De ouder wordende hond

De ouder wordende hond Met de nodige zorg leven de meeste honden een compleet en gelukkig leven. Helaas lijkt een aanbeden huisdier nooit lang genoeg te leven. Elk ras heeft een verschillende levensduur. Terwijl je zorgt voor je bejaarde hond, moet je zijn omgeving aanpassen voor zijn comfort. Als honden ouder worden, ontwikkelen ze pijn, gewrichtspijn, algehele zwakte en meestal een duidelijke toename in medische problemen.

Wat kun je doen?

Wat kun je zelf doen om het leven van je ouder wordende hond zo leuk en plezierig mogelijk te maken?
Hieronder geef ik wat tips om jouw hond nog fijne oude jaren te geven.

 • Pas zijn omgeving aan om ongemak te minimaliseren. Bescherm hem tegen extreme hitte en kou. Oudere honden zijn niet meer in staat om de lichaamstemperatuur te reguleren als een jongere hond.
 • Probeer je hond regelmatige lichaamsbeweging te geven. Zorg ervoor dat zijn lichaamsbeweging aan sluit op de gezondheids toestand van de hond. Als je hond tekenen vertoond als zwaar hijgen of oververmoeidheid, dan moet je de routine veranderen.
 • Pas zijn dieet en voerschema aan, aan zijn behoeften. Als honden op leeftijd zijn, worden ze minder actief, waardoor ze minder calorieën nodig hebben. Er zijn speciale dieetvoeders beschikbaar. Overleg dit met je dierenarts.
 • Oudere honden kunnen last krijgen van gehoorverlies en een afnemend gezichtsvermogen. Zorg ervoor dat zijn omgeving veilig is.
 • Het gebit van een oudere hond heeft meer aandacht nodig. Ze hebben meer kans om tandvleesproblemen te ontwikkelen. Houdt de tanden van je hond goed schoon en laat de dierenarts het gebit regelmatig controleren.
 • Oudere honden kunnen behoefte hebben aan extra vachtverzorging. Het droger worden van de huid kan een normaal verschijnsel zijn van het ouder worden of kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Ook zullen de nagels waarschijnlijk wat vaker moeten worden geknipt.
 • Ga minstens 1 maal per jaar naar de dierenarts voor controle. Soms kan het nodig zijn om dit met een oudere hond 2 maal per jaar te doen. Een oudere hond heeft extra aandacht voor zijn ouderdoms problemen nodig.
 • Houdt rekening met zijn leeftijd in mensenjaren. Als je in je achterhoofd weet hoe oud je hond in mensen jaren is, wordt het gemakkelijk om begrip en geduld op te brengen voor al zijn ouderdomskwalen en streken

Leeftijdmensenleeftijd kleine hondmensenleeftijd middelgrote hondmensenleeftijd grote hond
6 jaar44 jaar48 jaar52 jaar
7 jaar49 jaar54 jaar59 jaar
8 jaar54 jaar60 jaar66 jaar
9 jaar59 jaar66 jaar73 jaar
10 jaar64 jaar72 jaar80 jaar
11 jaar69 jaar78 jaar87 jaar
12 jaar74 jaar84 jaar94 jaar
13 jaar79 jaar90 jaar101 jaar
14 jaar84 jaar96 jaar108 jaar

Hulpmiddelen

Tot slot zijn er nog een aantal hulpmiddelen beschikbaar om het voor je oudere hond wat makkelijker te maken.
 • Homeopatie. Bezoek eens een dierenhomeopaat. Deze kan een behandelplan op zetten om je hond net dat extra steuntje in de rug te geven. Doorgaans worden hier hele goede resultaten mee bereikt.
 • Hondenzwembad. Tegenwoordig zijn er in Nederland een aantal hondenzwembaden. Sommige geven zelfs een speciale veteranen zwemles. De honden zwemmen hierbij in verwarmd water, wat bevorderend is voor de spieropbouw, zonder dat het de gewrichten belast. Een goede spieropbouw ontlast de gewrichten, waardoor deze minder pijnlijk zullen zijn.
 • Glucosamine. Glucosamine zorgt voor soepele gewrichten en kan daardoor een goede ondersteuning zijn voor je oudere hond.
 • Pijnstillers. Als laatste zijn er nog pijnstillers verkrijgbaar bij de dierenarts. Helaas hebben deze pijnstillers vaak vervelende bijwerkingen, zoals sloomheid of misselijkheid.

Het afscheid nadert

Een oude hond kan je soms flink wat zorgen geven. De gedachten dat je beste vriend het grootste deel van zijn leven al heeft beleeft kan je verdrietig maken. Zorg er voor dat je weet dat je je hond altijd het beste hebt gegeven, geef zijn leven kwaliteit en houdt die herinnering tot leven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn hond wordt oud!Iedere hondenbezitter hoopt natuurlijk dat zijn hond zo lang mogelijk leeft. Wat mensen zich niet altijd realiseren, is…
Gezondheidsproblemen bij honden: ouderdomskwalenNet zoals mensen krijgen oude honden last van ouderdomskwalen zoals, slechter zicht en gehoor, gedragsveranderingen,slec…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…

Rasbeschrijving: De abessijnRasbeschrijving: De abessijnEen van de meer gekende kattenrassen is ongetwijfeld de Abessijn. Denk maar aan het oude Egypte. Afbeeldingen en beeldje…
Hoe was je een hond?Hoe was je een hond?Als je hond niet meer zo lekker ruikt of als je hond met een lichte vacht er niet meer zo fris uit ziet, bestaat er de m…
Jes1978 (53 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.