Grasparkieten: enkele weetjes

Grasparkieten: enkele weetjes Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Daar trekken ze luid en kwetterend in grote zwermen rond, op zoek naar voedsel. Het zijn vogels die graag in gezelschap zijn, dus als je beslist om een grasparkiet in huis te halen koop je er beter twee, dan zijn ze nooit alleen.

Grasparkieten zijn niet altijd groen

Oorspronkelijk waren grasparkieten enkel in het groen te krijgen, maar er wordt nu al zo’n honderdvijftig jaar mee gekweekt waardoor ze in vele kleuren verkrijgbaar zijn. Bij jonge vogeltjes is het verschil tussen mannetjes en popjes (vrouwtjes) moeilijk te zien. Maar eens ze volwassen zijn, na een maand of vier, zie je het wel gemakkelijk. Boven het bekje hebben de vogeltjes een washuid waar de neusgaten zitten. Bij de mannetjes kleurt die blauw, bij de popjes is die bruin. Grasparkieten zijn niet graag alleen waardoor het beter is dat je twee mannetjes, twee popjes of een koppeltje neemt.

Echte klimmers

Als je naar de poten van een grasparkiet kijkt zie je een duidelijk verschil met zangvogels. Die hebben drie teentjes vooraan en eentje achteraan. Bij grasparkieten is dat net zoals bij de papegaaien twee vooraan en twee achteraan. Omdat de grasparkiet familie is van de papegaai klimt hij heel erg graag. Neem dus zeker een kooi met horizontale spijlen. Een extra laddertje om toeren uit te halen mag er zeker bij en ook speelgoed zoals een belletje of een schommel tegen de verveling mag natuurlijk niet ontbreken. Koop nooit zitstokjes in plastiek maar in hout van verschillende diktes omdat dit beter is voor de pootjes.

Niet in de keuken zetten

Zorg ervoor dat de kooi van de grasparkiet groot genoeg is en leg op de bodem fijngemalen schelpjes of grit. Zet de kooi niet op een te warme of tochtige plaats en ook niet in de keuken want grasparkieten kunnen doodgaan aan de dampen die pannen met een antiaanbaklaag maken. Hou daar ook rekening mee indien je met de hele familie gaat racletten of gourmetten in de woonkamer. Sluit de kooi steeds goed af, want grasparkieten zijn erg nieuwsgierig en kampioenen in het ontsnappen.

Verzorging

Geef de kooi regelmatig een poetsbeurt. Je kunt een badje hangen of de grasparkiet een beetje benevelen met een plantenspuit want sommige grasparkieten vinden baden helemaal niet fijn. Er is speciaal grasparkietenvoedsel in de handel verkrijgbaar, maar je mag de vogel best wat extra’s toestoppen in de vorm van groenten of fruit. Geef echter nooit avocado, rabarber of chocolade, want die zijn giftig voor je parkiet. Hang ook een sepia of zeeschuim in de kooi omdat ze daar extra kalk uit halen en dat scherpt ook hun naveltje. Elke dag vers drinkwater is natuurlijk ook een must.

Langzaam temmen

Om je grasparkiet tam te maken moet je zeker zijn dat je een jonge vogel hebt, want een volwassen exemplaar temmen is onbegonnen werk. Laat het vogeltje de eerste dagen zoveel mogelijk met rust zodat het kan wennen aan de nieuwe omgeving. Tussentijd moet je er wel veel mee praten. Na enkele dagen mag je voorzichtig je hand in de kooi steken om de grasparkiet iets lekkers aan te geven. Doe dit eerst vlak bij het stokje zodat het vogeltje er bij kan. Indien je het voedsel elke dag een beetje verder houd, zal de grasparkiet wel verplicht zijn om op je hand te komen zitten, maar je moet wel veel geduld hebben.

Wie weet hoe de wilde grasparkiet in de vrije natuur leeft, zal zijn huisdier ook beter kunnen begrijpen.

© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - De kooiDe grasparkiet - De kooiBelangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleid…
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…
De zieke GrasparkietDe zieke GrasparkietDe grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen…

De chinese dwergkwartelDe chinese dwergkwartels zijn de kleinste hoendersoort , verwant aan fazanten en de kip. Ze komen oorspronkelijk uit Chi…
Euplectus orix (Grenadierwever)De Euplectus orix ook wel Grenadierwever genoemd, is een mooie vogel van ongeveer 14 centimeter groot. In de natuur komt…
Bronnen en referenties
Reacties

Simba Xx, 27-07-2010
Mijn grasparkiet zijn snavel is roze-blauw ze zegen dat het een jongen is maar is het nu een jong beestje of een oud beestje? Reactie infoteur, 28-07-2010
Beste Simba,
Als de neus roze-blauw is, dan is het nog een jong beestje. Wanneer de neus volledig blauw is, is het een volwassen mannetje. De neus van een vrouwtje (pop) is roze-bruin en later wordt deze volledig bruin.

Worm

Verdy, 23-10-2008
Waar zitten de oren van een parkiet? Reactie infoteur, 26-10-2008
@Verdy,
Een parkiet heeft aan beide kanten van de kop, twee blauwe plekjes en dat zijn de oren!
Groetjes worm

A. Kors, 24-08-2008
Wij hebben dwergkwarteltjes. ze leggen elke dag wel een eitje in een hoek net als kippen. Wat moeten wij met die eitjes, weggooien? Reactie infoteur, 25-08-2008
@ A.kors
In dezelfde hoek of in verschillende hoeken? Ik zou de eitjes laten liggen. Als ze willen broeden zullen ze dit wel doen.
Vriendelijke groet,
Worm

Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.