Nieuwe kat in huis? Feliway maakt wennen makkelijker

Nieuwe kat in huis? Feliway maakt wennen makkelijker Als u een nieuwe kat in huis haalt, terwijl u al andere katten heeft, wilt u graag dat ze op een goede manier aan elkaar wennen. Het kan om een kitten of een volwassen kat gaan. Als u volwassen katten aan elkaar wilt laten wennen kost dit vaak meer tijd. Katers zullen heftiger reageren op andere katers, en poezen reageren meestal juist venijniger op poezen. Kittens worden meestal sneller geaccepteerd door volwassen katten dan volwassen katten. Katten houden niet van indringers. Hoewel het wel groepsdieren zijn, accepteren ze niet zonder slag of stoot een nieuweling binnen de groep. Goed wennen kan jaren duren, maar ze verdragen elkaar wel al na enige weken. Wat als dit niet lukt? Feliway is een product dat katten rust geeft en wat helpt om ze sneller aan elkaar te laten wennen. Ook zullen ze minder vechten en angstig zijn.

Een nieuwe kat

Katten worden ook wel als solitair (erg op zichzelf) omschreven, en dat is in zekere zin ook waar, maar katten in het wild maken net als leeuwen toch vaak deel uit van hun eigen groep. Het zijn immers gewoon zoogdieren. In het wild jagen katten zelfs vaak in groepen, bijvoorbeeld op grote ratten of op andere dieren.

Meerdere katten in een huis

Ook thuis kunnen katten een min of meer hechte gemeenschap vormen, hoewel er regelmatig onenigheid kan zijn. Als katten niet op de goede manier aan elkaar wennen, kunt u jarenlang last van vechten, grommen en blazen houden. Maar zelfs dan is het niet hopeloos, want als u het 'wondermiddel' Feliway gebruikt, zal de vrede sneller zijn weergekeerd. Feliway is een product wat de feromonen bevat die ze zelf afgeven als ze zich tevreden en blij voelen. De hersenen van de kat krijgen dus een soort 'vrede' signaal en worden daardoor rustiger en accepteren elkaar gemakkelijker.

Nieuwe kat laten wennen

Om een nieuwe kat te laten wennen aan andere katten in huis, kunt u het beste bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen:

Wennen aan geur

Laat de katten op geur aan elkaar wennen en zet ze niet plompverloren bij elkaar, maar gebruik eerst gescheiden kamers
Katten beoordelen zeer veel zaken op geuren, ze ruiken tienmaal beter dan mensen. De geur van een nieuwe kat stellen ze in beginsel dan ook niet op prijs en zullen ze associëren met een indringer binnen hun territorium.

Neem de tijd en straf niet

Overhaast het niet. Straf de kat(ten) niet als ze blazen of grommen, maar zet ze weer een tijdje uit elkaar als het uit de hand dreigt te lopen, en beloon ze bij ontspannen gedrag. Dat katten een indringer binnen hun territorium niet zonder slag of stoot accepteren, is natuurlijk gedrag. Het heeft dus geen nut om dit gedrag proberen te doorbreken met straffen. Alleen belonen voor gewenst gedrag, en negeren van ongewenst gedrag, zal op den duur vruchten afwerpen. En geduld is een schone zaak.

Sneller wennen met Feliway

Bij het wennen van volwassen katten is het eerder genoemde Feliway een goed hulpmiddel. De feromonen in Feliway-producten zijn een soort tevredenheidshormonen. Deze hormonen worden in de natuur alleen aangemaakt als katten spinnen en zich gelukkig voelen. Door met Feliway de zit- of slaapplaats van de kat te besproeien, en wat op de meubels in huis, en ook de vacht van de nieuwe kat met uw hand (!) te bestrijken met Felwiay, zal de gewenning aan elkaar bespoedigd worden. Van Feliway worden katten over het algemeen genomen sowieso rustiger. De kat is minder angst, voelt zich als vanzelf gelukkiger en katten slapen meer als u dit middel in huis verspreidt. Ze zijn sneller tevreden en relaxed. Een dergelijk middel heeft u pas nodig als het wennen niet wil lukken, of als katten veel vechten, of als u haast hebt om katten aan elkaar te laten wennen, of als uw kat (ook katten alleen) een angstige indruk maakt.

Katten aan elkaar laten wennen

Katten wennen op den duur ook aan elkaar met tijd en geduld. Alhoewel veel katten die pas bij elkaar geplaatst worden als ze volwassen zijn, niet snel elkaar beste vrienden zullen worden, accepteren ze elkaar na verloop van tijd in de meeste gevallen wel. Er zijn misschien vier stadia van acceptatie:
 • elkaar accepteren met gepaste afstand, soms vechten of kleine competities.
 • elkaar accepteren met gepaste afstand, geen of zelden vechten of competities.
 • elkaar accepteren zonder afstand.
 • elkaar accepteren zonder afstand plus sociaal gedrag zoals bij elkaar slapen, elkaar wassen en kopjes geven.

Tips om katten beter aan elkaar te laten wennen

 • Zet de katten niet meteen bij elkaar maar geef de nieuwe kat tijdelijk een eigen kamer, met een eigen kattenbak, een eigen waterbakje en altijd elk een eigen bakje met eten. U heeft dus van alles sowieso twee stuks nodig.
 • Zorg voor nog een extra katten op een neutrale plaats, bijvoorbeeld in een gang.
 • Dwing ze niet bij elkaar te liggen of te zitten.
 • Zorg voor een paar hoge hangout kattenplekken in huis. Katten voelen zich veiliger als ze hoog kunnen zitten.

U kunt er gerust van uitgaan dat u geduld moet hebben. Enkele weken gescheiden houden is niet ongebruikelijk en zelfs vaak noodzakelijk. Bij het wennen van katten, is tijd uw beste vriend. U moet het zo zien: in het begin is de geur van een nieuweling bedreigend en het roept agressie op. Maar als u geduldig bent wordt de nieuwe geur normaal en vertrouwd en hoort de geur er gewoon bij. Daarbij helpt het eerder genoemde Feliway om positieve Feromonen af te geven, waardoor katten het idee krijgen dat de geuren veilig zijn. De geuren zijn dan ook veilig omdat deze stoffen normaal gesproken alleen vrijkomt bij het geven van o.a. kopjes geven.

Catnips

Ook van Catnips wordt wel beweerd dat deze kunnen helpen om kattennader tot elkaar te laten komen, maar pas als de katten elkaar al een tijdje kennen en elkaar minimaal verdragen. Catnips hebben namelijk een kortdurend bedwelmend effect op katten, ze maken dan een soort trip waarin ze tijdelijk stoned zijn. Dit tripje duurt ongeveer tien minuten. Als katten dit samen meemaken kan dit volgens beweringen (verder niet onderbouwd door experts) een positief effect hebben maar ze kunnen elkaar ook juist als bedreigend ervaren. Sommige katten reageren heel heftig op Catnips. Ze gaan (soms) bijvoorbeeld spontaan plassen of (soms) schreeuwen. Dit is echter niet omdat ze zich naar voelen, maar eerder het tegendeel. Ze voelen zich prettig. Het gedrag lijkt ook wel wat op het over de grond rollen bij krolse katten. Niet elke kat reageert op Catnips. Er zijn ook katten die er nauwelijks op reageren.

Kat aan een nieuwe omgeving laten wennen

Zorg dat de kat eerst op zijn/haar gemak is in de nieuwe omgeving, dit kan echt wel een tijdje duren, bijvoorbeeld een weekje
Een kat voelt zich prettig als zij/hij eet, drinkt, zijn/haar eigen bak gebruikt, speelt, zich wast, zich laat aaien, niet gromt of krabt, zich niet meer verstopt onder bed of in kasten en dergelijke.Zijn er meerdere katten in huis, laat de kat dan eerst wennen in een aparte kamer.

Aparte kamer

Laat de andere katten toe tot aan de gesloten deur van de nieuweling. Ze kunnen onder de deur door snuffelen en aan elkaars geur wennen. Dit is echt belangrijk! Elkaar niet zien maar wel ruiken, geeft ze dankzij de deur de tijd om elkaar te accepteren zonder dat ze oogcontact kunnen maken. Als u Feliway gebruikt kunt Feliway bij de kier van de deur sprayen om het contact nog aangenamer te maken. U zult zien dat ze dan al snel spelen bij de deur, en reageren op geluid en geur van de nieuweling. Als de deur een kier heeft, zullen ze een glimp proberen op te vangen via die kier.

Belonen voor goed gedrag

 • Zodra katten gaan blazen of grommen, wordt dan niet boos op de kat die gromt of blaast, maar haal de katten tijdelijk uit elkaar door de oude kat pas na een poosje weer bij de deur van de kamer toe te laten.
 • Als uw oude kat niet gromt of blaast, geef hem/haar dan een lekker kattensoepje, zodat er een positief verband gelegd wordt tussen de geur van de nieuwe kat (achter de deur), met een lekker hapje
 • Zet een kartonnen doos in de kamer van de nieuweling en laat deze er regelmatig in zitten
 • Zet de doos daarna een tijdje in de huiskamer (spray er eventueel) Feliway in, en lok uw oude kat er naartoe. De geuren van de katten zullen zich vermengen als uw oude kat in de doos gaat zitten, en de kartonnen doos met Feliway en de geur van de andere kat, geeft de boodschap af dat het veilig is. U kunt de doos regelmatig van kamer laten wisselen.

De eerste ontmoeting tussen katten

Als u denkt dat de katten elkaars geur gewoon zijn geworden, kunt u overgaan tot de eerste ontmoeting. Als u dit zonder gebruik van Feliway doet zal u hier langer mee moeten wachten. Met Feliway is het zelfs mogelijk om oude vetes tussen katten te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. De Feliway spray is ideaal, vrijwel geurloos voor mensen, en de katten worden er heel kalm en vreedzaam van. Katten hebben veel minder tijd nodig om elkaar geheel te accepteren. U sprayt hiermee uw handen in en wrijft na een minuutje over de katten hun vacht. Ook sprayt u Feliway op kussens en andere ligplaatsen. Herhaal dagelijks voor optimaal resultaat. De katten krijgen het signaal dat de andere katten hen accepteren en zelfs kopjes geven. Resultaat: vrede in huis! Ook ideaal om te gebruiken voor in de reismand omdat de kat dan rustiger en minder angstig zal zijn tijdens de reis.

Bange nieuwe kat

Als een kat angstig is, laat het beestje dan zoveel mogelijk met rust. Aaien is op dat moment niet geruststellend maar een reden voor nog meer angst. Kijk de kat absoluut niet aan en als u dat per ongeluk wel doet, kijk dan rustig weg terwijl u met uw ogen knijpt. U kunt ook doen alsof u geeuwt. Voor katten is oogcontact bedreigend. Met de ogen knijpen en rustig wegkijken is rustgevend, net als geeuwen. Bange katten zijn gebaat bij Feliway. Als de omgeving ernaar ruikt zal de angst minder worden.

Kitten laten wennen

Als u een nieuw kitten introduceert aan uw kat of katten, wilt u voorkomen dat het kitten gewond raakt of niet geaccepteerd wordt. Hoewel kittens schattig en vaak onderdanig zijn, kunnen volwassen katten toch behoorlijk lelijk op het kitten reageren. Ze kunnen ernaar grommen, blazen, of het zelfs slaan of bijten. Vaak wint het kitten het hart van de volwassen katten, en na een paar weken zullen ze wellicht met het speelse kitten spelen. Vergis u niet, ook dit kan soms erg wild toegaan. De eerste tijd een oogje in het zeil houden kan dus geen kwaad. Om de katten te laten wennen aan het kitten houdt u het eerst gescheiden van de andere katten, in een aparte kamer. Neem ook dan de tijd om katten aan elkaars geur te laten wennen. U kunt met een lapje langs de bekjes van de katten en het kitten wrijven, zodat geursporen van de klieren erop zitten. Door deze geuren te vermengen en afwisselend bij de katten neer te leggen, zullen katten elkaars geur eerder accepteren. Het accepteren van geuren is ook met een kitten heel belangrijk. Neem hier ruim de tijd voor. Verplaats ook dekentjes en dergelijke, om de geur aan uw katten te introduceren.

Na een tijdje kunt u een kat bij het kitten laten. Blijf erbij en kijk hoe er gereageerd wordt. Als het bij een beetje blazen blijft, zal het nog een kwestie van tijd zijn totdat het kitten niet langer te weerstaan is. Ook als het kitten een beetje genegeerd wordt, is dit vrij normaal en is de kans groot dat het na een tijdje geaccepteerd wordt. Wil uw kat echter niets van het kitten weten, en neigt het naar aanvallen of slaan, heeft uw kat nog wat meer tijd nodig. Gebruik van Feliway is dan aan te raden, maar als u daarvoor niet kiest moet u het kitten weer in veiligheid brengen op een aparte kamer. In dat geval moet u het kitten ook nog niet bij eventuele andere katten zetten. Laat het kitten het huis onderzoeken op een moment dat de andere katten het diertje niet kunnen ontmoeten. Een kitten is geaccepteerd als andere katten:
 • het kitten wassen met hun tong.
 • er aan snuffelen zonder te blazen of agressief gedrag te vertonen.
 • het in hun buurt verdragen.
 • ermee spelen.

Katten die elkaar wassen

Het wassen is een sociaal gebeuren en doen katten werkelijk alleen omdat ze het kitten of de ander volwassen kat, geheel accepteren hebben. Als ze aan elkaars neusje snuffelen zonder te blazen, is dat ook al een heel goed teken. Als katten tegen elkaar aan gaan liggen slapen, spreekt het voor zich dat ze elkaar geheel accepteren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feliway en Adaptil bij honden en katten met stressFeliway en Adaptil bij honden en katten met stressFeromonen zijn lichaamseigen stoffen waarbij een hond of kat zich op zijn of haar gemak voelt. Fabrikanten hebben deze f…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…
Feromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen spelen vaak onbewust een rol in de jacht tussen mannen en vrouwen. Lees meer over het fenoneem feromonen: hun…

De verzorging van een cavia: Wat moet je doen?Cavia's zijn dieren die maar weinig verzorging nodig hebben. Je hoeft niet veel te doen om je diertjes te tevreden te ho…
De verschillende caviarassenEr bestaan cavia's in zeer veel verschillende kleuren en haarsoorten. Voor veel mensen maakt het weinig uit hoe de cavia…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.