Koelmat voor honden: houdt hond koel op warme dagen
Ook honden kunnen in de zomer veel last hebben van de warmte. Je kunt ze daarbij de broodnodige verkoeling geven door ze een koelmat te bieden. Koelmatten bestaan in verschillende soorten en maten. Veel koelmatten kunnen even in de koelkast of vriezer worden gelegd waarna ze de koelte nog lang vasthouden. Er zijn er ook die geactiveerd worden door beweging of die koel gehouden moeten worden door ze af en toe in water onder te dompelen. Door je hond een koelmat te bieden help je ze zorgeloos de zomer door!
Koelmat houdt hond koel tijdens hitte
Ook hond heeft last van de warmte
Een warme zomer in Nederland, als mensen zijn we het niet heel erg gewend. Dit kan tot het nodige gepuf en gesteun leiden en bovendien slapen veel mensen slecht. Voor honden is dit niet anders. Ook honden kunnen behoorlijk last van de warmte hebben. Waar wij als mensen nog een laagje kleding uit kunnen doen en de ventilator of airconditioning aan kunnen zetten als het echt niet meer te harden is hebben honden permanent te maken met hun - al dan niet hele dikke - hondenvacht. Die vacht werkt isolerend en bovendien kunnen honden niet zweten zoals mensen. Als de lichaamstemperatuur van een hond te hoog oploopt dan wordt het bloed stroperig waardoor het niet meer goed rondgepompt kan worden. Dit kan fataal zijn. Maar ook wanneer het die gevaarlijke temperatuur nog niet heeft bereikt kan een hoge lichaamstemperatuur hoogst oncomfortabel zijn voor honden.
Hoe merk je dat hond het (te) warm heeft?
Een hond kan je dan wel niet vertellen dat hij of zij het warm heeft, er zijn wel tekenen die je hier als baasje op kunnen wijzen. Een hond krijgt voornamelijk verkoeling via de tong en de voetkussentjes op de zolen. Om extra verkoeling te krijgen zal een hond dan ook de bek wijd opensperren en de tong naar buiten hangen. Hij kan daarbij druk gaan hijgen. Dit is een teken dat een hond behoefte heeft aan meer verkoeling. Dreigt de warmte een hond te veel te worden dan kan hij traag, lusteloos en uitgeput overkomen. Hij gaat dan minder bewegen en heeft vaak weinig tot geen eetlust meer. Aan de lippen en de binnenkant van de oren is het goed te voelen wanneer een hond het erg warm heeft. De slijmvliezen kunnen daarbij bovendien rood kleuren. In ernstige gevallen kunnen honden door de warmte gaan braken.
Welke maatregelen moet je sowieso nemen?
Wanneer de hitte toeneemt dan is het belangrijk dat de hond altijd een plek in de schaduw heeft. Buitenlucht lijkt daarbij aantrekkelijk maar wanneer het binnen koeler is dan buiten dan kun je je hond beter binnen houden. Plekken die snel opwarmen zoals een auto, een hok met een plat dak of een andere afgesloten ruimte dienen vermeden te worden. Daarbij is het belangrijk je hond altijd voldoende water ter beschikking te stellen. Lange wandelingen kun je beter even uitstellen tot de temperatuur weer wat gedaald is. Bij temperaturen boven de 20 graden Celsius zijn lange wandelingen voor veel honden een flinke inspanning. Daarbij moet gezegd worden dat sommige honden er beter tegen kunnen dan anderen. Grote honden met een dikke vacht hebben hier vanzelfsprekend meer moeite mee dan lichtvoetige beestjes met een dunnere vacht. Vraag hierover desnoods wat advies aan je dierenarts.
Koelmat zorgt voor broodnodige verkoeling voor je hond
Om honden de warme zomerdagen door te helpen kun je hem of haar een
koelmat bieden. Er bestaan speciale koelmatten voor honden die hen net dat verkoelende plekken kunnen bieden dat ze nodig hebben. Koelmatten zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste zijn gevuld met een (niet-giftige) gel. Leg je de mat even in de koelkast of vriezer dan houdt hij daarna tot wel urenlang de koelte vast. De temperatuur van zo'n mat ligt doorgaans rond de 10 graden lager dan de omgevingstemperatuur. Honden zullen het prettig vinden om hier op te gaan liggen. Hun eigen lichaamstemperatuur zal daardoor dalen waardoor ze veel minder last hebben van de zomerse warmte.
Er bestaan ook matten die niet in koelkast of vriezer gelegd hoeven te worden maar die geactiveerd worden door beweging. Andere matten moeten af en toe in water ondergedompeld worden om koel te blijven. Lees daarom altijd goed de instructies die bij de koelmat zitten om te weten hoe je je hond ermee koel houdt. Er bestaan ook koelende hondenmanden met een speciaal compartiment waar een verkoelend element in kan worden geplaatst.
Verkrijgbaarheid
Koelmatten voor honden zijn er van verschillende merken. Zo kun je een koelmat kopen van onder meer de merken
Nobby, Aqua Coolkeeper, Beeztees, Scruffs, Massion, Karlie Flamingo en
Duvo. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten: van 50 bij 40 cm voor kleine honden tot 120 bij 75 cm voor hele grote honden. Veel koelmatten zijn blauw maar als je goed zoekt kun je ze ook vinden in andere kleuren zoals roze, groen, grijs, bruin of beige.