Kweken met grasparkieten - Tips voor beginners

Kweken met grasparkieten - Tips voor beginners Na een tijdje overkomt het de meesten met twee of meer grasparkieten: je wilt met hen kweken. Het is immers leuk en je bent nieuwsgierig welke kleuren je zou krijgen. En het zijn maar vogels, dus het is goedkoop en gemakkelijk. Maar is dat wel echt zo? Tips van een kweker. Voor je gaat kweken is het belangrijk dat je een aantal belangrijke voorbereidingen treft. Zo verhoog je niet alleen je kans op gezonde kuikens, maar voorkom je moeilijkheden naderhand. Een goede voorbereiding is het beste begin. Je hebt niet alleen een aantal dingen nodig, maar je moet ook zeer belangrijke vragen op voorhand beantwoorden.

Nota: Dit artikel veronderstelt dat je een algemene kennis hebt van grasparkieten, en dat je dus weet hoe je voor een volwassen parkiet moet zorgen.

Kleine kuikens worden groot!

Wat gebeurt er met de kuikens als ze groot zijn? Verkoop je hen, geef je hen gratis weg? Probeer er rekening mee te houden dat je ze misschien niet allemaal kwijtraakt. Ben je bereid zelf voor hen te zorgen en hen een thuis te bieden als je niemand vindt om ze over te nemen? Je kan altijd op een van de vele vogelforums online terecht om te kijken of er mensen op zoek zijn naar een nieuw parkietje.

Kennis

Als je met grasparkieten gaat kweken, moet je goed op de hoogte zijn van alles wat te maken kan hebben met hun verzorging: kennis hebben van hun voeding, hun oorsprong, een beetje anatomie, misschien zelfs wat genetica kan nooit kwaad en zal alleen maar in je voordeel werken! Bereid je ook voor op mogelijke problemen, en zorg dat je het adres en telefoonnummer van een goede vogelarts in je bezit hebt. Het kan vaak op seconden aankomen!

Inzet, liefde en zorg

Het klinkt erg cliché, en toch: als je kweekt vanuit liefde, en niet vanuit een drang om geld te verdienen (wie heeft je dat dan trouwens wijsgemaakt?), zal het gewoon béter lukken! Je geeft net dat beetje extra aandacht, of bent net iets voorzichtiger, en dat heeft grote gevolgen. Het is dan ook belangrijk dat je over voldoende tijd beschikt om de kweek van begin tot einde door te zetten. Geef het je volle aandacht, en je zal beloond worden met gezonde kuikens.

Een kweekkast

Je hebt een aparte kooi nodig, liefst zo groot nodig. Je moet immers het te kweken koppel kunnen isoleren, en ze hebben veel beweging nodig om in optimale conditie te kunnen blijven. Verder hang je aan de kooi een nestkastje, aan de buitenkant dan wel te verstaan! Dit kastje moet veilig, droog, warm en stevig zijn. De hen zal aan haar broedkast knagen, dus te dun is ook niet goed. Je kan goede kweek- en nestkasten kopen in de dierenwinkel en online. Dat hoeft niet duur te zijn. Voor 8 euro heb je er al een.

Financieel

Hou er rekening mee dat je van parkieten kweken niet rijk wordt. Integendeel: het kost je (hopelijk!) meer dan dat je voor je parkietje kan vragen. Een parkietje verkoopt voor 12-30 euro. Je geeft veel uit aan je kweekmateriaal, en als je de uren telt die je erin steekt, dan is het geld dat je uiteindelijk voor 3-5 parkietjes kan vragen het niet waard. Het is wél de ideale hobby als je het doet om de hobby zelf en de voldoening die je achteraf voelt als je nieuwe parkietjes voor de eerste keer hun vleugeltjes openslaan!

Ruimte en lawaai

De kamer waarin je de kweekkooi plaatst, moet rustig zijn. Je moet een constante temperatuur kunnen aanhouden, en controle houden over de hoeveelheid licht die je parkieten ontvangen. Rechtstreeks daglicht is erg belangrijk, en in totaal minstens 12, liefst 15, uren aaneengesloten licht is nodig om je parkietjes in de broed te laten komen.

Het blijft maar duren

Eens je je pop toestaat te broeden, zal ze de smaak te pakken hebben en regelmatig weer in de broed komen! Hou hier dus zeker ook rekening mee: weet je hoe je een broedse pop kunt laten stoppen? En zoniet, ben je bereid tweemaal per jaar een nestje groot te brengen en goede baasjes voor de kuikens te zoeken?

Ten slotte, wat heb je nodig om te kweken?

Tja, wat heb je nu eigenlijk allemaal nodig? Omdat het voor een beginner niet altijd gemakkelijk is om zijn materiaal te vinden, staat hieronder een lijst. De meeste dingen vind je wel online met een kleine zoektocht op Google.

  • Uiteraard een mannetje en een vrouwtje (haan en pop/hen). Zonder gaat het niet!
  • Een kooi (liefst zo groot mogelijk)
  • Een stevige nestkast, die je aan de buitenkant van de kooi bevestigt
  • Mineraalblokjes en grit
  • Eivoer en fruit+groenten
  • Een goede kwaliteit voer
  • Vers zuiver water, uit de regenton of uit de fles - dus niet van de kraan!

Lees verder

© 2011 - 2024 Allura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Algemene informatieDe grasparkiet - Algemene informatieGrasparkieten zijn vrolijke vogeltjes, die van oorsprong uit Australië komen. De dieren, die van nature groen zijn, leve…
De vijf zintuigen van de grasparkietDe vijf zintuigen van de grasparkietGrasparkieten hebben een goed ontwikkelde tastzin en zien net zoals de mens, de wereld in kleur. Hij hoort in frequentie…
De eerste grasparkieten in EuropaRond 1840 bracht de Britse natuuronderzoeker John Could de eerste grasparkieten mee naar Engeland. De kleine papegaaiach…
Kweken met grasparkietenKweken met grasparkietenHet houden van grasparkieten is een aangename hobby. Deze zeer sociale vogels zijn redelijk gemakkelijk te houden. Het k…

Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Honden begrijpen en verstaanHonden begrijpen en verstaanHeeft u zich wel eens afgevraagd of er een betekenis zit achter het gapen van uw hond? Of het uitrekken als uw hond door…
Bronnen en referenties
Reactie

Bals Simone, 16-01-2015
Geachte, Ik heb sinds juni 2013 een blauw-grijs parkietje. Gekocht als "mannetje" maar bleek een popje te zijn. Begin 2014 is ze beginnen eitjes leggen (onbevrucht) 1ste keer 7, daarna 5, dan 3, dan weer 5, Twee maal eentje en zelfs een zonder schaal. Er zitten telkens ongev. 3 a 4 weken tussen en dan begint ze opnieuw. Laatste Kerstdag was ze weer begonnen met 5 eitjes op 10 dagen tijd en ik laat ze dan een 5-tal dagen liggen en neem ze dan weg. Maar gisteren is ze weer opnieuw begonnen. Ik weet niet meer wat te doen? De eitjes telkens direct wegpakken helpt ook niet. Het beesteke wordt 2 jaar in april-mei. Ze is zo lief en vliegt altijd uit. Zou ze mij als haar partner beschouwen? als ze broeds is legt ze zich neer op mijn hand met haar achterste omhoog en maakt zachte geluidjes! Wat moet ik doen? is dat niet uitputtend voor de beestje? ze ziet er nochtans vrolijk en gezond uit. Graag had ik een antwoord op al mijn vragen als het kan aub. Reactie infoteur, 25-05-2015
Beste Simone, ik lees dit nu pas. Wat je beschrijft is inderdaad heel uitputtend voor haar. Het is in haar belang dat het chronisch leggen (zo noemt dat) zo snel mogelijk stopt. Ze beschouwt je waarschijnlijk inderdaad als haar partner. Het beste wat je kan doen is alles wat een broedse periode kan uitlokken weghalen. Bij mijn eigen vogeltje is dit gelukt door haar te scheiden van haar partner (hier niet echt mogelijk), en door haar van kooi en ruimte te veranderen. Dit zijn de stappen die je kan nemen:
- zorg dat haar kooi gedurende 12 uren donker is (afdekken met een verduisterende doek)
- haar isoleren mochten er nog andere vogels bij zitten
- haar in een andere kamer zetten
- de kooi volledig herinrichten
- mocht dat niet helpen: volledig andere kooi
- haar zéker niet aanraken op haar rugje!
- als dat niet genoeg is, haar even volledig niet meer aanraken voor een tijdje
- proper water en eten alle dagen op vaste tijdstippen, bv als jijzelf eet, en dan na een half uurtje het eten wegnemen (water altijd beschikbaar)
- mocht dit alles niet helpen, een bezoekje aan de vogelarts (let op: geen gewone dierenarts, die kennen eigenlijk niets van vogels!), en vertellen wat je allemaal al hebt geprobeerd

Veel succes!

Allura (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.