Allergie en toch een kat? Het kan wel degelijk
Wie allergisch is voor katten doet er uiteraard verstandig aan om uit de buurt te blijven van katten. Dat is niet altijd ideaal. Iemand die ondanks zijn allergie van katten houdt of een partner heeft of vindt die van katten houdt, is op zoek naar een andere oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een daarvan is om te kiezen voor de aanschaf van een hypo-allergene kat. Dat geeft geen garantie dat de allergische persoon geen last van zijn allergie krijgt, maar de kans is wel veel kleiner.
Wat is kattenallergie?
Bij mensen die een kattenallergie hebben reageert het afweersysteem van het lichaam op contact met het kattenallergeen. Dit allergeen is meestal het zogenaamde Fel d 1-eiwit. Dit eiwit ontstaat in de talgklieren die in de huid van een kat zitten. Het zit ook in het speeksel van een kat. Een kat likt zichzelf de hele dag. Daardoor zit het allergeen op loskomende huidschilfers en haren van de kat. Ook in de urine zit het allergeen.
Kenmerken allergische reactie
Een allergische reactie ontstaat als de slijmvliezen van een allergische persoon in aanraking komen met het allergeen. Dit uit zich als jeuk, tranende ogen, loopneus, huiduitslag, niezen, verstopte neus, hoofdpijn, irritatie van slijmvliezen, hoesten en lusteloosheid. Een allergische reactie kan meteen plaatsvinden bij blootstelling aan het allergeen maar hij kan ook na een aantal uren of een dag plaatsvinden. Niet iedereen die allergisch is heeft in dezelfde mate last van de allergie.
Wie zijn allergisch voor katten?
Iedereen kan een kattenallergie ontwikkelen. Het is daardoor mogelijk dat men allergisch wordt voor zijn eigen kat. Jongere mensen hebben doorgaans meer last van de allergie dan ouderen. Via een zelftest of bij de huisarts kan men (laten) testen of men allergisch is voor katten. Wie allergisch is kan medicatie gebruiken of een desensibilisatiekuur doen, waardoor het afweersysteem minder gevoelig wordt gemaakt voor bepaalde allergenen. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan die hier buiten beschouwing worden gelaten.
Wat is hypoallergeen
Hypoallergeen betekent weinig of minder allergeen. In het geval van katten spreekt men van hypoallergeen als er weinig allergenen aanwezig zijn. Dit is het geval bij katten die weinig van het Fel d 1-eiwit bezitten. Dit komt bij een aantal rassen voor. Het wil niet zeggen dat het allergeen helemaal afwezig is.
Testen op kattenallergie bij een cattery
Wie allergisch is, dient dus eerst goed te testen hoe hij reageert op een hypoallergene kat. Dat kan men doen door een aantal keren een cattery met hypoallergene katten te bezoeken. Er is een bedrijf dat zich bezighoudt met het fokken van een kat die hypoallergeen is door middel van genetische manipulatie maar dit is tot nu toe weinig succesvol gebleken. Wel is er een aantal kattenrassen waarvan bekend is dat ze (veel) minder Fel d 1 bezitten dan de gewone kat.
Welke katten zijn hypoallergeen?
Onderzoek door het Amerikaanse laboratorium Virginia - Indoor Biotechnologies heeft aangetoond dat de Siberische kat duidelijk minder van het Feld d 1-eiwit bezit dan andere rassen. Er is daarnaast een aantal rassen dat minder van dit eiwit bezit dan de gewone kat maar toch weer meer dan de Siberische kat. Het volgende schema laat zien wat de verhoudingen zijn.
geslacht | ras | afmeting is mg/g van monster |
mannelijk | gemixt ras | 62.831,00 |
mannelijk | Siberische kat | 2.001,00 |
vrouwelijk | Abbessijn | 384,50 |
vrouwelijk | Siberische kat | 205,50 |
Allergie door eiwit
De huis-tuin-en-keuken-kat scoort het hoogste op het Feld d 1-eiwit, de vrouwelijke Siberische kat het laagst. Zolang het cijfer in de derde kolom niet 0 is, is er een kans dat men allergisch reageert op de betreffende kat. Bovendien is het niet zo dat iedereen die allergisch is voor katten reageert op dit eiwit. Er is nog een aantal andere varianten, maar die komen minder voor dan deze allergie. Het verschil tussen een Siberische poes en een Siberische kater is te verwaarlozen. Wel is in de praktijk nog gebleken dat Siberische katten die zilver in hun vacht hebben vaker een allergische reactie geven dan andere kleuren.
De Siberische kat
De Siberische kat komt, zoals de naam al aangeeft, uit Rusland. Overigens komt hij niet alleen uit Siberië. Het is een oud ras dat gemiddeld 14 jaar oud wordt. Het is een raskat waarvoor speciale verenigingen bestaan. Dergelijke katten moeten aan allerlei eisen voldoen waaronder die van een zuivere stamboom. De kat komt voor in allerlei kleurvarianten waaronder zwart, rood, zilver, crème, gestreept (tabby) en colorpoint (snoet, poten, staart en oren zijn donkerder gekleurd dan de rest van de vacht). De vacht is halflang. Siberische katten staan bekend als intelligent, sociaal en speels.
Andere hypoallergene katten
Andere hypoallergene katten zijn de Balinees, Javaan (of Oosterse langhaar), Sphynx, Rex, Cornish Rex, Oosterse korthaar, Noorse Boskat, Bengaal en Abbessijn. Geen enkele kat is echter zo hypoallergeen als de Siberische kat. Deze katten zijn allemaal raskatten die men het beste kan aanschaffen bij een fokker die is aangesloten bij een raskattenvereniging. Men dient hier goed over na te denken want er moet behoorlijk wat geld neergeteld worden voor deze sjieke dieren.
Lees verder