Kat als huisdier, wat heb je nodig?

Kat als huisdier, wat heb je nodig? Katten zijn bijzondere huisdieren waar u veel plezier van kunt hebben. Als u besluit een kat of poes als huisdier te nemen, zijn er een aantal dingen die u nodig heeft om het de poes of kat naar de zin te maken. Welke dingen zijn dat, en wat heeft u allemaal nodig voor de aanschaf van een kat? Een kat is niet het duurste huisdier, maar ook niet het goedkoopste. De aanschaf van een kat hoeft niet duur te zijn, maar een kat uit het asiel halen is uiteindelijk goedkoper dan een kitten gratis ophalen. Een kat als huisdier. De kat is eigenlijk een klein roofdier en een kat is eigenlijk ook een nachtdier. Ze kunnen daarom goed jagen en erg goed in het donker zien. Katten en poezen jagen graag op muizen en vogels en soms ook op ratten. Sommige mensen nemen een kat omdat ze last van muizen hebben. Als u last van muizen heeft is de kat of poes een uitstekend middel om de muizen mee te bestrijden. Strooi dan echter geen muizengif, want anders kan de kat overlijden. Katten jagen op alle kleine levende dieren die bewegen. Hoewel katten nachtdieren zijn, zijn huiskatten overdag echter ook actief. Ze bepalen zelf wanneer ze slapen of wakker zijn. Een kat slaap 16 uur per 24 uur en is slechts 8 uur actief. Bij mensen is het net andersom. De kat moet vroeg of laat gecastreerd worden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een kat ook te laten chippen. Ook heeft een kat goede verzorging nodig, wat ook geld kost. Vlooien en wormen en teken, kunnen regelmatig de kop opsteken. De kat heeft daar veel last van en voor u en uw gezin is het ook niet gezond. Vlooien, wormen en teken moeten dus echt bestreden worden.

Castratie, vaccinatie, operatie

Katten kunnen jarenlang gezond rondlopen en nooit een arts nodig hebben. Maar de meeste katten komen vroeg of laat toch wel eens bij de dierenarts terecht. Castratie, operaties en vaccinatie zullen natuurlijk nodig zijn. Een kat kan ook een ongeluk krijgen of een ziekte. Een kat is over het algemeen niet duur maar toch ook weer niet goedkoop. Ook kunnen ze behoorlijk kieskeurig zijn wat eten betreft. De kat is van nature een volledige carnivoor en eet dus eigenlijk alleen rauw vlees. In kattenvoer zit nauwelijks vlees, en dat is dus eigenlijk helemaal niet goed voor je kat.

Kat of poes gezocht? Waar koop je ze?

Een dierenasiel biedt onderdak aan allerlei katten en honden (en andere dieren). Als u een kat of poes zoekt, ga dan zeker eens in het dierenasiel in uw gemeente kijken. U zal uw ogen uitkijken en de kans is zeer groot dat u daar de kat of poes van uw dromen vindt. Dierenasiels hebben niet alleen gewone huiskatten maar ook soms langharige of andere raskatten, ook zijn er regelmatig kittens. Kittens zijn natuurlijk enorm lief en vertederend, maar ze zijn na drie maanden al bijna net zo groot als een volwassen kat en ze zullen de rest van hun leven alleen nog maar volwassen zijn. Als u een kat als huisdier zoekt omdat het een kitten is, is dat geen goede reden om een aan een kat te beginnen. Het diertje zal maar heel kort kitten zijn. Juist de volwassen katten in dierenasiels lopen het risico nooit meer een thuis te vinden, dus stel uw ogen en uw hart open voor de lieve volwassen katten die dolgelukkig zouden zijn met een veilig plekje. Bovendien krijgt u via het dierenasiel een kat of poes die gecastreerd of besneden is, die is ingeënt tegen ziektes, gechipt, ontwormt, zonder vlooien en onderzocht door een dierenarts. De kosten bij een dierenarts zouden voor dit alles enkele honderden euro's bedragen, bij het asiel krijgt u echter een volwassen kat of poes voor ongeveer 85 euro. Jonge katjes en poezen die nog te jong zijn voor de operaties, worden als ze volwassen zijn, alsnog voor u gratis door het asiel gecastreerd of gesteriliseerd. Een asieldier is dus veruit het goedkoopste, en daar bevinden zich ook de meeste katten te die een huis zoeken. Doen dus.

Kat of poes, welke spullen moet u in huis hebben?

Voor gewone kortharige huiskatten heeft u nodig:
 • Kattenbak + vulling (dagelijks verschonen)
 • Etensbakje en waterbakje (er moet altijd water staan)
 • Iets om aan te krabben, bijvoorbeeld een krabpaal
 • Kattengras (tegen haarballetjes in de maag)
 • Elke maand een pipetje tegen vlooien en andere parasieten
 • Borstel voor de vacht (vooral voor langharige katten)
 • Veilige halsband (als de kat buiten komt) of een chip

Kat verzorgen, hoe?

Een kat hoeft niet uitgelaten te worden zoals honden, maar ze hebben wel wat lichaamsbeweging nodig. Aangezien katten veel slapen kunnen ze ook snel erg dik worden als ze geen beweging krijgen. Geef ze in dat geval niet te veel eten of las een dagje vasten in. Hebt u een tuin en mogen ze van u naar buiten? Dan zullen ze veel meer beweging hebben dan katten en poezen die de hele dag in de vensterbank zitten. Een kat of poes moet wel eerst enkele weken aan een huis wennen voordat u hem of haar naar buiten kunt laten, anders lopen ze weg of raken per ongeluk de weg kwijt. Katten hechten sterk aan hun omgeving, bij verhuizing gaan ze soms op zoek naar hun oude huis en oude omgeving. Zelf heb ik mijn katten nooit eerder dan na 5 weken de tuin in gelaten, zodat ik wist dat ze voldoende aan het huis gewend waren en het als hun thuis beschouwden. Als een kat pas naar buiten mag en niet gecastreerd is, lopen ze risico om te ver van huis af te dwalen op zoek naar een partner. Steriliseren en castreren is belangrijk, daarom zijn asielkatten ook echt aan te raden.
Als uw kat een binnenkat is, geeft het dan een paar speeltjes zodat het toch wat lichaamsbeweging heeft. Speel zo nu en dan met de kat, hoewel de kat zelf erg veel talent heft om in zijn eentje te spelen.

Eten geven aan de kat of poes

Geef de kat of poes op vaste tijden eten en geef niet te veel eten. Er zijn veel katten met overgewicht omdat ze geen beweging hebben en te veel te eten krijgen. Deze katten gaan eerder dood en krijgen eerder kwalen.
 • Blikvoer: een half blikje per dag per kat (ongeveer 150-200 gram voedsel per dag staat gelijk aan een half blikje van 200 gram). Als u naast ‘nat voer’ ook soms ‘droog voer’ geeft, geef dan 100 gram nat voer en de rest droogvoer. Wissel voedsel ook af. Soms wat vis of kip is een prima afwisseling op het dieet. Blikvoer bevat een goede samenstelling om de kat gezond te houden. Als katten muizen vangen in huis en opeten, zorg dan dat de muizen geen gif hebben gegeten, want dan krijgt uw kat dat gif ook binnen.
 • Zo nu en dan een katten snoepje vinden ze heerlijk, maar overvoer ze daarmee niet
 • Zout en vet of zoet eten is ongezond voor katten
 • Gebakken botten (zoals van kip) splijten en barsten gemakkelijk en in de splinters kan een kat stikken of zich verwonden aan de keel of mond
 • Van melk krijgen de meeste katten diarree, geef altijd water, tenzij de dierenarts anders aanraadt
 • Van suiker of andere zoetigheid krijgen katten pijn in hun gebit
 • Chocola is gevaarlijk voor katten

Krabpaal of plaats op te krabben

Katten hebben een plek nodig waar ze met hun nagels aan kunnen krabben. Als ze dat in huis niet krijgen, zullen ze krabben aan het behang of aan uw bank of aan het tapijt. Er zijn speciale krabpalen te koop. Er zijn ook kartonnen krabplankjes te koop, gemaakt van een soort samengeperst karton met ruw oppervlakte, wat ze ook heerlijk vinden.

Kattengras, wat is dat?

Kattengras is een grassoort die niet giftig is maar wel geschikt voor katten om aan te eten. Ze hebben planten nodig om zo nu en dan aan te bijten, omdat ze zichzelf wassen met hun ruwe tongetje en daarbij heel veel haren inslikken. De haren zitten in hun maag en moeten er ook weer uit. Door het eten van kattengras komt de haarbal er eens in de zoveel tijd uit. Als er geen kattengras in huis en de kat komt niet buiten, zal kat of poes vroeg of laat aan uw planten gaan happen om de haarbal kwijt te raken. Zorg dus dat u dat voor bent. Katten die buiten komen vinden in de natuur meestal wel gras maar het risico dat ze een giftige plant eten is misschien niet groot maar wel altijd aanwezig.

Wat kost een kat of poes als huisdier?

Naast de aanschafkosten van spullen en de dagelijkse kosten zoals voedsel en kattenbakvulling, zal ook een kat of poes wel eens ziek worden en naar de dierenarts moeten. Dierenartsen zijn niet goedkoop en een kattenverzekering is vaak ook prijzig. Het is niet van te voren te voorspellen hoe vaak een kat naar de dierenarts moet. ook is een kat, net als een hond, gevoelig voor vlooien. Er bestaan prima middelen om die te bestrijden en de prijzen variëren. In dierenwinkels kunt u middelen tegen vlooien en wormen krijgen die betaalbaar zijn. Via de dierenarts is het vaak duur, maar wel erg goed. Ook is het verstandig om uw kat te laten chippen, aangezien u de kat dan vaker en sneller terug zult krijgen als deze verdwaald geraakt is. Een kat of poes moet vrijwel altijd gecastreerd of gesteriliseerd worden. Daar zitten uiteraard operatie kosten aan verbonden. Een kater is wat dat betreft vaak iets goedkoper dan een poes. Niet elke dierenarts is even duur. Informeer dus vooraf bij verschillende dierartsen in uw regio welke prijzen ze hanteren.

Kat of poes als huisdier

Een kat of poes als huisdier is heel gezellig. Katten zijn vaak aanhankelijk en vinden het fijn om geaaid te worden of op schoot te zitten. Niet elke kat is echter aanhalig. Laat de kat zelf bepalen of hij/zij toenadering zoekt en dwing hem niet. De meeste katten geven wel graag kopjes en alle katten spinnen als ze zich blij en tevreden voelen. Als u van katten houdt en er een wil, haal hem dan uit het asiel. Ze zien naar uw komst uit.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kat of hond uit een dierenasiel halen?Kat of hond uit een dierenasiel halen?Zoek je een kat of een hond? Katten en honden zijn al eeuwenlang geliefde huisdieren. Bij de Egyptenaren werden katten z…
Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Lees eerst de huisdierenbijsluiter voordat je een huisdier koopt. Ieder jaar opnieuw stromen dierenasielen vol en niet z…
Ook dieren kunnen gratis voer bij de dierenvoedselbank halenOok dieren kunnen gratis voer bij de dierenvoedselbank halenNiet alleen mensen hebben nadelige gevolgen ondervonden van de crisis, maar ook dieren krijgen steeds meer te maken met…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…

Nieuw kitten in huisNieuw kitten in huisAls je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis…
Wandelen met je hondWandelen met je hondWandelen is de geliefkoosde sport of een leuk uitje voor veel mensen. Neemt u uw hond dan ook mee? Met een beetje voorbe…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.