Kweken met grasparkieten - Tips voor beginners
Na een tijdje overkomt het de meesten met twee of meer grasparkieten: je wilt met hen kweken. Het is immers leuk en je bent nieuwsgierig welke kleuren je zou krijgen. En het zijn maar vogels, dus het is goedkoop en gemakkelijk. Maar is dat wel echt zo? Tips van een kweker.
Voor je gaat kweken is het belangrijk dat je een aantal belangrijke voorbereidingen treft. Zo verhoog je niet alleen je kans op gezonde kuikens, maar voorkom je moeilijkheden naderhand. Een goede voorbereiding is het beste begin. Je hebt niet alleen een aantal dingen nodig, maar je moet ook zeer belangrijke vragen
op voorhand beantwoorden.
Nota: Dit artikel veronderstelt dat je een algemene kennis hebt van grasparkieten, en dat je dus weet hoe je voor een volwassen parkiet moet zorgen.
Kleine kuikens worden groot!
Wat gebeurt er met de kuikens als ze groot zijn? Verkoop je hen, geef je hen gratis weg? Probeer er rekening mee te houden dat je ze misschien niet allemaal kwijtraakt. Ben je bereid zelf voor hen te zorgen en hen een thuis te bieden als je niemand vindt om ze over te nemen? Je kan altijd op een van de vele vogelforums online terecht om te kijken of er mensen op zoek zijn naar een nieuw parkietje.
Kennis
Als je met grasparkieten gaat kweken, moet je goed op de hoogte zijn van alles wat te maken kan hebben met hun verzorging: kennis hebben van hun voeding, hun oorsprong, een beetje anatomie, misschien zelfs wat genetica kan nooit kwaad en zal alleen maar in je voordeel werken! Bereid je ook voor op mogelijke problemen, en zorg dat je het adres en telefoonnummer van een goede
vogelarts in je bezit hebt. Het kan vaak op seconden aankomen!
Inzet, liefde en zorg
Het klinkt erg cliché, en toch: als je kweekt vanuit liefde, en niet vanuit een drang om geld te verdienen (wie heeft je dat dan trouwens wijsgemaakt?), zal het gewoon béter lukken! Je geeft net dat beetje extra aandacht, of bent net iets voorzichtiger, en dat heeft grote gevolgen. Het is dan ook belangrijk dat je over voldoende tijd beschikt om de kweek van begin tot einde door te zetten. Geef het je volle aandacht, en je zal beloond worden met gezonde kuikens.
Een kweekkast
Je hebt een aparte kooi nodig, liefst zo groot nodig. Je moet immers het te kweken koppel kunnen isoleren, en ze hebben veel beweging nodig om in optimale conditie te kunnen blijven. Verder hang je aan de kooi een nestkastje, aan de buitenkant dan wel te verstaan! Dit kastje moet veilig, droog, warm en stevig zijn. De hen zal aan haar broedkast knagen, dus te dun is ook niet goed. Je kan goede kweek- en nestkasten kopen in de dierenwinkel en online. Dat hoeft niet duur te zijn. Voor 8 euro heb je er al een.
Financieel
Hou er rekening mee dat je van parkieten kweken niet rijk wordt. Integendeel: het kost je (hopelijk!) meer dan dat je voor je parkietje kan vragen. Een parkietje verkoopt voor 12-30 euro. Je geeft veel uit aan je kweekmateriaal, en als je de uren telt die je erin steekt, dan is het geld dat je uiteindelijk voor 3-5 parkietjes kan vragen het niet waard. Het is wél de ideale hobby als je het doet om de hobby zelf en de voldoening die je achteraf voelt als je nieuwe parkietjes voor de eerste keer hun vleugeltjes openslaan!
Ruimte en lawaai
De kamer waarin je de kweekkooi plaatst, moet rustig zijn. Je moet een constante temperatuur kunnen aanhouden, en controle houden over de hoeveelheid licht die je parkieten ontvangen. Rechtstreeks daglicht is erg belangrijk, en in totaal minstens 12, liefst 15, uren aaneengesloten licht is nodig om je parkietjes in de broed te laten komen.
Het blijft maar duren
Eens je je pop toestaat te broeden, zal ze de smaak te pakken hebben en regelmatig weer in de broed komen! Hou hier dus zeker ook rekening mee: weet je hoe je een broedse pop kunt laten stoppen? En zoniet, ben je bereid tweemaal per jaar een nestje groot te brengen en goede baasjes voor de kuikens te zoeken?
Ten slotte, wat heb je nodig om te kweken?
Tja, wat heb je nu eigenlijk allemaal nodig? Omdat het voor een beginner niet altijd gemakkelijk is om zijn materiaal te vinden, staat hieronder een lijst. De meeste dingen vind je wel online met een kleine zoektocht op Google.
- Uiteraard een mannetje en een vrouwtje (haan en pop/hen). Zonder gaat het niet!
- Een kooi (liefst zo groot mogelijk)
- Een stevige nestkast, die je aan de buitenkant van de kooi bevestigt
- Mineraalblokjes en grit
- Eivoer en fruit+groenten
- Een goede kwaliteit voer
- Vers zuiver water, uit de regenton of uit de fles - dus niet van de kraan!
Lees verder