Honden begrijpen en verstaan

Honden begrijpen en verstaan Heeft u zich wel eens afgevraagd of er een betekenis zit achter het gapen van uw hond? Of het uitrekken als uw hond doorheeft dat die uit gaat? Honden communiceren namelijk heel veel naar andere honden en mensen toe. Als u de betekenissen ervan leert weet u ook hoe u kan reageren. Dit kan erg gunstig zijn voor de band tussen u en uw hond. Net als wolven gebruiken honden signalen om agressie te stoppen of te vermijden. Mensen zijn dit niet gewent en vangen deze signalen niet op. Maar met een beetje informatie en begrip kunt u de signalen opvangen en beantwoorden en hierdoor de hond gerust stellen of kalmeren. Een hond gebruikt ook vaak kalmerende signalen om zichzelf te kalmeren. De signalen zijn voor elke hond hetzelfde, ongeacht de grote of het ras.

Verschillende kalmerende signalen

Er zijn veel kalmerende signalen die elk weer een andere betekenis.

Wegdraaien van het hoofd

Dit doen honden bijvoorbeeld bij een te vlug naderend hond of mens. Dit doet hij mede om oogcontact te voorkomen zodat er geen agressieve situatie ontstaat. Doordat een hond een roedel dier is voorkomt hij dat dus meestal.

Wegdraaien van het lichaam

Dit kan gebeuren bij een te ruw spelletje. Zo weet de andere hond dat het te ver gaat en kunnen ze stoppen met spelen of zachter verder gaan.

Likken van de neus

Dit doet een hond om zichzelf te kalmeren. Bijvoorbeeld bij het oppakken of tijdens het over de hond heen hangen.

Geeuwen

Dit doet een hond ook om zichzelf te kalmeren. Het kan voorkomen tijdens een familie ruzie of het oppakken.

Schudden

Dit signaal word vaak gebruikt door een oudere hond om de pup weer gerust te stellen na een bestraffing.

Aan de grond snuffelen

Dit is vaak een ontwijkend signaal al ze bang zijn voor dreigingen. Of tijdens het naderen van andere honden of mensen.

Liggen tijdens het spelen

Dit word ongeveer het zelfde gebruikt als het lichaam wegdraaien. Om een spel niet uit de hand te laten lopen of een time-out.

Langzaam knipperen

Vaak in combinatie met het wegdraaien van hoofd of lichaam. Om directe confrontatie te voorkomen. Dit is een soort beleefdheid van de hond en zo toont hij geen agressie.

Uitrekken

Als een hond ergens heel erg veel zin in heeft waardoor die in het rond springt kalmeert hij zichzelf vaak door uit te rekken en te gapen. Dit is vaak een heel herkenbaar signaal als de hond bijvoorbeeld door heeft dat hij gaat wandelen.

Gebruik van de signalen

Als u zelf de signalen wilt gaan gebruiken om uw hond ook gerust te kunnen stellen moet u ze natuurlijk eerst zelf begrijpen. Probeer bij uw hond te herkennen of hij met die ene gaap wel wat bedoelde of niet. Want natuurlijk is niet elke keer dat de hond zich uitrekt doordacht om zich te kalmeren en kan het ook wel eens geen reden hebben. Hierdoor is het belangrijk om er zeker niet in door te slaan en alles wat uw hond doet te zien als een signaal. Dat gedaan te hebben kunt u al een beetje herkennen hoe uw hond het gebruikt en zo kunt u er op inspelen.

Zo werkt het bij veel honden die onzeker zijn om zelfvertrouwen op te bouwen waardoor een hoop gedrag problemen zouden kunnen verdwijnen. Ziet u bijvoorbeeld dat uw hond twijfelt of ergens bang voor is wat niet nodig is kunt u luid gapend uw hond al geruststellen. Vaak reageren ze hier dan ook op terug door bijvoorbeeld hun lippen af te likken of ook te gapen. Sommige mensen gebruiken het ook bij honden die heel zenuwachtig en nerveus worden bij andere honden door luid te gapen en daarna hun lippen af te likken.

Tot slot

Niet iedere hond geeft deze signalen duidelijk weer en ook niet iedere hond reageert er direct op. Ook is het voor honden die niet gewend zijn dat wij als mens deze signalen ook beheersen wel eens lastig te begrijpen. Dus geef het niet meteen op en draaf er niet in door want nogmaals niet alles is een signaal.
© 2011 - 2023 Akira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Hoe communiceren honden?Hoe communiceren honden?Een hond is geen mens. Mede om die reden verschillen honden en mensen sterk in de manier waarop zij communiceren. Het is…
Stress bij hondenStress is een toestand waarin het organisme reageert op een inwendige of uitwendige belasting en zich concentreert om de…
Je hond je beste vriend?Je hond je beste vriend?Honden. In boeken en films zijn ze bijna altijd trouw en loyaal en na katten zijn honden het meest populair als huisdier…

Kweken met grasparkieten - De eitjes komen uit!Kweken met grasparkieten - De eitjes komen uit!Eindelijk, het is zover: de eerste eitjes komen uit! Kleine parkietjes, hulpeloos en naakt, amper een centimeter groot,…
Rashonden: BarbetRashonden: BarbetDe Barbet is een jacht-en gezinshond die afkomstig is uit Frankrijk. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn overvloedige…
Bronnen en referenties
Akira (7 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.