Katten fokken, hoe pak je dat aan?

Katten fokken, hoe pak je dat aan? Katten fokken, bijvoorbeeld mooie raskatten, hoe pakt u dat aan? Ten eerste moet u erbij stilstaan dat katten fokken veel tijd zal vergen. U heeft een schone ruimte nodig als katten verblijf, geschikt voor meerdere katten. Ook zijn vele kattenbakken, krabpalen, plekjes waar katten kunnen liggen, noodzakelijk, en natuurlijk allerlei producten om de katten in topconditie te houden en de kittens goed te verzorgen. Voor de verzorging van kittens bestaat een scala aan noodzakelijke producten. Hoe meer katten bij elkaar leven, hoe meer verzorging er nodig zal zijn. Katten fokken kan enorm leuk zijn, maar het vergt ook tijd en kennis van het ras. Regelmatig heeft u nestjes met kittens en dat is natuurlijk genieten als u een echte kattenliefhebber bent. Veel eigenaren van een raskat beginnen klein, met een nestje kittens. U zal aan het begin moeten wennen om afstand te doen van de kittens omdat het heel aantrekkelijk is om ze zelf te houden. Na verloop van tijd gaat het u echter steeds gemakkelijker af om afstand te doen van kittens, als u weet dat ze een goed thuis hebben gevonden. Katten fokken doet u met katten die een stamboom hebben. Er zitten ook lastige kanten aan het fokken van raskatten, wat vaak onderschat wordt.
 • Kittens worden weleens dood geboren.
 • Kittens die met afwijkingen geboren worden, moet u laten inslapen, en dat is prijzig.
 • Kittens die niet gevoed kunnen worden door de moeder, moeten (dag en nacht) door u gevoed worden met pipet, fles of sondevoeding, totdat ze kunnen eten.
 • Poezen laten dekken door stamboomkaters, kost een hoop geld.
 • U moet een honden- en kattenbesluit-diploma hebben behaald als u bedrijfsmatig katten- (of honden) houdt.

Katten fokken, waar moet u beginnen en met welke raskat gaat u fokken?

Katten fokken moet u niet te eenvoudig opvatten. Er komt veel bij kijken, met name veel zorg. Kittens gaan ontwormd, zonder vlooien en gevaccineerd naar de nieuwe eigenaar, met een officiële stamboomregistratie. Zieke katten of kittens met problemen, komen bij de dierenarts terecht, en ook daar zitten kosten aan verbonden. Omdat de poezen en kittens dicht op elkaar wonen kunnen virussen en parasieten gemakkelijker op elkaar worden overgebracht. Soms komt het voor dat u een kitten of volwassen kat moet laten inslapen. Dat is iets wat alleen de dierenarts mag doen. U mag kittens die niet in orde blijken bij de geboorte, niet zelf doodmaken. Dat is strafbaar. Een kat in laten slapen is niet gratis en zelfs prijzig. Voordat u besluit om raskatten te gaan fokken is het dus echt belangrijk dat u stilstaat bij de kosten die een cattery met zich meebrengt. Mogelijk kunt u met een dierenarts bepaalde aangepaste prijzen afspreken als het om veel nesten per jaar gaat.

Geld verdienen met katten fokken

Natuurlijk verdient u ook geld terug met het verkopen van de kittens, waardoor de kosten tegen elkaar afgestreept kunnen worden of u kunt een beetje winst maken. Toch is het belangrijk om er bij stil te staan dat u de kosten van voer, dierenarts en spullen voor de verzorging, vooraf moet maken. Over het algemeen is katten fokken niet heel erg winstgevend omdat de kosten zo hoog zijn. Maar ook als geld voor u geen probleem is, en het u puur om de liefhebberij gaat, heeft u vervolgens ook nog een ruimte nodig waar u poezen kunt houden. Als u veel nestjes per jaar wilt, heeft u meerdere poezen nodig om te laten dekken. Bovendien moet u een poes ook rust geven tussen het krijgen van nestjes in. Alle katachtigen hebben behoefte aan hun eigen plek en ze liggen graag wat hoger. De ruimte moet droog en voldoende verwarmd zijn, en er moet bij voorkeur ook een buitenverblijf zijn waar de katten kunnen bewegen, met takken en bomen om in te klimmen, gras om te eten zodat ze van haarballen af kunnen komen, en het liefste wat speelgoed.

Katten benodigdheden algemeen

Zoals u ziet heeft u veel spullen nodig om een cattery te runnen, denk bijvoorbeeld aan:
 • Krabpalen en voldoende ligplaatsen.
 • Producten om uw katten gezond en fit te houden, o.a. antivlooienmiddelen en middelen om andere parasieten tegen te gaan zoals wormenkuurtjes en overige noodzakelijke medicatie, borstels en kammen.
 • Buitenverblijf.
 • Kattenbakken, etensbakjes, antivlooien producten, enzovoorts.
 • Kattenbaksteentjes.
 • Etensbakjes.

Ook in het binnenverblijf heeft u voldoende kattenbakken en krabpalen nodig, anders gaan ze op de grond poepen en plassen, en aan uw meubels, hout of behang krabben. Natuurlijk mogen de buren ook geen last hebben van uw cattery. Katten kunnen extra genieten van een buitenverblijf. Tot slot is het heel belangrijk om te bepalen welk ras u wilt gaan fokken. Kies een ras waar u helemaal weg van bent en waarmee u met passie en enthousiasme wilt fokken. Het karakter van het ras moet bij uw karakter passen. Lees daarom eerst een paar goede boeken over katten en over het fokken van katten. Verzorg uw dieren altijd goed. Het doel van het fokken van katten is eigenlijk heel simpel: u wilt het ras in stand houden en waar mogelijk verbeteren. U probeert steeds de standaardkenmerken van het ras te benaderen of geheel te benaderen. U heeft hiervoor kennis van genetica nodig, wat eenvoudig te leren is door goede boeken te lezen over fokken van katten.

Dekkater

Als u ook een kater wilt houden, dan moet deze afgezonderd van de poezen wonen. Als een poes krols is kunnen kater en poes samen gebracht worden voor de paring. Vaak woont een dekkater met een zeer goede stamboom in een ander huis en wordt de dekking bijvoorbeeld betaald door de eigenaar van de poes. Omdat de dekkater niet gecastreerd is, moet u rekening houden met gedrag wat daar bij past. Als u een kater met stamboom in huis neemt zal de dekkater mogelijk in huis steeds wat sproeien om zijn territorium af te bakenen, daarom wordt hij ook wel vaak buitenshuis in een apart verblijf gehouden. Een niet gecastreerde kater heeft behoefte aan veel poezen, anders wordt hij ongelukkig en raakt gefrustreerd. Ook heeft de dek-kater leefruimte nodig, dus hem apart opsluiten in een te klein kamertje is geen optie. Om katten te fokken heeft u ruimte, tijd, passie voor dieren, en de bereidheid tot investeren nodig.

Kattenvereniging

Om katten te fokken moet u lid zijn van een kattenvereniging. Bedenk enkele namen voor een cattery en probeer daarin origineel te zijn omdat de naam alleen erkend wordt als hij niet reeds bestaat. U kunt alleen stambomen verkrijgen als u aangesloten bent bij een kattenvereniging. De naam van de cattery wordt de tweede naam van de kittens, u kunt dit vergelijken met een achternaam. Als uw poezen ouder zijn dan een jaar en verschillende keren krols geweest, mogen ze gedekt worden door een dekkater met een goede stamboom. U kunt zich laten adviseren door fok-adviseurs binnen de vereniging. Ook kunt u zich aansluiten bij rasclubs om ervaringen uit te wisselen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herken de slechte fokker bij kattenHerken de slechte fokker bij kattenHelaas zijn er nog steeds slechte fokkers die katten aanbieden die ziek zijn, aangeboren afwijkingen of gedragsproblemen…
Ragdoll het liefste en leukste kattenrasRagdoll het liefste en leukste kattenrasRagdolls (katten van het ras Ragdoll) worden gezien als de leukste en liefste katten voor ieder gezin. Maar wat maakt de…
Thuiswerk met dierenVind jij het heerlijk om met dieren te werken en wil je graag vanuit huis werken met dieren? Lekker bezig zijn met je ho…

De verschillende caviarassenEr bestaan cavia's in zeer veel verschillende kleuren en haarsoorten. Voor veel mensen maakt het weinig uit hoe de cavia…
De zintuigen van een cavia: Hoe werken ze?Cavia's zijn van nature zeer sociale dieren. Ze leven in de natuur vaak in grote groepen met één volwassen beer en meerd…
Bronnen en referenties
 • http://www.doggo.nl/artikelen/werken-met-honden/honden-en-kattenbesluit-bewijs-van-bekwaamheid.php
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 06-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.