Het kiezen van een kat: vind de kat die goed bij jou past

Het kiezen van een kat: vind de kat die goed bij jou past Je loopt er al een tijdje over te denken, maar nu is het zover. Je wilt een kat in huis halen. Hoe ga je dat aanpakken? Er zijn nogal wat plaatsen waar katten te vinden zijn, zoals het asiel, vrienden, Marktplaats en fokkers. Dit bijzondere huisdier kent een grote variëteit aan soorten. De vraag rijst of je een of twee katten neemt, een kitten of een volwassen kat, een raskat of een gewone kat. Niet onbelangrijk is het karakter van de kat. Jullie zullen de komende jaren, misschien wel twintig jaar lang, samen zijn. Zaak dus om je nieuwe huisgenoot zorgvuldig uit te kiezen. Welke kat past het beste bij jouw levensstijl en portemonnee? Hoe je woont, met wie of wat je woont en wat je verwachtingen van je nieuwe poes of kater zijn, zijn belangrijk bij je keuze voor een nieuwe kat.

Kitten of volwassen kat?

Als je nog nooit in de in de plezierige omstandigheid bent geweest om een kat in huis te hebben, dan moet je een aantal dingen weten. Een kitten kan er wel onschuldig uit zien, maar vergeet niet dat het een baby is die veel tijd, energie en aandacht vergt.

Opvoeden

Katten zijn speelse dieren. Ze houden van allerlei soorten spelletjes. Hoewel iedere kat van elke leeftijd bijna onmiddellijk de kattenbak zal weten te vinden om zichzelf te ontlasten, hebben kittens meestal meer tijd en aandacht nodig om andere
'huisregels' aan te leren. Je doet er verstandig aan om je huis voor te bereiden op de komst van een kitten. Je wilt niet dat je nieuwe huisgenootje zich verwondt of pijn doet en ook bepaalde dierbare spulletjes wil je graag heel houden.

Voldoende aandacht

Als je bijvoorbeeld de hele dag niet thuis bent vanwege je werk of om een andere reden, is dit een goede reden om een volwassen kat te adopteren in plaats van een kitten. Alle katten hebben dagelijkse aandacht nodig, zowel in de vorm van liefkozingen als in de vorm van spelletjes, maar kittens hebben die veel meer nodig dan volwassen katten. Als katten niet genoeg aandacht krijgen kunnen gedragsproblemen (zoals bijten, jeuk en destructief gedrag) de kop opsteken.

Karakter

Bovendien zal het karakter van een kitten zich ontwikkelen op basis van wat het leert en op basis van zijn genen. Het is mogelijk dat het karakter dat hij als volwassen kat zal hebben niet is wat je voor ogen had. Misschien ben je daar niet op ingesteld. Een volwassen kat, aan de andere kant, heeft al een gevormd karakter. Je weet dan van tevoren of je een 'stoute' kat, een knuffelkat of een kat waarvan bekend is dat hij goed met andere dieren omgaat, in huis haalt. Als je een kat uit het asiel haalt, weten ze daar vrij goed wat het karakter van de kat is en kunnen ze je adviseren bij de aanschaf.

Als je ervoor kiest om een kitten te adopteren, wil je er dan een of twee?

Het klinkt misschien als een tegenstrijdigheid, maar over het algemeen hebben twee kittens minder van je energie nodig dan één kitten. Ze spelen met elkaar, vermoeien elkaar en leren van elkaar. Natuurlijk moet er rekening mee worden gehouden dat twee katten in een huis dubbele kosten met zich mee brengen in termen van onderhoud (voedsel, diergeneeskundige behandelingen) en dat er tussen katten ook spanningen kunnen zijn als je ze niet op de juiste manier opvoedt.

Heb je kinderen?

Als je jonge kinderen onder de twaalf jaar hebt, is het aan te raden om 'stoute' katten of katten die slecht tegen lawaai en veel activiteit kunnen te vermijden. Ook katten die een historie van agressie hebben zijn dan niet geschikt. Voor gezinnen met kinderen jonger dan zeven jaar is het beter een relatief volwassen kat te adopteren in plaats van een kitten jonger dan zes maanden. Kittens zijn zowel fysiek als emotioneel gevoelig en hebben een zachte, consistente behandeling nodig. Ze kunnen angst ontwikkelen, gevolgd door gedragsproblemen, als ze niet consequent en zorgvuldig worden behandeld door alle leden van het huishouden.

Type woning

Als je een klein appartement hebt, kun je het beste een minder actieve kat nemen (ouder dan 5 jaar). Als je een groot huis met veel slaapkamers hebt, moet je voorkomen dat je een kat met een angstig karakter neemt. Een zeer grote ruimte kan intimiderend zijn voor een kat en deze zal zich meestal verbergen.

Lifestyle

Als je veel visite ontvangt, moet je een vriendelijke kat nemen die van de extra aandacht houdt. Een verlegen kat zal overweldigd worden door sociale bijeenkomsten en zal zich waarschijnlijk verstoppen.

Vacht

Let ook op de vacht die je nieuwe kat heeft. De vacht van een langharige kat vereist veel aandacht. Sommige katten moeten iedere dag gekamd worden, andere twee keer per week. Kortharige katten vergen op dit gebied het minste onderhoud.

De aard van de kat

Denk goed na over welk karakter jouw kat bij voorkeur heeft. Ben je op zoek naar een kat die graag speelt of een kat die graag op schoot zit? Het is natuurlijk moeilijk om te weten hoe de nieuwe kat zich thuis zal gedragen, maar bij een kat uit het asiel kan men je vertellen hoe hij zich daar heeft gedragen. Als een kat in het asiel op schoot komt, is de kans groot dat hij zich ook thuis als schootkat zal gedragen. Hetzelfde geldt voor een brutale kat. Aan de andere kant kan een kat die er een beetje verlegen uitziet, uiteindelijk minder verlegen (en mogelijk actiever) worden als hij eenmaal is geadopteerd. Houd rekening met deze factoren als je op zoek bent naar een adoptiekat.

Heb je een hond?

Als je een hond hebt die van katten houdt, moet je een kitten nemen, een zelfverzekerde volwassen kat of een volwassen kat die in het verleden positieve ervaringen heeft gehad met een hond. Tenzij jouw hond klein en erg stil is, moet je geen kat nemen die angstig is, die zijn nagels uitslaat of die een beperking heeft (blind, drie poten, enzovoort). Houd er rekening mee dat er tijd en ruimte nodig is om de kat en hond geleidelijk aan elkaar te laten wennen. Wees erop voorbereid dat je eventueel praktische veranderingen in huis moet aanbrengen: zorg ervoor dat de hond niet bij de kattenbak en het kattenvoer kan komen.

Heb je nog meer katten?

Zorg ervoor dat het temperament van de nieuwe kat overeenkomt met dat van je huidige kat. Zet alleen katten bij elkaar die in dezelfde leeftijdsgroep vallen. Als je een actieve en speelse kat hebt, moet je een andere kat adopteren die het energieniveau van de aanwezige kat aankan of er zelfs van kan genieten. Als je al een oude en rustige kat hebt, breng dan geen hyperactief kitten mee naar huis.

Langzaam wennen

Er zijn katten in het asiel die daar goede relaties met andere katten hebben. Het is vooral belangrijk om te begrijpen dat het niet zoveel uitmaakt welke kat je kiest, als je ze maar de tijd en ruimte geeft om na een aanvankelijke scheiding geleidelijk meer en meer te gaan samenleven. Katten zijn territoriale dieren en de al aanwezige kat zal er aan moeten wennen dat hij een andere kat in zijn territorium moet tolereren. Dat kan enkele weken duren.

Binnenkat of buitenkat?

Een kat die binnen wordt gehouden heeft een grotere kans om langer en veiliger te leven omdat het risico op auto-ongelukken of het oplopen van dodelijke ziektes van andere katten kleiner is. Echter, een kat die naar buiten mag geniet van alles wat de buitenwereld hem te bieden heeft: spelen met insecten, vangen van knaagdieren, hagedissen en vogels, ruimte om zijn energie kwijt te raken, soezen in het zonnetje enzovoort.

Risico's

Het is echter niet aan te bevelen een kat naar buiten te laten als het huis dicht bij een drukke weg ligt, als er honden (of mensen) rondlopen die bekend staan als 'problematisch' voor katten, en als katten niet gemakkelijk naar huis kunnen terugkeren (bijvoorbeeld als er een intercom bij de ingang is).

Bron: Wieke de Rijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Wieke de Rijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Raskat of niet?

Elk ras heeft een aantal kenmerken die karakteristiek zijn voor het betreffende ras. Een kortharige kat, zoals we die het meeste zien, vaak Europese korthaar genoemd, is een prima kat om in huis te hebben. Toch kan het zijn dat je graag een raskat hebt vanwege het mooie uiterlijk of vanwege zijn karakter. Dan kun je op internet een kattentest doen om erachter te komen welk ras het beste bij je past en bij welk ras jij het beste past. Bedenk wel dat raskatten vaak gefokt worden vanwege specifieke kenmerken maar dat ze vaak ook defecten hebben doordat ze doorgefokt zijn om die kenmerken te verkrijgen. Raskatten lopen bovendien eerder het risico gestolen te worden en zijn vaak duurder in onderhoud (speciaal voer, vachtverzorging enzovoort).

Lees verder

© 2019 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattengenetica: de basisEen combinatie maken van twee katten: leuk, maar welke kleurtjes zullen de kittens krijgen? Krijgen ze kort of lang haar…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Binnenkat versus buitenkatBinnenkat versus buitenkatDe ontwikkeling van de kat van een halfwilde jager tot een gezelschapsdier heeft niet alleen gezorgd voor een veranderin…

Raskatten: Bombay, een huislijk luipaardjeRaskatten: Bombay, een huislijk luipaardjeDe Bombaykat is een raskat die geen enorme historie achter de naam heeft staan. De kat is in Amerika in de jaren zestig…
Hoe bescherm ik mijn kat tegen een hittegolf?Hoe bescherm ik mijn kat tegen een hittegolf?Niet alleen mensen hebben last van de hitte, ook katten en andere huisdieren kunnen tijdens de zomer problemen ondervind…
Bronnen en referenties
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 09-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.