De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?

De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt? Jouw hond heeft een eigen slaapplaats nodig. Het is niet alleen een plaats om te rusten, maar ook een plaats waar hij zich veilig moet kunnen voelen. Om de nacht door te brengen moet het ook comfortabel en warm zijn opdat de hond goed zou kunnen slapen. Een hond die niet goed kan slapen zal het baasje wakker houden, andere manieren zoeken om zich bezig te houden, vaak ongewenste, en mogelijk gezondheidsproblemen krijgen. Het is dus belangrijk een goede slaapplaats van het juiste materiaal te kiezen.

Grootte

Of het nu gaat over een mand, kussen, deken, hondenhok, kamerkennel/bench, kies steeds een exemplaar dat voldoende groot is. De hond moet er languit in kunnen liggen zonder een gebogen rug of kop. Je koopt liever een te groot exemplaar dan een te klein. Belangrijk is immers dat de hond er graag en comfortabel in ligt.

Soorten

Kunststof manden

Kunststof manden zijn ideaal. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en er kan geen vuil of ongedierte in komen. Er dient wel steeds een kussen of dik deken in te liggen. Een uitwasbaar kussen of deken is de meest hygiënische keuze. Bovendien bieden kunststof manden steun aan de hond. Hij kan tegen de randen liggen en hoeft zich geen zorgen te maken dat hij eruit rolt.

Rieten manden

Rieten manden zijn populair. Ze zijn ecologisch en duurzaam omdat ze van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Er dient ook hier wel steeds een kussen of dik deken in te liggen. Een uitwasbaar kussen of deken is ook hier de meest hygiënische keuze. Ze bieden net zoals de kunststof manden ook steun aan de hond. Ze zien er ook mooi uit, tot de hond eraan begint te knauwen. Ze zijn bovendien moeilijk schoon te houden.

Zachte manden

Zachte hondenmanden zijn flexibele manden van synthetisch schuim bekleed met een synthetische stof zoals fleece of canvas. Meestal is het niet nodig om hier nog een extra hondenkussen of deken in te leggen. Dat is meestal voorzien in de bodem. Ze zijn lekker comfortabel maar als ze wat groter zijn passen ze niet in de wasmachine en zijn ze dus niet gemakkelijk schoon te maken. Echte doorbijters zullen deze manden snel vernield hebben.

Hondendeken of hondenkussen

Oude dekens
Er is veel keuze in hondendekens en hondenkussens. Oude dekens worden waarschijnlijk nog het meeste gebruikt in de hondenmand. Daar is niets mis mee, mits je genoeg dekens hebt en ze dus regelmatig kan wassen. Ze horen ook niet thuis op de vloer. Dat ligt nogal hard en is minder warm, tenzij je een heel dik deken gebruikt en vloerverwarming hebt. Leg ze beter in een mand.

Synthetische schapenvacht
Vanuit hygiënisch standpunt is de ideale hondendeken één van synthetische schapenvacht met een geweven rug van sterk materiaal. Deze hondendekens blijven droog doordat het materiaal vocht doorlaat, ze gaan lang mee en worden niet snel kapotgebeten. Bovendien kunnen ze in de wasmachine gewassen worden, anders dan een schapenwollen vacht die geen hoge temperatuur verdraagt. Je kan ze op veel plaatsen kopen, van dierenspeciaalzaken tot tuincentra en hondenshows. Als je er meteen twee koopt, heeft jouw hond altijd een schone slaapplaats zonder nare luchtjes terwijl de andere in de was zit of gelucht wordt.

Hondenkussens
Hondenkussens zijn er met een vulling van synthetische dons of met balletjes van piepschuim. Ze zijn zeer comfortabel maar zijn wat moeilijk uit te wassen. Ze worden over het algemeen ook sneller kapotgebeten. Heb je een hond die het leuk vindt om spullen stuk te bijten, doe je er verstandig aan geen hondenkussen met piepschuimballetjes aan te schaffen. De piepschuimballetjes zijn namelijk erg moeilijk op te vegen en uit matten of tapijten te peuteren.

Kamerkennel of hondenbench

Een kamerkennel of hondenbench is een geschikte plaats om de mand of het hondenkussen in te leggen. Ze zijn onderaan voorzien van een plaat zodat de hond niet op de tralies hoeft te liggen. Er zijn verschillende soorten:
  • Inklapbare kennels van metaal kun je zowel thuis als in de wagen plaatsen.
  • Een 'vari-kennel' is een kunststof kennel waarbij je de bovenkant eraf kan nemen en de onderkant als mand gebruikt
  • Autokennels zijn stevige hondenkennels met dikke aluminium tralies voor in de wagen en minder geschikt voor thuis.
  • Een stoffen kennel, met wanden van een synthetische stof, is licht en gemakkelijk te vervoeren maar minder stevig en de hond kan weinig zien.

De kamerkennel of hondenbench heeft verschillende voordelen. Je kan de hond bijvoorbeeld in zijn kennel leggen als je bezoek krijgt van mensen die niet zo op honden gesteld zijn. Als je jouw hond 's nachts niet vertrouwt kan je de kennel ook sluiten. Dit is evenwel niet ideaal. Zorg er in dat geval wel voor dat de hond water ter beschikking heeft.

Gebruik de kamerkennel echter nooit als straf! De kennel moet een veilige plaats zijn waar de hond zich op zijn gemak kan voelen. Hij mag nooit het gevoel krijgen gestraft te zijn wanneer hij in zijn kennel gezet wordt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benchtraining puppyBenchtraining puppyAls je een puppy in huis haalt, dan is er 1 ding dat bijna niet mag ontbreken, namelijk een bench. Het biedt een veilige…
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
De bench of kamerkennel voor de hondEen bench is een rechthoekige ruimte met een gesloten bovenkant en minimaal 1 deur, die wordt gemaakt in diverse maten,…

Koelmat voor honden: houdt hond koel op warme dagenKoelmat voor honden: houdt hond koel op warme dagenOok honden kunnen in de zomer veel last hebben van de warmte. Je kunt ze daarbij de broodnodige verkoeling geven door ze…
Een labrador retriever: de juiste hond voor mij?Een labrador retriever: de juiste hond voor mij?Het zijn zowat de bekendste en meest populaire honden ter wereld. En niet zonder reden: talent voor de jacht, zachtaardi…
Olivander (14 artikelen)
Laatste update: 30-07-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.