Raskatten: Bombay, een huislijk luipaardje

Raskatten: Bombay, een huislijk luipaardje De Bombaykat is een raskat die geen enorme historie achter de naam heeft staan. De kat is in Amerika in de jaren zestig door een burmezenfokster gecreëerd. Het is een lieve en meer dan gemiddeld nieuwsgierige kat die graag in je bijzijn vertoeft. Deze leuke en actieve kat, zeker als kitten en jongvolwassen kat, zorgt ervoor dat je altijd weet waar ze is. Wat voor ras is dit precies, hoe is deze kat het beste in huis te houden en wat zijn de typische kenmerken voor dit ras?

Bombay, de basis

Deze kat is rond 1960 in Amerika ‘gecreëerd’ door een burmezenfokster. Deze dame kruiste een van haar burmezen met een Amerikaanse korthaar. Door de kittens iedere keer opnieuw gericht terug te fokken (om het gewenst resultaat te krijgen), ontstond er een fraaie glanzende, lakzwarte kat die doet denken aan haar grote voorganger het Indiase zwarte luipaard. Dit luipaard was ook de inspiratiebron van de Amerikaanse fokster én de naamgever van deze kat. Bombay of Mumbai is de grootste stad van India. Het meest typische aan deze mooie glanzend zwarte kat is wellicht het loopje. De kat loopt een beetje slingerend, zoals ook een luipaard loopt.

Uiterlijke kenmerken van de bombay

Bron: Bombaycats, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Bron: Bombaycats, Wikimedia Commons (CC BY-SA)
Vacht
De vacht van deze kat is kort en glad. Diepzwart van kleur (zonder onregelmatigheden) en glanzend als satijn. De kat heeft géén ondervacht, dit zijn korte haartjes die een isolerend effect hebben. De bovenvacht is vol van structuur en ligt plat op de huid. Verder verhaart deze kat nauwelijks.

Hoewel er in een nest ook nog wel eens de typisch burmese kleur (beige/bruintinten) zit of blauw/lilac, is het fokprogramma voor de zwarte exemplaren. Zo hoort de bombay er feitelijk uit te zien. Alleen de zwarte versie is sinds eind jaren zeventig officieel erkend door de NKFV, FNK en NRKV. De officiële oogkleur bij deze zwarte exemplaren is koper en anders goudgeel.

Lichaamsbouw

Deze katten hebben een stevige bouw, maar zijn niet gedrongen van postuur. Ze worden ook wel de ‘compacte’ katten genoemd. Ze hebben een gemiddelde afmeting en het lichaam is behoorlijk gespierd. Ze hebben gemiddelde poten die er ook gespierd uitzien, de voetjes hebben een typisch ronde vorm en de staart is regelmatig zonder enige vorm van knik of buiging. Poezen worden qua gewicht tussen de 3 en 5 kilogram en katers zitten al snel op de 5 kilogram.

De kop is rond en de oren hebben een brede basis bij de kop en afgeronde topjes. Ook de ogen, kin, voorhoofd en wangen hebben een ronde vorm. Mede door de ogen en het korte neusje heeft het kopje iets kitten-achtigs.

Een aandachtspunt is de voeding van deze kat. Dit ras heeft, in tegenstelling tot de meeste andere katten, de neiging tot obesitas als je haar haar gang laat gaan. Alert blijven op de voeding van deze kat is dus aan te raden. Als je er zelf niet uitkomt kun je altijd in overleg met een dierenarts treden, maar een goede fokker kan je ook tips geven hoe hier mee om te gaan.

"Een kat streelt zich niet, zij streelt zich aan ons." Antoine de Rivaro (Frans schrijver 1753-1801)

Karakter

De bombaykat is zonder meer een van de meest nieuwsgierige katten. Ze is zeker als kitten en jongvolwassen kat zeer actief en klimt en springt overal op of onder. Het is een intelligente, gevoelige en 'aanwezige' kat te noemen. De bombaykat vraagt zo nu en dan aandacht en kan dan enorm aanhankelijk zijn. De kat kan dan uitgebreid op je schoot springen en zich een plaats toe-eigenen waar je haar maar moeilijk vandaan krijgt.

Dat uitgebreid bij je komen liggen in combinatie met actief alles in de gaten houden, maakt het een rustige kat met actieve en soms overactieve momentjes. Zorg bij deze kat dus ook voor voldoende vertier. Met een krabpaal en wat zitplankjes op verschillende hoogtes met wat speeltjes kom je een heel eind.

In huislijke kring kunnen niet alle bombabykatten even goed met soortgenoten overweg, zeker als de leeftijden aanzienlijk uit elkaar liggen. Gek genoeg gaat het met honden in huis meestal direct goed.

Opmerkelijkheden van de bombay

Je hoort wel eens zeggen dat het bij katten, behalve als het om het uiterlijk gaat, meer van hetzelfde is. Maar dat is zeker niet het geval. De bombaykat heeft wel degelijk enkele opmerkelijkheden die noemenswaardig zijn te benoemen, te weten:
  • Deze kat vergt nauwelijks vachtverzorging. Je mag de kat borstelen, veel katten vinden een zachte borstel prettig, maar het is bij dit ras zeker niet nodig om de vacht mooi te houden.
  • Dit ras heeft een meer dan gemiddeld goed gehoor voor een kat, dus enorm harde geluiden komen extra hard binnen bij de bombay.
  • De bombay gaat graag wandelen en ze kan prima in een tuigje met je mee over straat.

Bron: Gaelcoral, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Bron: Gaelcoral, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Een bombaykitten kopen

Het is een niet veel voorkomende kat, dus eenvoudig zal het niet worden als je op zoek gaat naar een dergelijk kitten. Ga altijd op zoek via de officiële verenigingen en als je een nestje gevonden hebt, zorg dan voor een officieel certificaat. Dat is de enige zekerheid, voor zover dat mogelijk is bij een levend wezen, dat je met een bombaykat te maken hebt.

Een goede fokker

Een goede fokker laat je het nest zien, de omgeving, de moeder, misschien de vader (kan van een andere fokker zijn) en eventuele andere katten. Natuurlijk moet het er verzorgd uitzien, moet de moeder schoon liggen met haar nest én zich in huislijke kring begeven. Dus ze ligt bijvoorbeeld niet in een schuur of rommelhok achter het huis met haar kittens. Het is belangrijk dat de kittens met mensen leren omgaan, ze de normale huislijke geluiden zoals een stofzuiger, een wasmachine, de deurbel of gepraat van mensen horen. Deze geluiden moeten allemaal een vanzelfsprekendheid zijn en het kitten moet er niet van schrikken of wegrennen. Op deze manier komen ze ook met allerlei geuren in aanmerking.

Verder moet je echt zo’n 13 of zelfs 16 weken vanaf geboorte wachten tot je je gekochte kitten op kunt halen. Dan is het kitten gesocialiseerd, volledig ingeënt, gechipt, ontwormd en moet je een gezond uitziend, speels katje meekrijgen. Een katje dat wel tot zo’n 20 jaar bij je kan zijn. De kosten voor een dergelijk kitten kunnen tot zo’n € 1000 oplopen en een echt showmodel een veelvoud daarvan.

Tot slot

De enorm glanzende zwarte vacht maakt de bombaykat ook een apart uitziende kat. Een kat met een lief karakter, speels en intelligent. De kat vraagt zo nu en dan om aandacht, maar loopt je zeker niet de hele dag voor de voeten. Geef haar wat ze nodig heeft en je hebt er een leuke en bijzondere kat aan, een die zich aandoenlijk in je armen kan vlijen.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Turks Angora katDe Turks Angora katDe kat komt, zoals de naam het al zegt, uit het Kaukasische berggebied. Eeuwen gelden werd de kat door scheepslui al mee…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Raskat: De tonkaneesRaskat: De tonkaneesDe tonkanees is een raskat die wel eens in het verlengde van de siamees wordt gezet, zelfs ‘de gouden siamees’ wordt gen…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…

Raskatten: Munchkin, een lief dwergjeRaskatten: Munchkin, een lief dwergjeDe munchkinkat is een raskat die niet snel van je netvlies zal verdwijnen. De kat ziet er niet uit als een gewone kat wa…
Het kiezen van een kat: vind de kat die goed bij jou pastHet kiezen van een kat: vind de kat die goed bij jou pastJe loopt er al een tijdje over te denken, maar nu is het zover. Je wilt een kat in huis halen. Hoe ga je dat aanpakken?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bombaykatze, Wikimedia Commons (CC BY-SA)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombay_(kattenras)
  • https://www.hillspet.nl/cat-care/cat-breeds/bombay
  • https://www.raskatten.info/bombay/
  • Afbeelding bron 1: Bombaycats, Wikimedia Commons (CC BY-SA)
  • Afbeelding bron 2: Gaelcoral, Wikimedia Commons (CC BY-SA)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.