Hondenrassen: Dunker

Hondenrassen: Dunker De Dunker behoort tot de lopende honden en hij is afkomstig uit Noorwegen. Deze actieve hond die over een groot uithoudingsvermogen beschikt, werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond. Met zijn lieve karakter is hij uitermate geschikt als gezinshond. Het liefst brengt hij de hele dag door met zijn baasje. Hij kan goed met kinderen en andere dieren, en past in een gezin waar hij lekker de hele dag actief bezig kan zijn. Zijn vachtverzorging vraagt niet zo veel aandacht.

Geschiedenis

De twee Noorse rassen Stövarerassen Dunker- en Hygenhund stammen af van een gemeenschappelijk Stövarevariant die in de eerste helft van de negentiende eeuw in Noorwegen ontstond. De naam Dunkerhond is afkomstig van Wilhelm Dunker. Hij was de eigenaar van de stamvader van het ras. Deze twee rassen werden pas in 1934 los van elkaar gezien. De Dunker werd ingezet als jachthond, vooral voor de hazenjacht en hij behoort tot de rasgroep lopende honden, zweethonden en aanverwante rassen. Als jachthond is hij zeer geschikt vanwege zijn grote uithoudingsvermogen, maar hij is ook geschikt als gezelschapshond. Het is een zeldzaam ras dat buiten Noorwegen weinig voorkomt.

Uiterlijk

Deze middelgrote hond heeft een rechthoekige bouw, is sterk, maar is niet zwaar gebouwd. Hierdoor is hij erg snel. De schouderhoogte van een reu is gemiddeld tussen 50 en 55 centimeter en bij een teefje tot 48 en 53 centimeter. Een kleine afwijking hierop is toegestaan. De snuit is langwerpig met een duidelijke stop. Zijn ogen zijn meestal donker van kleur en amandelvormig. De oren zijn vrij lang en licht gekruld aan het uiteinde. Zijn staart is breed bij aanzet en wordt meestal laag gedragen. De vacht van de Dunker is kortharig en donker van kleur of blue merle van kleur.

Karakter

De Dunker is erg moedig en heeft een enorm uithoudingsvermogen. Hij moet zijn energie kwijt kunnen en past daarom bij een baasje die veel tijd met hem doorbrengt zodat hij lekker kan rennen. Verder houdt hij ook van rennen naast de fiets en achter een bal aanrennen. Het is belangrijk dat hij genoeg beweging krijgt, het liefst de hele dag door. Daarom is deze hond niet geschikt om op een flatje te houden, maar liever op een plaats waar een grote tuin aanwezig is. De hond heeft een lief karakter zonder sporen van agressie en hij past ook goed in een gezin met kinderen. Ook kan hij goed met andere honden. Als hij genoeg beweging krijgt, is het een rustige hond in huis en hij is erg trouw aan zijn baasje.

Jachthond

Deze moedige jachthond werd vroeger vooral ingezet op de hazenjacht. Het jagen zit deze hond echt in het bloed. Deze hond komt goed tot zijn recht om met hem te gaan jagen. Hij houdt van lange afstanden lopen en kan allerlei terreinen aan. Als gezelschapshond kan hij binnen worden gehouden, mits hij zijn beweging kwijt kan.

Bron: DogWiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: DogWiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verzorging

De honden hebben een korte, dichte en rechte vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Af en toe borstelen is voldoende. Verder moet hij zoals elke hond tijdig zijn inentingen en ontwormingskuur krijgen.

Overige informatie

Als jij besluit deze bijzondere en zeldzame hond als huisgenootje te willen hebben, laat je dan van tevoren goed informeren. Vraag je ook goed af of je wel genoeg tijd hebt om met deze hond door te brengen en hem voldoende kunt laten bewegen. Een fokker kan je met veel plezier meer informatie geven over dit ras.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ariégeois: een jachthond afkomstig uit FrankrijkAriégeois: een jachthond afkomstig uit FrankrijkDe Ariégeois is een jachthond die afkomstig is uit Frankrijk. Hij behoort tot de dashonden en de lopende honden. Deze ac…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…

Vliegtransport paardenVliegtransport paardenIn dit artikel staat beschreven wat er gebeurt als er een paard per vliegtuig vervoerd wordt. Steeds vaker worden paarde…
Dieren die het weer kunnen voorspellenDieren die het weer kunnen voorspellenVoordat het voorspellen van het weer een serieuze wetenschap werd, waren mensen tot in een verleden al op zoek naar mani…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.