Allergie en toch een kat? Het kan wel degelijk

Allergie en toch een kat? Het kan wel degelijk Wie allergisch is voor katten doet er uiteraard verstandig aan om uit de buurt te blijven van katten. Dat is niet altijd ideaal. Iemand die ondanks zijn allergie van katten houdt of een partner heeft of vindt die van katten houdt, is op zoek naar een andere oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een daarvan is om te kiezen voor de aanschaf van een hypo-allergene kat. Dat geeft geen garantie dat de allergische persoon geen last van zijn allergie krijgt, maar de kans is wel veel kleiner.

Wat is kattenallergie?

Bij mensen die een kattenallergie hebben reageert het afweersysteem van het lichaam op contact met het kattenallergeen. Dit allergeen is meestal het zogenaamde Fel d 1-eiwit. Dit eiwit ontstaat in de talgklieren die in de huid van een kat zitten. Het zit ook in het speeksel van een kat. Een kat likt zichzelf de hele dag. Daardoor zit het allergeen op loskomende huidschilfers en haren van de kat. Ook in de urine zit het allergeen.

Kenmerken allergische reactie

Een allergische reactie ontstaat als de slijmvliezen van een allergische persoon in aanraking komen met het allergeen. Dit uit zich als jeuk, tranende ogen, loopneus, huiduitslag, niezen, verstopte neus, hoofdpijn, irritatie van slijmvliezen, hoesten en lusteloosheid. Een allergische reactie kan meteen plaatsvinden bij blootstelling aan het allergeen maar hij kan ook na een aantal uren of een dag plaatsvinden. Niet iedereen die allergisch is heeft in dezelfde mate last van de allergie.

Wie zijn allergisch voor katten?

Iedereen kan een kattenallergie ontwikkelen. Het is daardoor mogelijk dat men allergisch wordt voor zijn eigen kat. Jongere mensen hebben doorgaans meer last van de allergie dan ouderen. Via een zelftest of bij de huisarts kan men (laten) testen of men allergisch is voor katten. Wie allergisch is kan medicatie gebruiken of een desensibilisatiekuur doen, waardoor het afweersysteem minder gevoelig wordt gemaakt voor bepaalde allergenen. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan die hier buiten beschouwing worden gelaten.

Wat is hypoallergeen

Hypoallergeen betekent weinig of minder allergeen. In het geval van katten spreekt men van hypoallergeen als er weinig allergenen aanwezig zijn. Dit is het geval bij katten die weinig van het Fel d 1-eiwit bezitten. Dit komt bij een aantal rassen voor. Het wil niet zeggen dat het allergeen helemaal afwezig is.

Testen op kattenallergie bij een cattery

Wie allergisch is, dient dus eerst goed te testen hoe hij reageert op een hypoallergene kat. Dat kan men doen door een aantal keren een cattery met hypoallergene katten te bezoeken. Er is een bedrijf dat zich bezighoudt met het fokken van een kat die hypoallergeen is door middel van genetische manipulatie maar dit is tot nu toe weinig succesvol gebleken. Wel is er een aantal kattenrassen waarvan bekend is dat ze (veel) minder Fel d 1 bezitten dan de gewone kat.

Welke katten zijn hypoallergeen?

Onderzoek door het Amerikaanse laboratorium Virginia - Indoor Biotechnologies heeft aangetoond dat de Siberische kat duidelijk minder van het Feld d 1-eiwit bezit dan andere rassen. Er is daarnaast een aantal rassen dat minder van dit eiwit bezit dan de gewone kat maar toch weer meer dan de Siberische kat. Het volgende schema laat zien wat de verhoudingen zijn.

geslachtrasafmeting is mg/g van monster
mannelijkgemixt ras62.831,00
mannelijkSiberische kat2.001,00
vrouwelijkAbbessijn384,50
vrouwelijkSiberische kat205,50

Allergie door eiwit

De huis-tuin-en-keuken-kat scoort het hoogste op het Feld d 1-eiwit, de vrouwelijke Siberische kat het laagst. Zolang het cijfer in de derde kolom niet 0 is, is er een kans dat men allergisch reageert op de betreffende kat. Bovendien is het niet zo dat iedereen die allergisch is voor katten reageert op dit eiwit. Er is nog een aantal andere varianten, maar die komen minder voor dan deze allergie. Het verschil tussen een Siberische poes en een Siberische kater is te verwaarlozen. Wel is in de praktijk nog gebleken dat Siberische katten die zilver in hun vacht hebben vaker een allergische reactie geven dan andere kleuren.

De Siberische kat

De Siberische kat komt, zoals de naam al aangeeft, uit Rusland. Overigens komt hij niet alleen uit Siberië. Het is een oud ras dat gemiddeld 14 jaar oud wordt. Het is een raskat waarvoor speciale verenigingen bestaan. Dergelijke katten moeten aan allerlei eisen voldoen waaronder die van een zuivere stamboom. De kat komt voor in allerlei kleurvarianten waaronder zwart, rood, zilver, crème, gestreept (tabby) en colorpoint (snoet, poten, staart en oren zijn donkerder gekleurd dan de rest van de vacht). De vacht is halflang. Siberische katten staan bekend als intelligent, sociaal en speels.

Andere hypoallergene katten

Andere hypoallergene katten zijn de Balinees, Javaan (of Oosterse langhaar), Sphynx, Rex, Cornish Rex, Oosterse korthaar, Noorse Boskat, Bengaal en Abbessijn. Geen enkele kat is echter zo hypoallergeen als de Siberische kat. Deze katten zijn allemaal raskatten die men het beste kan aanschaffen bij een fokker die is aangesloten bij een raskattenvereniging. Men dient hier goed over na te denken want er moet behoorlijk wat geld neergeteld worden voor deze sjieke dieren.

Lees verder

© 2015 - 2023 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor katten? Doe de zelftestAllergie voor katten? Doe de zelftestHeb je last van klachten als niezen, jeukende ogen of benauwdheid en heb je het vermoeden dat dit weleens veroorzaakt zo…
Allergisch voor katten: symptomen en remediesAllergisch voor katten: symptomen en remediesOnderzoek heeft uitgewezen dat dertig procent van de bevolking in België en Nederland te kampen heeft met een allergie v…
Een kat als huisdier als je allergisch bentEen kat als huisdier als je allergisch bentKatten zijn populaire en gemakkelijke huisdieren. Een kattenallergie kan voor mensen, met name voor kinderen met astma,…
Kattengenetica: de basisEen combinatie maken van twee katten: leuk, maar welke kleurtjes zullen de kittens krijgen? Krijgen ze kort of lang haar…

Konijnen buiten houdenKonijnen zijn erg leuke dieren waar je veel plezier van kunt hebben en ze zijn zeer geschikt om als huisdier te houden.…
Huisdier beschermen tegen hitteHuisdier beschermen tegen hitteWanneer er een hittegolf is, is dit niet alleen vervelend voor uzelf. Ook huisdieren kunnen ernstig last krijgen van ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay (bewerkt)
  • Website: http://www.huidinfo.nl/kattenallergie.html
  • Website: https://www.salusi.nl/allergisch-katten-kattenallergie/
  • Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Desensibilisatie
  • Website: http://www.dierenartsapeldoorn.nl/overig/hypo-allergene-katten.php
  • Website: http://cattery-labamba.nl/home/siberische-kat-en-allergie
  • Website: http://www.siberianresearch.com/cat-allergies/
  • Website: http://www.sibrussia.nl/siberische_kat.html
  • Website: https://www.allemaalkatten.nl/kattenrassen/neva-masquerade
  • Website: http://www.kattenplaza.nl/vachtkleur
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.