Kat met kale plekken in de vacht. Wat kan de oorzaak zijn?

Kat met kale plekken in de vacht. Wat kan de oorzaak zijn? Heeft u een kat met kale plekken? Een kat (of poes) kan om verschillende redenen kale plekken in de vacht krijgen. Dit kan gepaard gaan met rode huid, rauwe of ruwe huid, pukkels en bultjes, huidschilfers, en zo meer. Ook kan de kat zich behoorlijk ziek voelen. Kale plekken in combinatie met (rode) pukkeltjes op de huid worden bij katten vaak veroorzaakt door een allergische reactie op vlooienbeten. Dit moet u niet onderschatten. Katten gaan vaak krabben en bijten en zich overmatig wassen (likken) op de jeukende of pijnlijke huid. Daardoor kan de vacht steeds kaler worden. De huid van de kat reageert allergisch op de vlooienbeten of stoffen in fabrieksvoer, en daardoor ontstaat een verschrikkelijke jeuk voor de kat. Er ontstaan zeer veel bultjes op de huid en de huid kan er helemaal mee overdekt worden. Veelal op de rug, aan het achterste en op de achterbenen. Ook rondom de staart/rug. Er is dan ook vaak sprake van een allergie voor vlooien. Door overmatig wassen, bijten en eventueel krabben, zal de vacht zelfs plaatselijk helemaal verdwijnen. Er zijn nog meer oorzaken waardoor een kat de vacht kaal bijt of kaal likt. De dierenarts kan dit het beste uitzoeken. Als de kat zichzelf bijt door stress, bijvoorbeeld omdat de kat zich ongelukkig voelt, kan een feromonenspray wellicht een optie zijn; dit maakt katten rustiger.

Wat zijn mogelijke oorzaken van kale plekken in de vacht van een kat?

Als een kat jeuk heeft zal hij zichzelf krabben. De kat krabt en bijt zichzelf (soms tot bloedens toe) kapot. Rode plekken, gezwollen plekken, en er ontstaan vaak kale plekken van het vele wassen op een plaats. Bijvoorbeeld op de buik als er sprake is van een vlooienallergie. Ook de haren worden namelijk vaak uitgetrokken en opgegeten. Daarom krijgt de kat grote kale plekken of uitgedund haar. Onder de vacht kan een 'rush' van jeukende uitslag zitten, waardoor de kat eruit ziet alsof het een zwaar ziek dier is. Parasieten veroorzaken vroeg of laat, altijd problemen. Vlooien staan erom bekend dat katten op den duur allergisch voor de vlooienbeten kunnen worden. Ze kunnen dan echt ziek worden van de jeuk. Ook kunnen ze last krijgen van bloedarmoede omdat vlooien ze continu prikken en bloed opzuigen.

Allergisch voor kattenvoer: blikvoer en/of brokken

Ook komt het vaak voor dat katten allergisch zijn voor kattenvoer. In veel gevallen zal de dierenarts duur kattenvoer aanraden die de dierenarts zelf verkoopt, maar als er geen noodgeval is kun u zich afvragen of dit altijd nodig is. Katten eten in de natuur immers alleen maar rauw vlees en dat is dus hun natuurlijke voedsel. Het is niet vreemd om dit dus eerst uit te proberen. Blikvoer en brokken zitten vol met stoffen die katten in de natuur nooit eten. Ook bevat het nauwelijks dierlijke eiwitten, terwijl katten dat in de natuur nou juist alleen maar eten. In de natuur eet een kat vogels met veren, botten, poten en zelfs de snavel, en kleine knaagdieren. Ook vangt een kat in de natuur insecten. Een kat heeft dus van nature een dieet wat voor 100% uit dieren bestaat. Huiskatten krijgen plantaardig voedsel. De meeste soorten kattenvoer die men in de supermarkt vindt bevatten vrijwel alleen maar plantaardige producten zoals mais, aangevuld met geur- en smaakstoffen. Heel veel stoffen waarop katten dus allergisch kunnen reageren. Het ziet eruit als vlees maar is dus voer voor planteneters. Katten zijn carnivoren dus hun natuurlijke voedsel is vaak de oplossing voor veel problemen. Een leeuw gaan we immers ook geen boterhammen voeren.

Mag een kat wel rauw vlees eten?

In de natuur eten katten uitsluitend rauw vlees. Katten kunnen rauw vlees prima verteren aangezien ze zeer sterk maagzuur hebben, wat is afgestemd op het eten van rauwe dierlijke eiwitten. Kook het vlees niet. (Botten gaan bijvoorbeeld splinteren na koken.) Katten eten vooral spierweefsel end at is het beste voor hen. Veel orgaanvlees is niet goed voor ze. Ze krijgen dat in de natuur ook maar met mate binnen. Katten zijn veel minder gevoelig voor salmonella dan bijvoorbeeld mensen. Geef echter altijd vers rauw vlees en pas op voor bederf.

Vachtverzorging

Als een kat gebaat is bij vachtverzorging in een trimsalon, is het de moeite waard om daar eens contact mee op te nemen. Vooral langharige katten kunnen een bad nodig hebben. Ook klitten in een langharige vacht kunnen zeer pijnlijk zijn voor een kat.

Jeuk bij de kat

Uiteraard heeft het diertje veel last van de parasieten en er ontstaat veel jeuk. Vlooien bijten en veroorzaken jeukbultjes. Op den duur zijn de katten alleen nog maar gefixeerd op de kwelling van de jeuk en pijn. Ook zien de kale plekken er niet fris uit. Laat de kat niet onbehandeld rondlopen want constante jeuk en pijn is zenuwslopend voor het diertje. Geef een goed middel tegen vlooien en stofzuig uw huis dagelijks. Plaatsen waar de kat slaapt kunt u het beste dagelijks uitkloppen en verschonen. Met een goed middel tegen vlooien zal de kat snel opknappen. De kat kan ook extra last hebben van haarballen, omdat hij zich vaak wast en zichzelf krabt of bijt. Vooral langharige katten kunnen kast krijgen van klitten en vervilting van de vacht. Als de kat bezeten is van het krabben bij een chronische aandoening die jeuk veroorzaakt, kunnen er tegenwoordig botte kunstnagels om de nagels geplaatst worden, waardoor de nagels van een kat niet scherp meer zijn. De oorzaak van jeuk moet altijd behandeld worden.

Mijten

Ook mijten kunnen kale plekken in de vacht veroorzaken, eigenlijk ook omdat de kat enorm gaat krabben als gevolg van de heftige jeuk.

Allergie

Katten kunnen kale plekken krijgen door verschillende soorten allergieën. Vaak voorkomende allergieën zijn:
  • Vlooienallergie.
  • Allergie voor zaken uit de omgeving.
  • Voedselallergie.

Kale plekken in de vacht
Omdat de kat veel jeuk heeft door bulten op de huid, krabt en bijt de kat haren weg. Allergieën kunnen goed behandeld worden. Met middeltjes tegen vlooien, een aangepast menu of door factoren in de omgeving te veranderen. Vaak is het nodig om dit met behulp van medicatie via de dierenarts te behandelen. Deze kan bijvoorbeeld tabletjes tegen allergie voorschrijven waardoor de jeuk zal afnemen. Als er andere huisdieren zijn en er is sprake van vlooien in huis, behandel dan alle dieren tegelijk tegen vlooien. U hoeft niet veel vlooien in huis te hebben. Katten die allergisch reageren op vlooienbeten hebben snel last van overmatige jeuk. Als er sprake is van een voedselallergie krijgt de kat een aangepast dieet. Een dieet met minder eiwitten of met bewerkte eiwitten kan noodzakelijk zijn. Ook kan het zo zijn dat een kat juist allergisch is voor blikvoer en brokken. Het natuurlijke eten van de kat is rauw vlees, zoals kleine zoogdieren en gevogelte en bijvoorbeeld rauwe vis. Steeds meer katten krijgen rauw vlees te eten omdat blikjes kattenvoer en brokken nauwelijks vlees bevatten.

Overige oorzaken

Er zijn nog veel meer oorzaken waardoor een kat kale plekken kan krijgen. Bijvoorbeeld:
  • Hormonale veranderingen (na castratie of sterilisatie) kan de buik en de vacht op het achterste behoorlijk uitdunnen. De kat wordt gelijkmatig aan beide kanten kaal. De dierenarts kan met een hormooninjecties verbetering brengen. De kaalheid kan ook tijdelijk zijn en weer herstellen.
  • Snelwerkende schildkier: de kat kan zenuwachtig zijn en veel eten, maar toch niet aankomen of juist afvallen. Ze wassen zich zo vaak dat hun vacht steeds dunner wordt.
  • Problemen met de bijnieren.
  • Vitaminegebrek (zeldzaam).
  • Tekorten aan onverzadigde vetzuren.
  • Huidinfecties door schimmels of bacteriën
  • Ringworm (ook een schimmelsoort).
  • Bacteriën.
  • Stress.
  • Koorts.
  • Overige.

Vlooien, teken, wormen bij de kat

Vlooien, teken of wormen bij kat (en hond) kunt u perfect bestrijden met verschillende moderne producten zoals:
  • Stronghold.
  • Advantage.
  • Frontline Combo.
  • Milbemax.
  • Seresto.

Middelen tegen vlooien
Veel van deze middelen werken ongeveer hetzelfde maar ook vaak verschillend. Stronghold mag niet meer door dierenwinkels verkocht worden en is alleen nog via dierenartsen verkrijgbaar, die helaas erg hoge prijzen rekenen voor dit middel. Stronghold is wel enorm effectief tegen alle soorten parasieten. De nieuw generatie parasieten wordt namelijk onvruchtbaar gemaakt door Stronghold en dat is te merken. De kat is snel verlost van de parasieten en Stronghold werkt volgens de gebruiksaanwijzing gedurende een paar maanden. Er zijn ook andere uitstekende alternatieven verkrijgbaar, die steeds beter helpen om lastige parasieten te doden. Kijk maar eens bij een dierenwinkel.

Vlooien, teken, wormen?

Elke eigenaar van hond of kat krijgt vroeg of laat met vlooien en teken en wormen te maken. Vroeger deed men het dier een vlooienband om tegen vlooien, wat nauwelijks hielp. Katten of honden kammen en in bad stoppen is ook een hele klus en helpt helaas ook niet voldoende. Vlooien kunnen redelijk goed bestreden worden met dagelijks kammen en vlooien vangen, dagelijks stofzuigen en de slaapplaats van het huisdier dagelijks verschonen, maar een middel tegen vlooien gebruiken in combinatie met hygiëne, werkt sneller en effectiever. Maar andere parasieten, zoals wormen, kunt u al helemaal niet gemakkelijk bestrijden zonder hulpmiddelen. Wormen moeten immers van binnenuit bestreden worden, ook teken en vlooien worden het beste van binnenuit bestreden. Veel voorkomende parasieten waar uw huisdier last van kan hebben, zijn:
  • vlooien.
  • teken.
  • wormen.

Stronghold en Frontline

Stronghold en Frontline zijn bekende middelen die worden ingezet tegen vlooien en allergische reacties op vlooien. Er zijn echter vele verschillende producten om parasieten bij katten te bestrijden. U doet er goed aan goed te lezen welke u nodig heeft, voor welk huisdier (kat of hond), gewicht van het dier, tegen welke parasieten en met welk doel. Stronghold is alleen bij de dierenarts te koop. Frontline is gewoon in de dierenwinkels te koop.

Stronghold
Stronghold bevat een stof die de cyclus van een vlo zodanig verstoort en uitschakelt, dat vlooien niet alleen doodgaan. De volgende generatie kan zich niet meer voortplanten. De volgende generatie vlooien die nog uit eitjes komen, is dus onvruchtbaar. Er komen daardoor geen nieuwe eitjes meer bij en dus sterven de vlooien uit. De kat (of hond) is vrij van vlooien als u dit middel elke twee a drie maanden blijft gebruiken. Dieren die buitenshuis komen zullen opnieuw besmet worden met vruchtbare vlooien. Ook mensen die bij u op bezoek komen en die zelf katten of honden hebben, kunnen opnieuw een paar vruchtbare vlooien of eitjes van vlooien (via hun kleren) meebrengen en zorgen voor een nieuwe besmetting in huis. Omdat vlooien klein zijn is het niet altijd duidelijk waar ze vandaan komen.

Stronghold aanbrengen

Stronghold wordt met een pipet in de nek aangebracht. Door de vacht plaatselijk open te spreiden met wijs- en middelvinger kunt u het pipetje leeg spuiten op de huid van het huisdier. Dieren kunnen soms schrikachtig reageren als u daarmee bezig bent en wegrennen. Het is handig om uw kat of hond even vast te houden voor het opbrengen van de inhoud van een pipet. Lees de gebruiksaanwijzing van elk middel tegen parasieten altijd goed door en hou het uit de buurt van kinderen. De meeste middelen tegen vlooien werken ook tegen andere parasieten, zoals tegen wormen en teken.

Vlooienallergie

Katten en honden ontwikkelen op den duur een allergie voor vlooien. Ze kunnen hier behoorlijk ziek van worden en de vlooien kwellen hen echt. Ze hebben continu jeuk en na enige tijd ook pijn. Ze bijten en krabben zich een ongeluk en hun huid vertoont een rode gemene uitslag die enorm veel pijn doet. Rondom de anus kunnen ze de huid ook helemaal kaal krabben bij jeuk. Ze kunnen ontstekingen krijgen en haarballen door het vele bijten en likken van de huid. Ook kunnen er ernstige kale plekken in de vacht ontstaan. Help hen van de vlooien af, alleen u kunt ze helpen. Als u niet weet waar de jeuk vandaan komt, ga dan met ze naar de dierenarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaalheid bij katten (alopecia)Kaalheid bij katten (alopecia)Katten die problemen hebben met de huid en vacht zijn wel de belangrijkste reden om met een kat naar de dierenarts te ga…
Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondAtopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondDe huid van de hond kan soms zeer gevoelig zijn. Huiduitslag, veel krabben door jeuk, bijten en het hebben van kale plek…
Kale huur en servicekostenKale huur en servicekostenDe totale huurprijs van een kamer of woning bestaat uit twee delen: de kale huur en servicekosten. Voor de servicekosten…

De verschillende caviarassenEr bestaan cavia's in zeer veel verschillende kleuren en haarsoorten. Voor veel mensen maakt het weinig uit hoe de cavia…
De zintuigen van een cavia: Hoe werken ze?Cavia's zijn van nature zeer sociale dieren. Ze leven in de natuur vaak in grote groepen met één volwassen beer en meerd…
Bronnen en referenties
  • http://www.dierenartsvankessel.nl/ziektepreventie/verzorging/kat/voeding.html
Reacties

Christa van der Ploeg, 19-01-2019
Goedemiddag
Mijn kortharige kat wordt kaal aan de onderkant. Wat kan dat zijn? Reactie infoteur, 28-01-2019
Hi, daar staat veel over in het artikel. Van een huidprobleem tot hormonale problemen of een vlooienallergie of zelfs overmatig wassen door pijn. Als u de kat regelmatig tegen vlooien behandelt, en de klachten blijven kunt u het beste met de dierenarts bellen.

Astrid, 30-11-2017
Na het overlijden van onze hond boy is onze kater blacky zich aan het kaal bijten, nu weet ik dat hij een vlooienallergie heeft maar ook kan hij niet tegen vlooienmiddel, het gaat zelfs zo ver dat hij de haren er gewoon uittrekt tot kaal aan toe.
Wat kan ik nu nog doen voor hem we hebben van alles al geprobeerd Reactie infoteur, 01-12-2017
Hi, ik neem aan dat u al met hem naar de dierenarts geweest bent? Zo niet, doe dat dan toch. De kat kan medicijnen tegen jeuk en allergie krijgen die vrij gemakkelijk zijn toe te dienen via eten.

Als het om een vlooienallergie gaat kunt u veel doen. Elke dag alles stofzuigen is dan wel noodzaak. Slaapplaatsen van de kat ook elke dag schoonmaken. En de vlooienkam helpt nog altijd erg goed tegen vlooien.

Feromonenspray helpt tegen stress. De kat heeft misschien ook verdriet na het overlijden van de andere kat. Lees ook hier onder over de effecten van deze spray:

https://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/152801-nieuwe-kat-in-huis-feliway-maakt-wennen-makkelijker.html

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.