De bench of kamerkennel voor de hond

Een bench is een rechthoekige ruimte met een gesloten bovenkant en minimaal 1 deur, die wordt gemaakt in diverse maten, geschikt voor alle rassen honden. Hij is meestal gemaakt van metaaldraad en heeft als doel opsluiting, om redenen van veiligheid, zindelijkheidstraining, bescherming van meubilair, reizen, ziekte of algemene controle. De bench is al lang geaccepteerd bij - en wordt vertrouwd door - deelnemers aan tentoonstellingen evenals aan gehoorzaamheid- en jachtwedstrijden, trainers, fokkers, verzorgers en dierenartsen. De individuele hondeneigenaar echter, heeft vaak een hekel aan het idee om een bench te gebruiken.

Zielig?

Als echte dierenliefhebber zult u misschien zeggen:”het lijkt wel een gevangenis”, “ik zou mijn hond nooit in zo’n ding stoppen”. Net als ieder weldenkend mens, hecht u waarde aan uw vrijheid en omdat u uw huisdier als een gezinslid beschouwt, is het volkomen natuurlijk als u denkt dat opsluiten in een bench zielig is en er misschien wel voor zorgt dat uw hond een hekel aan u krijgt.

Maar u bent geen hond! Wat zegt uw hond ervan?

“Ik heb graag een eigen plekje, het is mijn privé domein, mijn mand en die gesloten deur kan mij echt niets schelen”. Als uw hond zou kunnen praten, zou hij dat misschien wel zeggen. Hij zou er misschien wel bij zeggen dat de bench helpt om de nestelbehoefte, die hij geërfd heeft van zijn voorouders, te bevredigen en dat hij niet bang is of er gefrustreerd van raakt, om opgesloten te worden. Hij zou verder bekennen, dat hij blij is dat zijn leven geregeld en beheerst wordt door mensen en dat hij er gelukkig mee is, dat hij de kans niet krijgt om in de problemen te komen, om er dan later voor gestraft te worden.. DUS voor u lijkt het misschien een “kooi” voor hem is het een”tehuis”.

Met behulp van een bench kunt u:

 • met een gerust hart uw hond alleen in uw woning achterlaten, terwijl u weet dat hij niets kapot maakt of bevuild en dat uw hond comfortabel en beschermd is en niet in de gelegenheid slechte gewoontes aan te leren.

 • Uw hond vlugger zindelijk maken, omdat u een kleinere ruimte gebruikt waarin uw hond “zich in met houden” en u kunt er ’s nachts “ongelukjes” mee voorkomen.

 • Uw hond gemakkelijk afzonderen als hij eens ziek is, of als hij in de weg kan lopen (tijdens maaltijden of andere gezinsactiviteiten) ongewenst is (als er gasten zijn of werkmensen over de vloer) te opgewonden is, of te veel in de war kan raken door te veel drukte of kinderen.

 • Met uw hond op reis gaan, zonder dat de bestuurder het gevaar loopt afgeleid te worden, of dat de hond op de loop gaat en hopeloos kwijtraakt. (in dit geval kan een transportbox (varikennel/kennelcab) van kunststof handiger zijn)

 • Er zeker van zijn dat uw hond zich gemakkelijk aan zal passen in een vreemde omgeving zolang hij zijn “eigen plekje” bij zich heeft.


Met behulp van een bench kan uw hond:

 • Genieten van zijn eigen “mand” waarin hij zich kan terugtrekken wanneer hij moe is.
 • Het bespaard worden gestraft te worden bij uw thuiskomst en hij heeft iets “stouts” gedaan.
 • Gemakkelijker leren om zijn behoeftes in te houden en leren dat “iets doen” uitsluitend geassocieerd moet worden met buiten.
 • Het bespaard worden om alleen opgesloten te zitten in bijvoorbeeld een kelder of garage.
 • Gemakkelijk mee kan met uitstapjes, in plaats van alleen thuis of in pension gelaten te worden.

U wilt van uw huisdier en zijn gedrag genieten. Uw hond wil niets liever dan u een plezier doen. Een bench (of Varikennel) kan helpen de relatie tussen u en uw hond zo te maken dat u er beiden van geniet. Een hondenbench is een koopje vergeleken met de kosten van de vervanging of reparatie van uw bankstel, deurstijlen, behang, tapijt en niet te vergeten gevaarlijke dingen zoals stroomkabels e.d.!

Maak van gebruik geen misbruik!

Sluit uw hond er geen hele dagen in op. Mocht dit toch in noodgeval eens voorkomen, dan moet u de hond als hij uit de bench komt veel positieve aandacht geven, ’s avonds volledige vrijheid gunnen en in de buurt van zijn baasjes laten slapen. Plaats vooral de hond niet voor straf in de bench. Het moet voor hem een veilige en leuke plaats blijven. Om uw pup te leren dat het een leuke plaats is, geeft u hem altijd zijn maaltijden en tussendoortjes in de bench. Op de bodem legt u een zachte oude handdoek of iets dergelijks en een lapje of speeltje dat hij heeft meegekregen uit het nest. Blijft u voor een langere tijd weg, zet dan ook zijn drinkwater in de bench.

Welke bench is het best?

De meest praktische is de opvouwbare, gemaakt van traliewerk, die verkrijgbaar is in allerlei groottes. Mocht u veel op reis gaan dan is misschien een nylon bench of transportbox een optie. Deze is gemaakt van kunststof en heeft alleen een deur van traliewerk. Een bench moet groot genoeg zijn dat de hond er gemakkelijk in kan draaien, wenden, zitten en liggen.

Hoe moet u de bench gebruiken?

Plaats de bench in de buurt van mensen, liefst niet in de tocht en niet te dicht bij een hittebron.
Maak het uw kinderen duidelijk dat de bench geen speelhuisje voor hen is, maar een eigen plekje van de HOND, u moet uw pup echter vanaf het begin laten wennen dat u met uw handen in de bench komt, zodat hij niet al te bezitterig wordt. Kies naast het eten geven in de bench ook voor de tijden waarop uw pup een slaapje doet om hem in de bench te doen. Zorg ervoor dat hij geen halsbandje e.d. om heeft als hij in de bench zit, zodat hij nooit klem komt te zitten tussen de tralies.

Zelfs als de zaken in het begin niet zo gladjes verlopen: maak u niet druk en geef niet op, hou vol, wees flink en ben u ervan bewust dat u uw hond een groot plezier doet doordat u er voor zorgt dat hij niet in de problemen komt als u hem alleen moet laten.
© 2008 - 2021 Jo-62, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?Jouw hond heeft een eigen slaapplaats nodig. Het is niet alleen een plaats om te rusten, maar ook een plaats waar hij zi…
Benchtraining puppyBenchtraining puppyAls je een puppy in huis haalt, dan is er 1 ding dat bijna niet mag ontbreken, namelijk een bench. Het biedt een veilige…
Operatie hond: voorbereiden op de nazorgOperatie hond: voorbereiden op de nazorgEen operatie is niet niks. De operatie zelf kan vaak voor onrust zorgen, maar waar soms niet aan wordt gedacht is de per…
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
De Basenji voorheen Kongo TerrierDe Basenji voorheen Kongo TerrierDe Basenji is door de FCI ingedeeld in Groep 5; Spitsen en honden van het oertype – Sectie6; Primitief type. De Basenji…
Bronnen en referenties
 • www.kennel-its-me.com
Jo-62 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.