De zintuigen van een cavia: Hoe werken ze?

Cavia's zijn van nature zeer sociale dieren. Ze leven in de natuur vaak in grote groepen met één volwassen beer en meerdere zeugjes met hun jongen. Uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat bij de communicatie tussen cavia's de zintuigen een belangrijke rol spelen. De zintuigen zijn veel gevoeliger dan bij de mens.

Hoorvermogen

Het slakkenhuis in het binnenoor van de cavia heeft vier halve cirkel-vormige kanalen. Bij de muizen, ratten en bij de mens zijn dit er maar 2,5. Bij een cavia is er dus veel meer plaats voor gehoorcellen, hierdoor beschikt een cavia over een bijzonder goed hoorvermogen. Jonge mensen zonder gehoorbeschadiging kunnen geluiden horen tot ongeveer 20.000 hertz. Cavia's kunnen tonen horen tot 33.000 hertz.
Koop dus nooit van die apparaatjes die een ultrasoon geluid uitzenden waardoor de muggen als het goed is wegblijven. Er is een kans dat uw cavia's dit wel licht horen.

Reukvermogen

Het reukvermogen is vooral afgestemd op het onderlinge contact en het seksuele gedrag. Mannetjes die willen paren zullen met hun urine geurmarkeringen achterlaten, deze zullen een belangrijke rol spelen in de voortplanting omdat een vrouwtje zo doorheeft bij welk mannetje ze moet zijn als ze bronstig is. Vrouwtjes laten op hun beurt ook met speciale geuren weten wanneer ze geen zin hebben om te paren.

Herkenning

Cavia's herkennen elkaar aan de geur. Jonge dieren herkennen op deze manier ook wie hun moeder is. Wanneer een jonge cavia weggehaald wordt bij de moeder en pas na een aantal weken weer teruggezet wordt bij haar is deze herkenning echter verdwenen. Het dier zal zijn moeder niet meer herkennen.

Markeren

In het wild markeert een mannetje zijn territorium met een secreet vermengd met urine. Hierdoor kunnen andere cavia's ruiken dat het zijn gebied is waar ze zijn binnengedrongen.

Voedselopname

Met zijn neus zal de cavia ook ruiken wat voor voedsel hij voor zijn neus heeft. Ook merkt hij precies wanneer je als baas een groente met een enorme geur zoals paprika aan het snijden bent. Vaak zullen je cavia's beginnen met piepen zodra ze het ruiken.

Vergeleken met mensen

Cavia's hebben een betere reukzin dan mensen. Hij is ongeveer 1.000 beter dan die van de mens! Cavia's nemen veel geuren en informatie op waarvaan wij niet eens weten dat ze er zijn. De kooi van een cavia moet daarom ook zeer regelmatig worden gereinigd. De urinegeur is zeer irritant voor de beestjes

Gezichtsvermogen

Cavia's hebben hun ogen redelijk ver naar de zijkant geplaatst. Hierdoor kunnen ze zowel naar voren als naar de zijkant kijken zonder hiervoor hun hoofd te moeten bewegen. In het wild is dit brede gezichtsveld erg belangrijk om zich tegen vijanden te kunnen beschermen. Ze kunnen deze van alle kanten aan zien komen. Het dieptegezicht van cavia's is echter zeer slecht.
Het is niet helemaal duidelijk of cavia's geheel in kleur zien of maar gedeeltelijk. Ze kunnen in ieder geval de kleuren geel, rood, groen en blauw van elkaar onderscheiden. Dit is handig bij de voedselopname.

Tastzin

Door de tasthaartjes aan de zijkant van de mond en van de neus kunnen dieren ook in het donker voelen of ze ergens bijna tegen aan botsen. Bij niet alle cavia's zijn deze tasthaartjes hetzelfde. Bij rexcavia's zijn deze korter en een beetje golvend. Bij merino's en tessels zijn ze lang maar ook golvend. Hierdoor is het oriëntatievermogen van deze rassen in het donker minder goed dan bij bijv. gladhaarcavia's en shelties.

Smaakzin

Wanneer cavia's het verschil tussen bepaalde voedseldelen niet kunnen onderscheiden vertrouwen ze op hun smaakzin. Vaak wordt er gezegd dat cavia's zoet lekkerder vinden dan zuur. Je zult dit bij jouw cavia kunnen testen door twee verschillende soorten appels te geven. Van bittere stoffen hebben cavia's totaal geen last, paardenbloem vinden ze juist heel erg lekker.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De smaakzin (zintuigen)De smaakzin (zintuigen)Ook de smaakzin behoort net zoals horen,ruiken,zien en de tastzin tot de 5 zintuigen. Wij kunnen smaken waarnemen door m…
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Communicatie, een goede reuk en geurCommunicatie, een goede reuk en geurGoed communiceren is belangrijk en onmisbaar. Ook een goede reuk, reukzin en geur zijn belangrijk in de omgang met ander…

Kat met kale plekken in de vacht. Wat kan de oorzaak zijn?Kat met kale plekken in de vacht. Wat kan de oorzaak zijn?Heeft u een kat met kale plekken? Een kat (of poes) kan om verschillende redenen kale plekken in de vacht krijgen. Dit k…
De Old English BulldogDe Old English BulldogDe Old English Bulldog is een middelgrote, gespierde hond. Hij is atletisch en sportief gebouwd. Als gezinshond echt een…
Bronnen en referenties
  • http://www.degrotecavia.nl/zintuigen.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.