Ragdoll het liefste en leukste kattenras

Ragdoll het liefste en leukste kattenras Ragdolls (katten van het ras Ragdoll) worden gezien als de leukste en liefste katten voor ieder gezin. Maar wat maakt deze katten zo speciaal? Lees verder over de oorsprong en de kenmerken die dit kattenras favoriet hebben gemaakt bij menig kattenliefhebber!

Oorsprong

Het Ragdoll ras is een hybride ras. Dit houdt in dat dit ras is ontstaan door selectief fokken waardoor deze katten de kenmerken hebben waardoor ze nu zo populair als huiskat zijn.

Dit ras is ontstaan in 1963 in Californië, VS. Het vindt zijn oorsprong in een poes genaamd Josephine, de “moeder” van het ras. Josephine was een witte Angora/Pers poes die werd aangereden op het moment dat ze drachtig was van een onbekende kater. Gelukkig is zij van dit ongeluk volledig hersteld en enige tijd later kreeg Josephine een aantal kittens. Deze kittens hadden echter een aantal bijzondere kenmerken, zoals het typerende karakter en het mooie uiterlijk, die ervoor zorgden dat Ann Baker (de buurvrouw van de eigenaar van Josephine) besloot met deze katten te gaan fokken om zo een nieuw ras te ontwikkelen. Door het onderling kruisen van Josephine en de nakomelingen van Josephine is het Ragdoll ras ontstaan. Ann Baker heeft toen “Ragdoll” als trademark geregistreerd, haar eigen stamboek-organisatie opgericht en een contract opgesteld dat mensen moesten tekenen wanneer zij met haar Ragdolls wilden fokken of katten wilden verkopen onder de naam Ragdoll. Ook mochten Ragdolls niet worden erkend door andere stamboek-organisaties. Dit hield echter niet lang stand en al snel mochten ook andere stamboek-organisaties dit ras erkennen en andere mensen met Ragdolls fokken.

Karakter

Het volgzame, onderdanige, handelbare en slappe karakter van de Ragdoll is een kenmerk waarvan wordt gedacht dat het is doorgegeven van het Perzische en Birmaan ras. Het extreme onderdanige en handelbare karakter van sommige Ragdolls heeft geleid tot de mythe dat Ragdolls pijnbestendig zijn. Ras normen beschrijven de Ragdoll als lief, gemoedelijk, aanhankelijk, intelligent, ontspannen in temperament, zacht en gemakkelijk te hanteren.

Ragdolls vinden het heerlijk om met mensen te zijn. Dit maakt hen uitstekend gezelschap voor kinderen en volwassenen. Echter zorgt dit er wel voor dat Ragdolls iedereen die op hun af komt zien als een liefhebbend iemand. Om deze reden zijn Ragdolls over het algemeen vooral geschikt als binnenkatten. Alhoewel deze katten zo rustig kunnen zijn, kunnen ze ook heel energiek zijn. Ragdolls vinden het fijn om te spelen en op ontdekkingstocht door het huis te gaan. Ook spelen ze sneller met speeltjes dan de meeste andere rassen katten. Natuurlijk hebben Ragdolls net zoals andere katten een eigen willetje en een eigen persoonlijkheid. Geen twee zijn hetzelfde, dus ook qua karakter verschillen ze enigszins onderling.

Uiterlijk

De Ragdoll is een van de grootste kattenrassen met een stevige lichaam, en proportionele benen. Een volwassen poes weegt 3,6 tot 6,8 kg. Katers zijn aanzienlijk groter, van 5,4 tot 9,1 kg of meer. Alle Ragdolls hebben in meer of minder intense mate blauwe ogen. Hoewel het ras een zachte vacht heeft, bestaat deze voornamelijk uit lange dekharen, terwijl het ontbreken van een dichte ondervacht zorgt voor minder haarverlies en minder klitten.

Ragdolls kunnen zes kleuren hebben:
  • Seal
  • Blue
  • Chocolate
  • Lilac
  • Red
  • Creme

Er zijn drie verschillende hoofdpatronen:
  • Colourpoint/Pointed: Neus, oren, poten en staart zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. De rest van het lichaam is relatief egaal gekleurd. Soms is de borst iets lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint/Pointed heeft geen witte vacht.
  • Mitted: Hetzelfde als Colourpoint/Pointed, maar de pootjes, en buik (van kin tot genitaliën) zijn wit. Soms hebben ze een witte streep of plek op hun gezicht.
  • Bicolor: Gekleurd gezicht, maar met een witte, omgekeerde “V” op hun gezicht. Gekleurde staart en oren. Buik (van kin tot genitaliën) en poten zijn wit. Soms hebben ze witte vlekken op hun rug.

Conclusie

De Ragdoll is een lieve, volgzame, handelbare, speelse kat die het liefst binnen blijft en vrij groot kan worden. Hij verliest niet veel haren en krijgt niet snel klitten waardoor deze kat weinig verzorging nodig heeft. Kortom: de liefste en leukste huiskat voor ieder gezin, die heel goed met kinderen kan opschieten.
© 2013 - 2024 Good-info, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bijzondere kattenras MunchkinWie eenmaal kennis gemaakt heeft met een kat van het Munchkin ras, zal dit kattenras niet snel vergeten. De katten hebbe…
De mooie ragdollkatDe mooie ragdollkatDe ragdoll is een kattenras dat vanaf eind 20ste eeuw sterk in populariteit toeneemt. Het is weliswaar één van de vele s…

Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
De kleinste apensoort ter wereld: Pygmee-oeïstitiEr werd voor een lange tijd gedacht dat er zo’n 240 soorten primaten op de wereld leefden, maar dit aantal blijkt echter…
Bronnen en referenties
Good-info (13 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.