft dus aan dat het een goed en betrouwbaar asiel is.

Kosten

Houdt er, voordat je een hond koopt, ook rekening mee dat deze niet gratis is. Een hond uit het asiel brengt, net als elke hond, kosten met zich mee. Zo betaal je voor een hond uit het asiel vaak tussen de 100 en 200 euro. Daarnaast brengt de voeding ook wat kosten met zich mee. Verder zal je af en toe een bezoekje moeten brengen aan de dierenarts. Ook dit is een kostenpost. Bedenk van tevoren dan ook goed of het financieel haalbaar is.

Alleen maar voordelen

Het kopen van een hond uit een asiel enkele voordelen. Zo is er vaak al veel bekend over het karakter en de gezondheid van het dier. Ook zijn de meeste honden ingeënt, gechipt en geregistreerd.
Als je een hond uit het asiel koopt dan is het meest positieve punt hieraan dat je deze weer een gezellig en warm thuis geeft. Zo heeft je hond weer een leuk leven.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk: HondenopvangVrijwilligerswerk: HondenopvangBent u op zoek naar een dagbesteding welke u van thuis uit kunt doen? Misschien is hondenopvang dan iets voor u.
Een oude hond in huisMisschien kent u ook wel van die mensen in uw omgeving. Ze zijn al wat ouder, worden soms al wat minder mobiel maar will…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…
Een hond kopen, waar let je op?Een hond kopen, waar let je op?Als je eenmaal hebt besloten om een hond in huis te nemen, dan breekt er een spannende tijd aan. Je gaat een hond uitzoe…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.