Hond en kinderen: Welke rassen zijn kindvriendelijk?

Hond en kinderen: Welke rassen zijn kindvriendelijk? Praktisch iedereen die als kind een hond had, heeft hier mooie herinneringen aan overgehouden. Geen wonder, want een hond biedt gezelschap wanneer er niemand anders is om mee te spelen. En heb je een hond van een ras dat bui uitstek geschikt is als gezinshond, dan kan deze een hoop plezier en vermaak opleveren. Welke rassen staan het beste bekend als kindvriendelijk? Wanneer je kinderen hebt en een hond gaat nemen, wil je natuurlijk een verstandige keuze maken. Je kunt je niet alleen laten leiden door hoe mooi of leuk een hond eruit ziet. Je wilt er ook op kunnen vertrouwen dat het dier een goed karakter heeft en zich dus goed gedraagt rondom kinderen. De verhalen die je soms weleens hoort over hoe een hond een kind aangevallen heeft is het laatste dat je zelf in de praktijk wilt meemaken.

Het lastige is natuurlijk, dat kinderen geen gevaar zien in een hond. Vooral wanneer ze zo aan het dier gewend zijn. Of zelfs het huisdier als puppy hebben zien groeien tot een volwassen hond. Ze zien het dier natuurlijk vooral als een speelmaatje en zijn niet altijd even voorzichtig. Juist daarom wil je ene hond die daar goed mee om gaat. Die niet bij het minste of geringste van zich afbijt. Letterlijk en figuurlijk.

Welk hondenras is het meest geschikt als gezinshond?

De vraag is dan al snel: "Welk ras hond is het meest geschikt voor mij en mijn gezin?" Gelukkig is er een goed antwoord op die vraag te geven. Daarom volgt hier een lijst van tien hondenrassen, die algemeen bekend staan als kindvriendelijk. Wil je echter zo zeker mogelijk zijn dat je kinderen veilig rondom je hond zijn, dan vind je na deze lijst nog een aantal zaken, die hier goed bij kunnen helpen.

Golden Retriever

De Golden Retriever staat algemeen bekend als kindvriendelijke hond. Het dier is erg sociaal en vriendelijk. Het dier heeft veel aandacht nodig, maar zal ook veel aandacht geven. Het dier is erg energiek en dus een bron van veel plezier voor kinderen. Een groot voordeel van de Golden Retriever is dat ze niet doorbijt. Een zachte bek wordt dit ook wel genoemd.

Labrador Retriever

Net als de Golden Retriever is ook de Labrador erg geschikt als gezinshond. De Labrador heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als de Golden Retriever. Speels, sociaal en gehoorzaam.

Berner Sennen

De Berner Sennen is een geliefde hond. Onder andere door haar uiterlijk. Maar ook qua karakter is de hond geschikt rondom kinderen. Het dier is aanhankelijk en gaat goed om met kinderen. Het dier heeft een rustig en gehoorzaam karakter.

Schotse Herdershond

Een andere naam voor dit ras die je veel tegenkomt is Collie. Het zijn slimme dieren, die je snel iets bij kunt brengen. Het is een trouwe hond, die ook goed met kinderen omgaat. Ze zijn voorzichtig en lief.

Boxer

De Boxer is een vriendelijke hond die erg speels is. Soms wat druk, waardoor vooral kleine kinderen weleens een duwtje kunnen krijgen. Het karakter is echter erg kindvriendelijk. Daarbij is het dier erg trouw en liefdevol richting het gezin waar hij deel van uitmaakt.

Engelse Bulldog

Een Engelse Bulldog is een enthousiaste, blije hond. Het dier is goed van aard en is snel vertrouwd met mensen. De hond heeft een zachtaardig karakter en kan prima opschieten met kinderen. Vooral de vriendelijke en spontane aard, doet het altijd goed bij kinderen.

Newfoundlander

Ook een Newfoundlander is redelijk bekend, vanwege zijn kindvriendelijke aard. De hond is tolerant en zachtmoedig, wat erg prettig is. Het dier is net als de Retrievers aan de maat, en heeft bovendien een grote vacht. Ook voor kleine kinderen is de Newfoundlander prima geschikt.

Mopshond

Mopshonden zijn onder meer door het formaat erg geschikt als gezinshond. Het dier is sociaal en houdt van mensen en ook kinderen. Het dier is speels en energiek. Dit wordt wel minder, naarmate ze ouder worden. Vooral het uiterlijk en het speelse karakter maken dat veel kinderen op slag verliefd zijn.

Beagle

Beagles zijn opgewekt honden met een vriendelijk en enthousiast karakter. Ze worden zelden agressief en zijn uitermate geschikt rondom kinderen. Daarbij zijn ze niet erg groot, waardoor kinderen niet snel ondersteboven zullen worden gelopen.

Poedel

Een Poedel is niet waar de meeste mensen meteen aan denken bij een gezinshond, maar toch is het dier daar wel geschikt voor. Ze blijven speels, ook op hogere leeftijd. Daarnaast hebben ze een rustig en zachtaardig karakter. Ook richting kinderen. Bovendien is een poedel trouw en erg gehecht aan de familie waarbij hij opgroeit.

Een puppy of een oudere hond?

In het algemeen is de keuze voor een puppy de meest voor de hand liggende. Op die manier kun je zelf het dier opvoeden en zo grote invloed uitoefenen op het gedrag van de hond. Vooral een onbekende oudere hond, bijvoorbeeld uit het asiel, is een risico. Neem je een hond over van iemand die je kent, en ken je de hond ook al, dan geeft dat meer vertrouwen. Neem je wel een hond uit het asiel, probeer dan goede informatie te krijgen over waar de hond vandaan komt. Uit welke situatie kwam het dier, hoe is het opgegroeid en heel belangrijk: waarom is het dier in het asiel terecht gekomen?

Maar ook bij een puppy kun je er niet blind vanuit gaan dat het wel goed zit. Probeer een beeld te krijgen van de ouders van de pup. Wat voor karakter hebben die? En hoe zit het met eerdere puppy's uit hetzelfde nest? Dat geeft vaak al veel bruikbare informatie.

Gedrag en opvoeding

Een erg belangrijke factor in het gedrag van iedere hond is toch wel de eerste jaren waarin het dier opgroeit. Krijgt het dier veel aandacht en wordt er consequent en goed met het die omgegaan, dan heeft dat een erg positief effect. Andersom kun je zeggen dat je elke hond vals en gemeen kunt krijgen. Het is dus ook zaak vooral op jezelf te letten bij het opvoeden van de hond. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor je gezinsleden. Bij kinderen heb je daar als ouder een extra oogje in het zeil te houden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Een labrador retriever: de juiste hond voor mij?Een labrador retriever: de juiste hond voor mij?Het zijn zowat de bekendste en meest populaire honden ter wereld. En niet zonder reden: talent voor de jacht, zachtaardi…
Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…

We begrijpen onze katten niet en frustreren zeWe begrijpen onze katten niet en frustreren zeEigenaren van katten doen het verkeerd, meestal begrijpen ze hun katachtigen niet, ze weten niet wat ze willen, laat sta…
De vacht van langharige katten verzorgenDe vacht van langharige katten verzorgenLangharige katten zoals de Perzische kat, hebben speciale verzorging van de vacht nodig. Perzen, met hun lange haar, kan…
Bronnen en referenties
  • http://www.publi-wiki.org/Article/dieren-en-natuur/wat-zijn-de-meest-kindvriendelijke-grote-gezinshonden
  • http://www.dogzz.nl/staticpages/index.php/hondenrassen_gezinshonden
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.