Hond eet gras: oorzaak en gevolg
Hond eet gras: wat is de oorzaak en het gevolg hiervan? Een hond eet nooit zomaar gras, dit heeft verschillende oorzaken. Ook is het eten van gras niet geheel zonder risico. Er kan een wormbesmetting plaats vinden.
De hond als vleeseter
De hond is een vleeseter. Om te weten te komen wat de natuurlijke voeding van de hond is, kan het beste naar de voorvader van de hond worden gekeken: de wolf. De wolf eet voor het grootste gedeelte spiervlees, maar ook zachte botten en orgaanvlees. Als aanvulling op de voeding eet de hond vruchten als bessen, wortelen, knollen en zaden. Deze laatsten is slechts een klein gedeelte van het totale menu. De hond staat het dichtst bij de wolf en heeft dan ook dezelfde voedingsgewoonten.
De hond eet gras en braakt dit uit
Soms ziet de baas dat zijn of haar hond gras eet. Het eten van gras kent verschillende oorzaken. Wanneer de hond meerdere malen gas eet en dit weer uitbraakt, kan de oorzaak in de maagvulling liggen. Soms krijgt de hond met het eten van voedsel ook haren mee naar binnen. Deze haren irriteren de maag. De hond wil ze daarom kwijt en zal kiezen voor het eten van gras. Bepaalde grassoorten worden door de maag niet geaccepteerd , waarbij de maag het gras via de slokdarm weer naar buiten werkt. Het gevolg is dat de hond het gras uitbraakt, tezamen met de haren die in de maag zaten.
In een ander geval kan de hond last hebben van wormen in de maag. De hond kan spoelwormen oplikken waarna deze in de maag terecht komen. De hond merkt deze wormen op en wil ze zo snel mogelijk kwijt. Door het eten van gras worden de wormen tezamen met het gras weer uitgeraakt. Helaas zijn er altijd nog wormen die de darmen hebben weten te bereiken en zich daar voortplanten. Via de bloedbaan komen deze wormen in de longen terecht waarna ze uitgehoest en vervolgens weer ongelikt worden. Zo komen de wormen weer in de maag terecht waarna de hond wee zal gaan braken met behulp van gras. Een terugkerend patroon van gras eten en braken bij de hond duidt dan ook soms op wormen. De hond moet met regelmaat ontwormd worden.
Hond eet eenmalig gras met braken
Een hond die last heeft van zijn maag ten gevolge van buikgriep, wil vaak van et misselijke gevoel af. Hij zal daarvoor kiezen tot het eten van gras en dit weer uitbraken. In de meeste gevallen gebeurt dit eenmalig: de hond voelt zich daarna een stuk beter. Dit is vergelijkbaar bij mensen die zich ziek voelen en willen overgeven door een vinger inde keel te steken. Het ziektegevoel verdwijnt hierna snel. Een hond met buikgriep moet de gelegenheid krijgen om gras te eten. De hond mag echter nooit gedwongen worden tot het eten van gras.
Gras eten en niet uitbraken
Soms komt de hond iets tekort in de voeding. Hondenbokken lijken alles te bevatten maar dit is niet altijd het geval. De meeste honden doen het goed op hondenbrokken, maar er kunnen wel tekorten ontstaan. In dit geval zoekt de hond zelf zijn aanvulling op het voer. Hierbij zoekt de hond een bepaalde grassoort die niet uitgebraakt wordt. Er zijn veel verschillende grassoorten waarbij de een meer verdraagzaam is voor de maag dan de ander. Een hond die geen gras uitbraakt zal dit met de ontlasting naar buiten werken. In de ontlasting is vaak te zien dat het gras niet goed verteerd is.
Hond kauwt op gras
Vooral jonge honden kauwen nogal eens op grassprieten, ze plukken één of meerderde sprietjes gras en speen hiermee, kauwen erop en spugen het weer uit, Het gras wordt niet doorgeslikt. In de meeste gevallen heeft de hond behoefte aan het kauwen op iets. De wilde hond heeft de mogelijkheid door te kauwen op de botten van zijn prooi. Een huishond heeft deze mogelijkheid niet. In de dierenspeciaalzaak zijn voldoende soorten kauwbotten voor de hond te koop. Rubber kauwbotten zijn leuk om mee te spelen maar vervullen de behoefte van kauwen, sabbelen en smaaksensatie niet. Een echt bot is dan ook aan te raden. Alleen bepaalde ongekookte botten of botten uit de dierenspeciaalzaak zijn geschikt voor de hond.
Het gevaar van gras eten
Veel honden ontlasten in gras, vooral het gras dat langs de wegen groeit. Een hond met een wormbesmetting zal eitjes en larven achterlaten in het gras. Een hond die gras eet, kan met het gras deze eitjes of larven mee naar binnen krijgen. Het gevaar bestaat dus dat een hond door het eten van gras besmet wordt met een bepaald soort worm. Iedere hond moet minstens eenmaal per jaar, maar beter nog tweemaal tot viermaal per jaar, ontwormd worden. Vooral jonge honden zijn gevoelig voor een wormbesmetting.
Reacties
Trienke, 12-05-2013
Mijn hondje heeft ook gras gegeten maar niet gebraakt. Speel en wandelen doet ze wel,
maar als ze weer thuis is gaat ze op haar plekje liggen en dan trilt ze helemaal.
Reactie infoteur, 13-05-2013
Klinkt alsof uw hondje een buikgriepje te pakken heeft.
Wil Meinderts, 10-05-2013
Mijn hond eet gras en dat komt er later via de ontlasting weer uit. Ik las dat dit dus een tekort is in haar voeding. Wat moet ik nu doen? Want wat komt ze dan precies te kort?
Reactie infoteur, 11-05-2013
Doet de hond dit met als doel braken? Dan ligt de oorzaak in de maag. Dit gaat vanzelf over. Soms komt de hond ook vezels tekort, eiwitten of foliumzuur. Het is vaak onduidelijk waarom de hond gras eet. Wel moeten we dit toestaan. Laat de hond gras eten dan onbespoten is en vooral geen gras dat langs de weg groeit.
Kimberley, 20-12-2012
Nu het winter is, is er géén gras. Wat nu? De maag van mijn hond gaat behoorlijk tekeer. Graag uw antwoord.
Reactie infoteur, 20-12-2012
Ook in de winter is er voldoende gras. Gras groeit zelfs in de winter, al is het maar minimaal.