Rasbeschrijving: De abessijn

Rasbeschrijving: De abessijn Een van de meer gekende kattenrassen is ongetwijfeld de Abessijn. Denk maar aan het oude Egypte. Afbeeldingen en beeldjes van katten die opvallend lijken op de hedendaagse Abessijn zijn verspreidt over het internet. De gelijkenissen met katten afgebeeld tijdens het oude Egypte doet vermoeden dat de Abessijn wel eens één van de oudste kattenrassen van de wereld zou kunnen zijn, wat zijn geschiedenis alleen maar intrigerender maakt.

Geschiedenis

Wanneer men de Abessijn bekijkt, denkt men meteen aan het oude Egypte. Wanneer je er de geschiedenisboeken op naleest vindt je vast en zeker afbeeldingen van een kat die je aan de Abessijn doen denken. Hoewel de link tussen dit kattenras en het oude Egypte een duidelijk feit lijkt, is het verwantschap tussen beide tot op heden nog altijd niet bewezen. Toch zijn er sterke vermoedens dat de Abessijn zijn oorsprong vindt in Egypte.

Wat is er dan wel geweten over de oorsprong van dit ras. De naam Abessijn is afgeleid van het vroegere Abessinië (het huidige Ethiopië).Toch is dit ras er niet ontstaan. Het Abessijn ras werd pas een feit 30 jaar nadat Zula, een kat met veel gelijkenissen met het huidige ras, werd meegenomen uit Abessinië. De nakomelingen hadden wel geen duidelijke bloedband met Zula, maar ze vertoonden vele gelijkenissen. Reden voor het moeilijk achterhalen van de oorsprong van dit ras ligt bij het feit dat er in die tijden niet veel werd bijgehouden in zake fokverslagen. Dus is het raden naar de echte wortels van dit ras, en blijft zijn geschiedenis facinerend.

Sorrel Abessijn / Bron: Lilliinda, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sorrel Abessijn / Bron: Lilliinda, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uiterlijke kenmerken en rasstandaard

Bij de Abessijn komen vele kleurschakeringen voor. De meest voorkomende kleuren zijn: wildkleur, sorrel met hierbij ook verdunningen zoals blauw en fawn. Experimenten door fokkers gaven nog meer kleuren dan de oorspronkelijke wildkleur en sorrel. Ook roos, schildpad, crème, chocolade en lila komen voor bij de hedendaagse Abessijn en zijn aanvaard door fokkers in de rasstandaard. Typerend voor de Abessijn en naargelang de kleur van de vacht er altijd een lichtere, blekere onderhuid aanwezig is.

Het ras vertoont ook een elegant voorkomen maar is toch nog altijd gespierd van bouw. Het hoofd heeft een bepaalde wegvorm met afgeronde randen. De oren zijn wijd op het hoofd ingeplant wat een alerte indruk geeft. Amandelvormige ogen met een fijne donkere lijn als rand geven dan weer een zachtaardig uiterlijk. De rest van het lichaam geeft een heel elegante indruk, geholpen door fijne lange poten en een puntige staart.

Karakter

In het algemeen is de Abessijn een zeer zachtaardig en intelligent ras. Ze zijn alert, speels en knuffelen graag. Samenleven met andere Abessijnen in hetzelfde huishouden is echter niet evident, ze functioneren beter als individu en hebben nood aan de volledige aandacht van hun baasje. De Abessijn is dus geen kat die zich gemakkelijk alleen kan vermaken.

Gezondheid

Bij de aanschaf van een Abessijn is het aangewezen hiervoor bij een erkende fokker te gaan zoeken, want bij de Abessijn zijn enkele erfelijke aandoeningen bekend. Deze kunnen worden vermeden door het uitfokken met goede stamouders.

Een eerste veel voorkomende aandoening bij dit ras is progressieve retina- atrofie. Dit wil zeggen afbraak van het oognetvlies. Het oog bestaat uit verschillende structuren die licht omzetten tot beeld. Bij retina - atrofie zijn er vele varianten waardoor deze structuren niet meer zullen werken en zodoende blindheid veroorzaken.

Ook een vaak gezien aandoening bij Abessijnen is amyloïdose. Hierbij ontwikkelen afwijkende eiwitten zich en gaan zich ophopen in één of meerdere organen. Na verloop van tijd zullen ze het orgaan minder goed doen functioneren of zelfs helemaal doen stoppen.

Een laatste veel opgemerkte aandoening bij dit ras is een pyruvaat kinase deficiëntie. Hierbij is er een storing in het kinase pyruvaat enzym, waardoor de rode bloedcellen een andere vorm gaan aannemen. Ook de storing in het Pyruvaat kinase enzym zal negatieve gevolgen hebben voor de glycolyse, daar deze kinase daar een belangrijke rol in speelt.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskat: AbessijnRaskat: AbessijnDe abessijn is een prachtig oud kattenras, een ras dat al heel lang naast de mens leeft. Een mooie, natuurlijkogende kat…
De raskatten Somali en AbessijnDe raskatten Somali en AbessijnDe Somali is een langharige Abessijn. De Somali en Abessijn zijn bekend om hun vacht die een ticking heeft. Dit betekent…
Het KWPN-paard, verschillende typenEén van de meest bekende paardenrassen in Nederland is de KWPN’er, ofwel het Koninklijk Nederlands Warmbloed Paard. De f…

Hondenrassen: Tervuerense HerderHondenrassen: Tervuerense HerderDe Tervuerense Herder behoort tot het ras “herdershonden”. Deze Belgische herder is van oudsher een veedrijver. Hij is w…
De ouder wordende hondDe ouder wordende hondMet de nodige zorg leven de meeste honden een compleet en gelukkig leven. Helaas lijkt een aanbeden huisdier nooit lang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martin Bahmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Internet, WIKIPEDIA, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Abessinierkater1.jpg
  • Internet, WIKIPEDIA, http://nl.wikipedia.org/wiki/Abessijn
  • Internet, WIKIPEDIA, http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Abyssinian_cat?uselang=nl#mw-subcategories
  • Internet, WIKIPEDIA, http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cats_in_Ancient_Egypt
  • Internet, OOGDIERENARTS, http://www.oog-dierenarts.be/rassen/saarloos_wolfhonden/pra.htm
  • Afbeelding bron 1: Opal_Art_Seekers_4 / Brooklyn Museum, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Lilliinda, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.