Kat als huisdier, wat heb je nodig?

Een kat als huisdier. De kat is eigenlijk een klein roofdier en een kat is eigenlijk ook een nachtdier. Ze kunnen daarom goed jagen en erg goed in het donker zien. Katten en poezen jagen graag op muizen en vogels en soms ook op ratten. Sommige mensen nemen een kat omdat ze last van muizen hebben. Als u last van muizen heeft is de kat of poes een uitstekend middel om de muizen mee te bestrijden. Strooi dan echter geen muizengif, want anders kan de kat overlijden. Katten jagen op alle kleine levende dieren die bewegen. Hoewel katten nachtdieren zijn, zijn huiskatten overdag echter ook actief. Ze bepalen zelf wanneer ze slapen of wakker zijn. Een kat slaap 16 uur per 24 uur en is slechts 8 uur actief. Bij mensen is het net andersom. De kat moet vroeg of laat gecastreerd worden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een kat ook te laten chippen. Ook heeft een kat goede verzorging nodig, wat ook geld kost. Vlooien en wormen en teken, kunnen regelmatig de kop opsteken. De kat heeft daar veel last van en voor u en uw gezin is het ook niet gezond. Vlooien, wormen en teken moeten dus echt bestreden worden.
Castratie, vaccinatie, operatie
Katten kunnen jarenlang gezond rondlopen en nooit een arts nodig hebben. Maar de meeste katten komen vroeg of laat toch wel eens bij de dierenarts terecht. Castratie, operaties en vaccinatie zullen natuurlijk nodig zijn. Een kat kan ook een ongeluk krijgen of een ziekte. Een kat is over het algemeen niet duur maar toch ook weer niet goedkoop. Ook kunnen ze behoorlijk kieskeurig zijn wat eten betreft. De kat is van nature een volledige carnivoor en eet dus eigenlijk alleen rauw vlees. In kattenvoer zit nauwelijks vlees, en dat is dus eigenlijk helemaal niet goed voor je kat.Kat of poes gezocht? Waar koop je ze?
Een dierenasiel biedt onderdak aan allerlei katten en honden (en andere dieren). Als u een kat of poes zoekt, ga dan zeker eens in het dierenasiel in uw gemeente kijken. U zal uw ogen uitkijken en de kans is zeer groot dat u daar de kat of poes van uw dromen vindt. Dierenasiels hebben niet alleen gewone huiskatten maar ook soms langharige of andere raskatten, ook zijn er regelmatig kittens. Kittens zijn natuurlijk enorm lief en vertederend, maar ze zijn na drie maanden al bijna net zo groot als een volwassen kat en ze zullen de rest van hun leven alleen nog maar volwassen zijn. Als u een kat als huisdier zoekt omdat het een kitten is, is dat geen goede reden om een aan een kat te beginnen. Het diertje zal maar heel kort kitten zijn. Juist de volwassen katten in dierenasiels lopen het risico nooit meer een thuis te vinden, dus stel uw ogen en uw hart open voor de lieve volwassen katten die dolgelukkig zouden zijn met een veilig plekje. Bovendien krijgt u via het dierenasiel een kat of poes die gecastreerd of besneden is, die is ingeënt tegen ziektes, gechipt, ontwormt, zonder vlooien en onderzocht door een dierenarts. De kosten bij een dierenarts zouden voor dit alles enkele honderden euro's bedragen, bij het asiel krijgt u echter een volwassen kat of poes voor ongeveer 85 euro. Jonge katjes en poezen die nog te jong zijn voor de operaties, worden als ze volwassen zijn, alsnog voor u gratis door het asiel gecastreerd of gesteriliseerd. Een asieldier is dus veruit het goedkoopste, en daar bevinden zich ook de meeste katten te die een huis zoeken. Doen dus.Kat of poes, welke spullen moet u in huis hebben?
Voor gewone kortharige huiskatten heeft u nodig:- Kattenbak + vulling (dagelijks verschonen)
- Etensbakje en waterbakje (er moet altijd water staan)
- Iets om aan te krabben, bijvoorbeeld een krabpaal
- Kattengras (tegen haarballetjes in de maag)
- Elke maand een pipetje tegen vlooien en andere parasieten
- Borstel voor de vacht (vooral voor langharige katten)
- Veilige halsband (als de kat buiten komt) of een chip
Kat verzorgen, hoe?
Een kat hoeft niet uitgelaten te worden zoals honden, maar ze hebben wel wat lichaamsbeweging nodig. Aangezien katten veel slapen kunnen ze ook snel erg dik worden als ze geen beweging krijgen. Geef ze in dat geval niet te veel eten of las een dagje vasten in. Hebt u een tuin en mogen ze van u naar buiten? Dan zullen ze veel meer beweging hebben dan katten en poezen die de hele dag in de vensterbank zitten. Een kat of poes moet wel eerst enkele weken aan een huis wennen voordat u hem of haar naar buiten kunt laten, anders lopen ze weg of raken per ongeluk de weg kwijt. Katten hechten sterk aan hun omgeving, bij verhuizing gaan ze soms op zoek naar hun oude huis en oude omgeving. Zelf heb ik mijn katten nooit eerder dan na 5 weken de tuin in gelaten, zodat ik wist dat ze voldoende aan het huis gewend waren en het als hun thuis beschouwden. Als een kat pas naar buiten mag en niet gecastreerd is, lopen ze risico om te ver van huis af te dwalen op zoek naar een partner. Steriliseren en castreren is belangrijk, daarom zijn asielkatten ook echt aan te raden.Als uw kat een binnenkat is, geeft het dan een paar speeltjes zodat het toch wat lichaamsbeweging heeft. Speel zo nu en dan met de kat, hoewel de kat zelf erg veel talent heft om in zijn eentje te spelen.
Eten geven aan de kat of poes
Geef de kat of poes op vaste tijden eten en geef niet te veel eten. Er zijn veel katten met overgewicht omdat ze geen beweging hebben en te veel te eten krijgen. Deze katten gaan eerder dood en krijgen eerder kwalen.- Blikvoer: een half blikje per dag per kat (ongeveer 150-200 gram voedsel per dag staat gelijk aan een half blikje van 200 gram). Als u naast ‘nat voer’ ook soms ‘droog voer’ geeft, geef dan 100 gram nat voer en de rest droogvoer. Wissel voedsel ook af. Soms wat vis of kip is een prima afwisseling op het dieet. Blikvoer bevat een goede samenstelling om de kat gezond te houden. Als katten muizen vangen in huis en opeten, zorg dan dat de muizen geen gif hebben gegeten, want dan krijgt uw kat dat gif ook binnen.
- Zo nu en dan een katten snoepje vinden ze heerlijk, maar overvoer ze daarmee niet
- Zout en vet of zoet eten is ongezond voor katten
- Gebakken botten (zoals van kip) splijten en barsten gemakkelijk en in de splinters kan een kat stikken of zich verwonden aan de keel of mond
- Van melk krijgen de meeste katten diarree, geef altijd water, tenzij de dierenarts anders aanraadt
- Van suiker of andere zoetigheid krijgen katten pijn in hun gebit
- Chocola is gevaarlijk voor katten