De vacht van langharige katten verzorgen

De vacht van langharige katten verzorgen Langharige katten zoals de Perzische kat, hebben speciale verzorging van de vacht nodig. Perzen, met hun lange haar, kan je van jongs af aan wennen in bad te gaan, en kunnen daarna eens in de zoveel tijd in bad gestopt worden en worden daarna geföhnd. Liever niet al te vaak, alleen als de vacht echt vies is. Ze worden dagelijks gekamd en ook moet de vacht regelmatig gecontroleerd worden op klitten. Perzische katten laten zich deze verzorging van de vacht ondergaan als je ze al jong went aan borstelen, kammen, badderen, föhnenů Katten met lang haar hebben een intensieve verzorging van de vacht nodig, anders worden ze ziek. Als de vacht niet goed verzorgd wordt gaat deze klitten en op den duur zelfs vervilten. Vervilten houdt in dat de haren zodanig geklit zijn dat ze een soort viltachtige plakken vormen in de vacht. Vervilting van de vacht is heel zielig, de kat heeft veel pijn en wordt depressief. Klitten in het haar zijn voor langharige katten sowieso pijnlijk, omdat de huid van de kat erdoor wordt samengetrokken of op een andere manier samentrekt. Het is te vergelijken met iemand aan het haar trekken en niet meer loslaten. Zo ongeveer moet het voor een kat met grote klitten in de vacht ook voelen.

Kat ziek van klitten in de vacht

Katten met veel klitten in de vacht kunnen dan ook koorts krijgen en op den duur steeds zieker worden. Bij ernstige klitten in de vacht is het ´t beste om de klitten er met zorg uit te knippen (pas op dat je niet in de huid knipt) of om de vacht van de kat met elektrische tondeuse (speciaal voor dieren) af te (laten) scheren.

Kat in bad doen

Om een kat in bad te doen, moet de kat er eigenlijk het liefst van jongs af aan, aan gewend zijn. Anders wordt het meestal een heel gevecht waar niet alleen een kat veel stress van heeft. Katten die van jongs af aan gewend zijn om in bad te gaan, ondergaan het gebeuren meestal gelaten, hoewel de meeste katten het nooit echt fijn zullen vinden. Katten met lang haar worden erg mooi van een bad. Er is speciale kattenshampoo te verkrijgen. Het badje moet niet te diep zijn en je maakt bij voorkeur gebruik van een sproeier met handwarm/lauw water. Koud water is gevaarlijk (afkoeling) en heet water eenvoudig te heet en dus ook gevaarlijk.

Vacht kammen

Borstel het haar (indien mogelijk) voordat de kat in het bad gaat, eerst goed door. Verwijder op die manier losse haren. Maak de vacht nat met de sproeier met handwarm water (niet te heet, niet te koud) en zeep de vacht in met de kattenshampoo. Was met zorg en spoel de zeep goed uit. Op de kop geen shampoo doen, wel een beetje poetsen rondom de ogen met een nat washandje bijvoorbeeld. Geen water in de oren laten komen! Je kunt tweemaal inzepen en uitspoelen als de vacht erg vies is. Probeer de kat niet te lang in bad te laten zitten. Water geeft een kat vrijwel altijd stress. Na het badderen zet je de kat op een dikke handdoek en droog je met een extra handdoek de vacht met zorg zo droog mogelijk. Kam of borstel de vacht goed door, eventueel met speciale producten tegen klitten, voor katten.

Kat Föhnen

Föhnen is goed, indien de kat er aan gewend is gaat het drogen daarmee het snelste waarmee onderkoeling voorkomen wordt. Als een kat niet van föhnen houdt en gaat vluchten of krabben, zet hem dan in de bench op een stevig badlaken. Je kunt dan door de tralies van de kooi heen föhnen, wat noodzakelijk is omdat de kat met een natte langharige vacht anders snel onderkoeld zou kunnen raken. Zorg dat in elk geval kamer ook goed warm is, want de kat kan sowieso snel afkoelen. Ook mag er uiteraard geen tocht zijn. Hoe eerder de vacht weer droog is, hoe beter. Ondanks dat een kat gewend kan zijn aan de wasbeurten, heeft een kat angst van een bad. Ze ondergaan het vrijwel nooit met plezier.

Warme plaats

Na het bad moet de kat nog goed na drogen. De vacht dichtbij de huid is mogelijk nog een tijdje klam. Voorkom (langdurig) bibberen en afkoeling, en geef de kat een plekje bij de kachel, nadat de vacht zo goed mogelijk gedroogd is met föhn en handdoeken. Borstel tijdens en na het föhnen de vacht nog goed door zodat deze niet gaat klitten. Na het badderen kun je de kat (geen ijskoud) eten geven zodat hij/zij slaperig wordt. Als hij/zij bij de kachel slapen wil, of op een ander arme en tochtvrije plek, dan droogt de vacht vrij snel.

Na het bad

Veel katten krijgen na een bad wat last van de buik in de vorm van dunne ontlasting. Bij langharige katten is het daarom verstandig om de haren onder de staart kort te houden (behalve als de kat aan shows meedoet misschien).

Langharige katten borstelen

Met speciale borstels en een kattenkam, borstel en kam je de vacht regelmatig door en voorkom je zo klitten. Kleine beginnende knopen in de vacht kun je het beste met zorg uitkammen, maar doe de kat geen pijn door hard te trekken. Je kunt eventueel geklit haar er ook voorzichtig uitknippen.

Pijn

Haar wat in elkaar klit op verschillende plaatsen, gaat aan de huid trekken, waardoor de kat pijn krijgt en ook koorts kan krijgen. Ook hebben langharige katten met klitten vaak veel stress omdat het zo´n pijn doet. Ontstekingen en algehele malaise zijn dan het gevolg. Laat het dus niet zo ver komen. Langharige katten moeten nou eenmaal regelmatig verzorgd worden, omdat het lange haar niet natuurlijk is maar het gevolg van zorgvuldig fokken.

Vervilte vacht

Een kat met een vervilte vacht ziet er ziek uit. De vacht bestaat uit stukken, harde vlokken en plakken. Kammen, borstelen of badderen helpt niet meer. De vacht moet eraf geknipt worden. De kat kan ook geschoten worden. Kan je de kat niet scheren, dan kan je de klitten zelf verwijderen, neem hier echter de tijd voor.

Vervilte klitten doorknippen

Een stuk vervilt haar doorknippen met een klein schaartje is vaak al voldoende om een klit er daarna voorzichtig uit los te kammen. Knip altijd vanaf de huid omhoog (naar de haar-punten toe) en niet naar de huid toe, dit om knippen in de huid te voorkomen. Een langharige kat kan veel klitten in het haar krijgen als je niet vaak genoeg kamt en borstelt, en de kat kan daar veel last van hebben en zelfs ziek door worden. Door de klit door te knippen, is het makkelijker om de los geknipte delen te verwijderen.

Kat laten scheren

Laat de kat het verwijderen van klitten niet toe, of is het een verwilderde kat, of is de kat te ziek, of durf je het niet: breng de kat dan naar een dierenarts of kattensalon. Een van deze kan de kat scheren. De kat zal hierna enorm opknappen en de vacht groeit gewoon weer aan.

Turkse Angora

De Turkse Angora is een kat met lang haar, die veel op de pers lijkt. De vacht van de Turkse Angora is heel fijn en zacht. Ondanks de fijne lange haren, heeft de vacht niet echt de neiging om ernstig te klitten. Bij dit ras is het voldoende om eenmaal per week te borstelen.

Vlooienvrije vacht

Het is voor elke kat belangrijk om de vacht vlooienvrij te houden. Voor langharige katten zelfs nog een beetje meer, omdat hun vacht veel vlooien aantrekt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Waarom katten hun vacht verzorgenWaarom katten hun vacht verzorgenEr zijn katten met allerlei soorten vacht, zowel langharige als kortharige soorten. Meestal heeft een kat drie soorten h…
De Main Coon als huiskatDe Main Coon vind zijn oorsprong in Amerika. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair broodjeaa…
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…

Hond en kinderen: Welke rassen zijn kindvriendelijk?Hond en kinderen: Welke rassen zijn kindvriendelijk?Praktisch iedereen die als kind een hond had, heeft hier mooie herinneringen aan overgehouden. Geen wonder, want een hon…
De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.