Benchtraining puppy

Benchtraining puppy Als je een puppy in huis haalt, dan is er 1 ding dat bijna niet mag ontbreken, namelijk een bench. Het biedt een veilige schuil- en slaapplaats voor je hond en op deze manier kan ie makkelijk alleen thuisblijven zonder je spullen kapot te maken en zichzelf in gevaar te brengen.

Waarom een bench?

Sommige mensen vinden het zielig om een puppy in een bench te doen. Dit is echter alleen zo als je de pup er direct in stopt en het hem verder maar uit laat zoeken. Een bench is absoluut niet zielig, mits het goed gebruikt wordt. Een aantal voordelen van een bench op een rijtje:

  • De pup heeft een plekje voor zichzelf. Als ie bang is kan ie in de bench 'schuilen'. Verder heeft ie een vaste slaapplaats en een plek om lekker op een botje te kauwen. Naarmate de bench niet meer nodig is kan dit vervangen worden door een mand of hondenkussen.
  • De pup kan 's nachts en als er niemand thuis is in de bench. Dit voorkomt dat hij overal in huis gaat plassen als hij nog niet zindelijk is. Ook voorkom je hiermee dat hij in snoeren of meubels gaat bijten.
  • Als je op vakantie gaat en je neemt de hond mee is het soms een vereiste dat de hond in een bench kan zitten. Als de hond dit niet heeft geleerd als pup, is de kans groot dat ie nooit in een bench wilt zitten.

Benchtraining

Je kan niet verwachten dat de pup direct bij thuiskomst in de bench gaat liggen en dit als zijn veilige plek beschouwt. Als eerste zal de pup waarschijnlijk door het hele huis gaan snuffelen en alles onderzoeken. Laat het deurtje van de bench gewoon open staan, zodat ie er wel al in kan lopen en de bench van binnen kan bekijken, maar doe hem er niet zelf in. Zorg dat er een lekker, comfortabel kussen in de bench ligt en eventueel een speeltje of knuffeltje. Ook een doek met nestgeur (deze kan je vaak bij de fokker mee krijgen) kan er in gelegd worden.

Het is de bedoeling dat het hondje de bench als 'zijn/haar plekje' gaat zien, dus het is belangrijk om de bench te associëren met leuke dingen en absoluut niet met nare dingen, zoals straf. Als de hond dus iets stouts heeft gedaan, straf hem dan niet door hem in de bench te stoppen. Als de hond uit zichzelf in de bench is gaan liggen kan je hem in slaap aaien. Ook kan je hem belonen met je stem als ie in de bench gaat liggen. Je zegt bijvoorbeeld met een vriendelijke stem 'goed zo' of 'braaf'. Dit doe je elke keer als hij in de bench gaat liggen. Als ie eenmaal in de bench zit kan je het deurtje dicht doen. Doe hem daarna meteen weer open, zodat de hond ziet dat dit absoluut niet erg is. Het deurtje kan gewoon open en dicht en daar is niks ergs aan. Als je dit langzaam opbouwt kan je na een tijdje het deurtje steeds iets langer dicht laten.

Als dat goed gaat dan kan je het deurtje dicht doen en even naar een andere kamer gaan. Als de hond stil is gaat het goed, als de hond gaat piepen, dan betekent het dat je te snel gaat. Wacht op een moment tot ie stil is en doe dan het deurtje weer open. Doe nooit het deurtje open als ie nog aan het piepen is, want dan weet ie dat piepen betekent dat het deurtje open gaat!

De eerste nacht kan je de bench naast je bed zetten. Dit betekent helemaal niet dat je pup daarna voor de rest van zijn leven in de slaapkamer wilt slapen! Veel mensen denken dat en laten de pup daarom meteen de eerste nacht in de woonkamer of een andere kamer. De pup is echter net weggehaald bij zijn familie en zal zich dus erg eenzaam voelen als ie de eerste nacht gelijk helemaal alleen is. Als je de pup in de bench naast je bed hebt gezet kan je gaan slapen. Hij zal in het begin best even piepen en als ie dat doet kan je je hand even door de tralies steken om te laten zien dat alles oke is. In de eerste paar weken zal je 's nachts zeker wel een keer uit bed moeten om de pup even te laten plassen. Als een hond jong is kan hij nog niet zo lang zijn plas ophouden. Laat je hem de hele nacht in zijn bench, dan zal ie proberen het zo lang mogelijk op te houden. Als dit echter niet meer lukt zal ie het in de bench doen, terwijl honden van nature liever niet hun eigen nest bevuilen. Dit zal de pup dus erg onprettig vinden. Onthoud steeds dat als de hond erg lang blijft piepen dat je het te snel opbouwt. Ook kan piepen betekenen dat de hond moet plassen of poepen. Na een tijdje zal je dit zelf kunnen herkennen en weten wanneer de pup eruit moet om zijn behoeftes te doen.

Hoe moet het niet?

  • Stop nooit direct je pup in de bench met het deurtje dicht om het vervolgens aan zijn lot over te laten. Hij zal zich verlaten voelen en als een gek gaan piepen en janken. Hij zal willen ontsnappen uit de bench en op de tralies gaan knagen met alle gevolgen van dien.
  • Laat je pup nooit te lang in de bench zitten. Als ze klein zijn moeten ze vaker uit dan wanneer ze volwassen zijn. Honden vinden het niet fijn om hun eigen nest te bevuilen, dus zullen ze zo lang mogelijk hun plas proberen op te houden. Ook als de hond zindelijk of volwassen is moeten ze niet te lang in een bench zitten. Als je geen tijd voor een hond hebt is het beter om helemaal geen hond te nemen. Een hond moet vrij kunnen bewegen en dat kan niet als ie de hele dag in een bench ligt. Bovendien is een hond een gezelschapsdier en heeft het veel aandacht nodig.
  • Als de hond per ongeluk toch iets heeft gedaan in de bench, ruim het dan meteen op. Als de hond in zijn eigen stank blijft zitten, zal ie meer moeite hebben met zindelijk worden. Als dit te vaak gebeurt zal ie misschien helemaal nooit zindelijk worden.
© 2012 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
De eerste periode met een puppyEen puppy aanschaffen lijkt zo makkelijk, maar er komt heel wat bij de opvoeding kijken. U moet echt structueel te werk…

Katten & Voeding - Wat mogen katten eten en wat niet?Katten & Voeding - Wat mogen katten eten en wat niet?Wanneer je een kat hebt kun je je wel eens zorgen maken over wat je kat nou eigenlijk mag eten. Heb je per ongeluk eten…
Hondenras - Middenslag SchnauzerHondenras - Middenslag SchnauzerDe Schnauzer is niet zo'n bekend ras in Nederland. Oorspronkelijk komt dit ras uit Duitsland. Het is een intelligente, w…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.