De grasparkiet samen met andere huisdieren houden
Grasparkieten zijn grappige huisgenoten. Surf even rond op het wijde web, en je komt regelmatig foto's tegen van een parkiet die zijn uitkijkpost maakt bovenop een slapende kat, of van een hond die zijn eten deelt met de gevleugelde vriend des huizes. Toch is het vaak uitkijken geblazen als je je kleine vriendje(s) het leven laat delen met een andere soort, zelfs met andere vogelsoorten. Hoe moet je hier mee omgaan?
Parkieten en hun soortgenootjes
Een tweede parkietje?
De meeste vogelliefhebbers beginnen met 1 parkietje: je hebt er lang over nagedacht, informatie ingewonnen, een kooi en leuke speeltjes aangeschaft en een vers bakje water en gemengde graszaden klaargezet. Dan ga je naar de dierenwinkel, tel je een tiental euro neer en hup, je bent een van de vele parkietenliefhebbers.
Maar het duurt niet lang voor je begint te twijfelen. Is het niet beter om er nog een parkietje bij te nemen? Misschien merk je dat Tweety eenzaam is, of wijst iemand je erop dat parkieten eigenlijk groepsdieren zijn die niet alleen horen te zitten, of je bent gewoon zo verhangen aan je lieverdje dat je gewoon nog ééntje wilt, punt uit. Allemaal goede redenen om een tweede (of derde, ...) parkiet aan te schaffen. En dan komen de twijfels: wat als ze niet overeenkomen?
Tja, parkieten hebben een eigen karakter, en soms botst het. Daarom is het goed om altijd een tweede kooi te voorzien (sowieso een goed idee: bij ziekte moet de zieke vogel geïsoleerd worden van de anderen om besmetting te voorkomen). Maar in het algemeen komen ze erg goed overeen met elkaar.
Introductie
Je eerste parkietje zal waarschijnlijk in het begin wat afstandelijk doen tegen zijn nieuwe kameraadje. Hij had een paleis voor zichzelf, al dat snoep en speelgoed, en dan ook nog jouw aandacht moeten delen?
Hou daarom de nieuwe parkiet de eerste paar dagen gescheiden. Zet de reservekooi, met de nieuwe parkiet, wel binnen gezichtsafstand van je eerste parkiet. De twee zullen zich zo niet bedreigd voelen en al gauw wennen aan elkaars aanwezigheid. Afstandelijkheid wordt al snel nieuwsgierigheid.
Na een dag of drie (langer als je voelt dat dat nodig is), zet je de kooien vlak naast elkaar. De parkietjes zullen aan de tralies gaan hangen om elkaar van nabij te onderzoeken! Als je merkt dat dit goed gaat, kun je na een dag of twee-drie de tamme parkiet uit zijn kooi laten, zodat deze de nieuwe kooi helemaal kan bekijken. Laat je je parkietje niet vrij vliegen? Dan gaan we naar de volgende stap. Richt de hoofdkooi helemaal opnieuw in, hang er eventueel wat nieuwe speeltjes in en iets van de nieuwe parkiet. Probeer dan dit parkietje in zijn nieuwe woonst te zetten.
De reden dat je de hoofdkooi best opnieuw inricht, is omdat je eerste parkietje deze kooi momenteel als
zijn eigendom beschouwt. Een vreemde parkiet is niet welkom, en de huidige bewoner voelt zich genoodzaakt om zijn territorium te verdedigen. Als je alles in de kooi proper maakt en herinricht, lijkt het een volledig nieuwe kooi en vermijd je mogelijk een ruzie.
Eén grote familie
Weerom geldt: hou het eventjes in de gaten. Indien mogelijk laat je de parkietjes 's nachts nog best apart slapen. Na een week kun je ze samen laten slapen. Als dit alles goed gaat, gefeliciteerd, je hebt met groot succes je vogelfamilie uitgebreid!
Geef de diertjes genoeg tijd, en algauw zijn ze de beste vriendjes. ze zullen elkaar voeren, wassen, enz... Je zult merken dat ze uiteindelijk alles samen doen!
Parkieten en andere vogelsoorten
Goed combineerbaar
In het algemeen zijn parkieten erg sociaal en schieten ze goed op met andere vogels, voornamelijk kleine papegaaiachtigen, zoals de valkparkiet, de kaketoe, de neophema, enz...
Liefst niet combineren
Vogelsoorten die over het algemeen niet goed samengaan met de grasparkiet zijn de agapornis ("lovebird"), grotere papegaaien en kanaries.
Hou er natuurlijk rekening mee dat de kooi groot genoeg is voor alle vogels. Wie het benauwd krijgt, blijft niet vriendelijk, en dat geldt ook voor vogels. Het is wel geweten dat rosella's soms erg agressief kunnen zijn, ook al is er genoeg plaats voorzien voor alle vogels: hou ze daarom eerstdaags goed in het oog.
Meerdere vogels bij elkaar
Voorzie zeker voldoende tijd om je vogels aan elkaar te introduceren, blijf er de eerste tijd goed bij. Een extra onderkomen achter de hand houden is geen overbodige luxe. Het is, zoals met mensen, steeds mogelijk dat je vogels elkaar echt het daglicht niet gunnen.
Probeer wel altijd een schuilplaatsje te voorzien, in het geval een zwakkere soort het onderspit moet delven en zich wil kunnen verschuilen.
Belangrijk: tijdens de broedperiode horen parkieten volledig gescheiden te zijn van andere vogelsoorten. Ze zijn dan erg territoriaal en zullen tot bloedens toe indringers zo ver mogelijk wegjagen! Soms zelfs met ernstige gevolgen...
Verschillende diersoorten: 4 gouden regels
Eerste regel: liever paranoia dan te laks!
Als je meerdere diersoorten bijeen houdt, kan het nooit kwaad om toch maar een oogje in het zeil te houden. Fluffie kan dan wel heel lief en slim zijn, maar het instinct om naar zo'n fladderend ding te graaien is toch wel héél sterk. Er is maar 1 seconde nodig.
Tweede regel: observeer & interpreteer
Jij kent je eigen huisdieren natuurlijk het beste. Let daarom altijd goed op hoe ze zich gedragen. Is Max boos of wild aan het spelen? Heeft Felix zijn oren achteruitgetrokken en is zijn staart net een pendule die steeds weer van links naar rechts gaat? Wordt de kleine gevederde speelkameraad in de gaten gehouden? Of zie je misschien nog een andere aanduiding dat er gevaar dreigt voor je parkietje? Misschien gaat je interne alarm wel af zonder aanwijsbare reden. Twijfel niet en verbreek de mogelijkheid tot contact!
Derde regel: niets delen
Verschillende soorten hebben verschillende dingen nodig. Sta niet toe dat ze dingen delen. Een aparte plek om te slapen, om te eten, om lekker knus te zitten, ... Hou het bij de eigen soort.
Vierde regel: als het kan, apart
Hoewel parkieten erg lief en sociaal kunnen zijn, zijn het van nature kleinere prooidieren waar door een hond, kat, slang of andere diersoort met veel plezier op gejaagd wordt. Een wilde parkiet weet dit en is instinctief dan ook erg bang van zo'n groot dier! Een tamme parkiet echter leert om een ander te vertrouwen, om gezellig te doen en lekker bovenop je schouder te komen zitten. En we weten het allemaal: parkieten zijn erg nieuwsgierig en onderzoekend, dus na een tijdje zit hij dan ook echt overal! De parkiet leert hiermee echter een belangrijk overlevingsinstinct te onderdrukken. Het duurt niet lang of hij gaat eens kijken wat die grote kwijlende of spinnende bol wol nu eigenlijk is. Om dit te vermijden, hou je best je parkieten gescheiden, liefst in een andere kamer, of minstens in een gesloten kooi!
Conclusie
Zoals met alles is het belangrijk dat je je verantwoordelijkheid neemt, als je ervoor kiest 1 of meerdere huisdieren te houden. Zeker als één van die dieren erg kwetsbaar is. Wees voorzichtig met introduceren, hou een reservekooi achter de hand en laat roofdieren niet in de buurt komen van je parkietje. Je parkietje zal je er dankbaar voor zijn!
Lees verder