Kweken met grasparkieten - De eitjes komen uit!
Eindelijk, het is zover: de eerste eitjes komen uit! Kleine parkietjes, hulpeloos en naakt, amper een centimeter groot, liggen in het nestkastje. Nog nooit zag je iets dat op hetzelfde moment zo lelijk en zo schattig was. En je wilt niet liever dan hen de allerbeste verzorging, en de beste kansen in het leven bieden. Maar hoe begin je daaraan?
De grote dag!
Een werk van lange adem
Na 18-23 dagen komt het eerste ei uit, behoudens problemen. Het kuiken prikt met behulp van een eiertand zich een weg door de schaal. Na een paar dagen valt de eiertand af.
Vaak hoor je op voorhand een aankondiging van een geboorte: een heel hoog, fel gepiep, veel sneller dan je gewoon bent van je parkieten. Dit is het parkietje in het ei dat zijn moeder roept. Nu komt een heel belangrijk moment:
Weersta de drang om te helpen en de schaal open te breken!
Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Dit is een eerste beproeving voor de kleine, maar is noodzakelijk: tijdens deze periode verwerkt de kleine de laatste voedingsstoffen in het ei en zoekt hij zélf de kracht om uit het ei te geraken. De enige hulp die je kan en mag bieden is het verwijderen van losse stukjes schaal.
Het kan enkele uren duren vooraleer het kuiken helemaal uit het ei is. Laat het lege ei in het nest liggen. De moeder verorbert dit om haar kalkreserves weer aan te vullen.
Enkel als je na verschillende uren nog steeds geen opening in het ei ziet, of het kuiken echt lijkt vast te zitten, mag je helpen. Maar hou er dan rekening mee dat je hiermee een risico neemt. Liefst neem je dan contact op met je dierenarts, gespecialiseerd in vogels, en vraag je hem om te helpen.
Let wel: een
vogelarts. Hoewel ze het zelden graag toegeven, weten algemene dierenartsen eigenlijk bitter weinig van vogels en grasparkieten. Een vogelarts heeft een gespecialiseerde opleiding gehad, en is beter op de hoogte van de anatomie en mogelijke problemen bij parkieten.
Verstoten
Schaf een infraroodlamp aan, zodat je eventuele kuikens die verstoten worden door de moeder apart kunt leggen en toch kunt warm houden. Met opfokvoer kan je een voedzaam goedje maken om het parkietje met de hand te voeren. Als je met meer dan 1 paar kweekt, kun je proberen het kuiken bij een andere hen te leggen. Hou dan wel goed in de gaten of de nieuwe hen het kuiken aanvaardt en voedert. Dit merk je aan een gevulde krop, die er wit tot melkachtig zal uitzien.
Groeien als kool
Na twee weken zal het kuiken zijn eerste pluimen krijgen. Initieel zijn dit witte rechte stokjes: dit zijn de nieuwe veertjes, omgeven door een beschermende huls (die al snel af valt). Eerst zal een klein kuiken een soort van dons krijgen, waartussen je de stekelige nieuwe pluimen ziet zitten. Zodra de huls er af komt, verdwijnt de dons onder de veren die nu ook hun volledige schoonheid laten zien. Dit hele proces duurt 1 maand. Algauw zie je nog weinig verschil tussen dit kleuterparkietje en de volwassen parkiet die we allemaal kennen.
Na een aantal weken (vroeger als broertjes en zusjes het voordeden) komt het parkietje uit zijn nestkastje kijken, en het duurt niet lang voor hij plots op de bodem van de kooi zit. Je kan hem nog een aantal keren terug in het nestkastje leggen, maar als hij elke dag op de bodem zit, of simpelweg te groot is geworden voor het nest, dan kan je een beschermende cover op de grond zetten waar hij onder kan kruipen. Een kleine kartonnen doos waar je een opening in maakt, zodat de kleine er in en er uit kan stappen, werkt goed. Sommige mensen gebruiken een plastieken doos waar ijs in heeft gezeten of iets anders. Kijk wat je hebt, en wees creatief, maar hygiënisch: afvalstoffen, chemische middelen en vervallen voedselresten zijn absoluut verboden voor zo'n klein diertje!
Nu is het aan vader
Weerom, tegen het einde van de eerste maand zit de kleine op de grond en gaat hij niet meer in het nest zitten. Rond deze tijd neemt de vader het voederen over. Hou dan ook in de gaten of dit wel gebeurt. Voert de vader niet, of niet genoeg? Plaats dan een klein kommetje op de grond en doe hier de zaadjes in. Het parkietje leert nu zelfstandig eten, dus een kommetje met zaden is hoe dan ook geen slecht idee.
Mama?
Je weet dat een parkietje klaar is om bij zijn soortgenoten te worden gezet, of van zijn ouders kan worden weggehaald, als hij voldoet aan de volgende drie voorwaarden:
- Hij eet volledig zelfstandig.
- Hij drinkt volledig zelfstandig (hij kan dus de kooi beklimmen en van stok naar stok springen).
- Hij kan vlot vliegen.
Kan hij 1 van deze 3 dingen nog niet goed? Dan moet hij nog even bij mama en papa blijven.
De grote wijde wereld
Eens je besluit dat de kleine wondertjes klaar zijn om een nieuwe thuis te vinden, zijn er verschillende manieren waarop je dat kan.
De dierenwinkel
Het is altijd mogelijk om je parkietjes aan een dierenwinkel te verkopen. Reken wel dat je daar een erg lage prijs zult krijgen en geen controle hebt over wie de nieuwe eigenaars zullen zijn. Zoek een dierenwinkel die goed zorgt voor zijn dieren: propere ruime kooien, niet teveel dieren in een kooi bijeen, vers voer, zuivere waterbakjes, en waar de medewerkers iets afweten van grasparkieten. Stel gerust een aantal vragen: na al die moeite die je gedaan hebt, zou het toch erg jammer zijn moesten de kleintjes niet in een goede thuis eindigen.
Zelf op zoek gaan
Beter zijn de volgende twee opties. Indien je er kent, kun je aan een kweker of houder van grasparkieten (!) vragen of hij je parkietjes niet wil overnemen en wil doorverkopen. Vaak kennen deze mensen ook mensen die zoeken naar een nieuw parkietje. Ook bij je dierenarts kun je terecht! Het beste is uiteraard als je zélf nieuwe eigenaars zoekt.
Eens je besluit zelf op zoek te gaan naar nieuwe eigenaars zijn er plaatsen op het web waar je je parkietjes kunt aanbieden. Vogelforums zijn aan te raden.
Hier plaats je je locatie, de prijs van je vogeltjes, en eventuele foto's. Als je laat zien dat je goed voor je vogeltjes zorgt, zul je sneller nieuwe eigenaars vinden op deze forums!
Gefeliciteerd: jij (en niet te vergeten papa en mama parkiet) hebt nieuw leven voortgebracht!
Lees verder