Help, mijn hond wordt oud!

Iedere hondenbezitter hoopt natuurlijk dat zijn hond zo lang mogelijk leeft. Wat mensen zich niet altijd realiseren, is dat ouderdom ook bij honden vaak met gebreken komt. Het is soms moeilijk voor te stellen als je net een pup hebt aangeschaft, maar binnen een jaar of 10 zal ook dat schattige jonge hondje tot de categorie senioren behoren. Wat kun je doen om je hond tijdens deze fase van zijn leven zo goed mogelijk te ondersteunen?

Senior

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wanneer je hond tot de groep senioren behoort. Dit wisselt natuurlijk per hond, maar globaal kun je zeggen dat grote honden eerder "oud" zijn (en een kortere levensverwachting hebben) dan kleine hondjes. Dit betekent dat een Sint Bernhard op de leeftijd van 5 jaar al een senior kan zijn, terwijl een Jack Russel dan nog in de bloei van zijn leven is. Over het algemeen worden honden vanaf een jaar of 8 ingedeeld in de categorie senior honden.

Ouderdom komt met gebreken

Net als oude mensen, kunnen ook oude honden met een heel scala aan gezondheidsklachten te maken krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Minder conditie
 • Algemene stijfheid
 • Verminderd zicht
 • Verminderd gehoor
 • Artrose
 • Incontinentie
 • Slecht gebit
 • Problemen met organen (lever/hart/nieren)
 • Minder interesse in de wereld
 • Dementie

Dit lijkt een hele waslijst, maar natuurlijk krijgt niet elke oudere hond overal last van. Er zijn zelfs genoeg honden die vrijwel probleemloos een hoge leeftijd behalen.

Wat kan ik zelf doen?

Orthopedische hondenmand

Als je hond een of meer klachten krijgt, is er gelukkig ook nog een boel dat je zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een goede, orthopedische hondenmand zodat de druk op de spieren en gewrichten goed wordt verdeeld en de hond goed ondersteund wordt. Dit kan voor honden die moeite hebben met opstaan al veel verschil maken.

Voedingssupplementen

Ook voedingssupplementen zoals visolie voor omega 3/6/9 en glucosamine kunnen helpen om de gewrichten soepeler te maken en de hond gemakkelijker te laten bewegen.

Gebit controleren

Controleer regelmatig het gebit van de hond. Oude honden krijgen vaker last van tandsteen, wat er niet alleen voor zorgt dat ze uit hun bek gaan stinken, maar dat ook kan leiden tot tandvleesontstekingen en problemen met eten. Tandsteen verwijderen kun je zelf met een speciaal krabbertje, maar de dierenarts kan het ook voor je doen.

Overgewicht voorkomen

Een oude hond verbruikt minder energie dan een jonge hond en heeft sneller de neiging om te dik te worden. Overgewicht is niet alleen slecht voor de gewrichten, maar kan ook aandoeningen als suikerziekte in de hand werken. Speciaal voer voor senior honden bevat vitamines en mineralen die zijn afgestemd op de behoeftes van de oudere hond en heeft vaak minder calorieën dan normaal hondenvoer. Wanneer je geen brokken voert maar bijvoorbeeld rauw vlees, houd er dan rekening mee dat een oude hond doorgaans minder calorieën nodig heeft dan een jonge hond en pas de hoeveelheid voer daarop aan.

Wandelingen aanpassen

Een oude hond zal op den duur moeite krijgen met lange wandelingen, maar het is een misvatting dat ze nauwelijks meer hoeven te lopen. Voor de soepelheid van de gewrichten en het onderhoud van de spieren is het belangrijk dat een hond in beweging blijft. Loop daarom in plaats van drie grote wandelingen, 5 of 6 kortere stukjes. Zwemmen is ook een goede, weinig belastende manier om spieren en gewrichten soepel te houden. Let er wel op dat het water niet te koud is.

Gedragsveranderingen

Misschien minder opvallend dan fysieke klachten, maar zeker niet minder belangrijk, zijn gedragsverandering bij de oudere hond. Zo kan een hond minder interesse krijgen in zijn omgeving en zich vaker terugtrekken. Sommige honden worden juist aanhankelijker en krijgen meer behoefte aan aandacht. De hond kan heel sloom worden, maar ook onrustig. Belangrijk is om de hond nooit te straffen voor dit gedrag, hij kan er immers niets aan doen en zal niet snappen waarom je boos wordt.

Wat kan helpen, is proberen je hond in het "hier en nu" te houden. Dit kun je doen door denkspelletjes zoals bijvoorbeeld Hersenwerk voor Honden. Dit stimuleert zijn denkvermogen en het is bovendien een leuke manier om met je hond bezig te zijn, ook als hij fysiek minder kan. Denk niet 'ach, hij is al bejaard, dat snapt hij toch niet meer', het zal je verbazen wat een oude hond nog kan leren.

Ook een vaste routine kan helpen een verwarde hond wat meer houvast te geven. Denk hierbij aan wandelen, eten en spelen op regelmatige, vaste tijden.

Dierenarts

Bij oude honden kan het, meer nog dan bij jonge honden, nuttig zijn om regelmatig een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Deze kan in de gaten houden of de klachten die je hond heeft onschuldig zijn, of dat er behandeling mogelijk/nodig is. Vaak bezoeken mensen de dierenarts niet meer omdat ze denken dat er toch geen behandeling mogelijk is, of dat de hond meteen zal worden ingeslapen. Dit is echter geen van beide het geval. Voor veel van bovenstaande klachten zijn er zeker behandelingen die het leven van je hond aangenamer kunnen maken en een goede dierenarts zal nooit zomaar een hond in laten slapen. Bedenk ook dat een dierenarts meer kan onderzoeken dan jij als baas kunt zien. Een verwarde hond kan bijvoorbeeld dement zijn, maar ook problemen hebben met zijn nieren en daardoor in de war raken. De dierenarts kan een diagnose stellen en dingen uitsluiten.

Genieten

Hoewel bejaarde honden met allerlei klachten te maken kunnen krijgen, is het natuurlijk niet allemaal kommer en kwel. Een oude hond heeft zeker zoveel liefde en gezelschap te bieden als een jongere hond. Vergeet daarom niet om af en toe stil te staan bij de bijzondere fase waarin je hond en jij nu verkeren. Fysiek zal alles misschien minder soepel gaan, maar met de juiste zorg en veel liefde zal jullie band alleen maar versterken.
© 2015 - 2023 Annemarie-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Hoe was je een hond?Hoe was je een hond?Als je hond niet meer zo lekker ruikt of als je hond met een lichte vacht er niet meer zo fris uit ziet, bestaat er de m…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Voor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanVoor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanHondentrainer Cesar Millan is internationaal bekend met zijn shows en televisie-uitzendingen van ‘The Dog Whisperer’ (de…
Chippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktChippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktDoor je huisdier te chippen, zorg je ervoor dat het dier altijd naar jou terug te leiden is. Ontsnap het dier eens of ra…
Bronnen en referenties
 • http://www.damb.nl/gezelschapsdieren/honden/verzorging-ouder-dan-8-jaar/
Annemarie- (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.