Gevaarlijk eten voor je hond: wat mag een hond niet eten?

Gevaarlijk eten voor je hond: wat mag een hond niet eten? Een hond is een gewaardeerd lid van veel huishoudens in Nederland. Voor sommigen is de trouwe viervoeter een onmisbaar element in hun leven. Je hebt dan het beste voor met je huisdier en wilt hem misschien ook eens verwennen. Een hond is echter geen mens. Er zitten grote verschillen tussen het voedsel dat geschikt is voor mensen en honden. En sommig eten is zelfs ronduit gevaarlijk. Er zijn een aantal zaken die je vooral niet aan je hond moet geven. Een hond zal er ziek van worden. Bij bepaald eten kan een hond zelfs zo vergiftigd raken, dat hij eraan dood kan gaan. Zorg daarom dat je weet wat je hond absoluut niet mag eten. Zo voorkom je dat je hond ziek wordt of dat je overhaast naar een dierenarts moet voor een behandeling die eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Een overzicht van eten dat ongeschikt is voor je hond.

Geef nooit chocolade aan je hond

Chocolade is erg gevaarlijk voor een hond. Een hond kan namelijk een bepaalde stof in chocolade (theobromine) niet verwerken. Daardoor blijft deze stof nog uren in het bloed circuleren. Dit kan epileptische aanvallen, interne bloedingen en hartinfarcten veroorzaken. Heeft een hond teveel chocolade binnen gekregen, dan kan het zelfs de dood veroorzaken.

Een vervelend aspect is dat de hond zelf chocolade wel erg lekker vindt. Pas daarom extra goed op met chocolade in de buurt van je hond. Weet je of vermoed je dat je een hond veel chocolade heeft gegeten, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. Deze kan dan bijvoorbeeld de maag leegpompen om erger te voorkomen.

Alcohol is giftig

Net als bij de mens is alcohol in wezen een vergif voor het lichaam. De lever van een hond heeft echter veel meer moeite met het kwijtraken van alcohol. Daarbij is ook de hop in het bier niet goed voor een hond. De lichaamstemperatuur van de hond kan oplopen door de hop inname.

Druiven of rozijnen

Druiven en rozijnen lijken onschuldige of zelfs gezonde etenswaren. Een hond mag echter absoluut geen druiven of rozijnen eten. Inname van dit voedsel kan leiden tot lever- of nierfalen. Enkele rozijnen kunnen al genoeg zijn om een hond te doen overlijden.

Noten en zaden

Kijk erg uit met noten en zaden. Het beste is om ze helemaal nooit aan je hond te geven. In het bijzonder zijn de macademianoten en pinda's erg gevaarlijk. De macademia maakt de hond ziek. De pinda is erg moeilijk te verteren voor een hond. Ook walnoten zijn niet geschikt. Daarnaast is het belangrijk alleen rauwe noten te geven. Dus niet roken, bakken, frituren of iets dergelijks. Ook gezouten noten zijn af te raden.

Uien, knoflook en vergelijkbare groente

Alle groente uit de ui-familie zijn ongeschikt voor honden. Ze zijn slecht voor de rode bloedlichamen en kunnen daardoor bloedarmoede veroorzaken. Denk hierbij aan groenten als ui, knoflook, prei, bieslook, sjalot, berglook en daslook.

Fruit ook gezond voor een hond?

Bepaalde fruitsoorten en pitten zijn slecht voor je hond. Anders dan de mens, maakt een hond zelf vitamine C aan, wanneer zijn lichaam die behoefte heeft. Daarom is het niet nodig je hond fruit te laten eten, zoals bij mensen het geval is. Er zijn veel fruitsoorten die een hond ongestraft kan eten. De soorten die je niet aan je hond moet geven zijn:
  • Avocado's
  • Druiven
  • Krenten
  • Rozijnen,
Wanneer een hond fruit eet in combinatie met andere soorten voedsel, kan dit tot gasvorming in de darmen leiden. Houd hier dus ook rekening mee.

Naast het fruit zelf zijn de pitten ook vaak ongeschikt voor een hond. Appelpitten kunnen bijvoorbeeld blauwzuur veroorzaken. Laat je hond dus nooit een klokhuis van een appel opeten. Ook de pitten van steenvruchten zijn ongeschikt voor je hond. Voorbeelden zijn: abrikoospitten en perzikpitten.

Nachtschadefamilie: tomaten, paprika, aubergine en aardappel

In de nachtschadefamilie bevatten allerlei giftige planten, die onder andere als medicijn gebruikt worden. Maar in deze familie vind je ook de tomaten, paprika, aubergine en de aardappel. Niet alle honden reageren even sterk op de groente uit deze familie. Het gaat hierbij vaak ook niet zozeer om de vrucht zelf, maar de bladeren of schillen. Sommige honden krijgen er diarree of jeuk van. De stoffen kunnen ook eventuele al aanwezige ontstekingen verergeren.

De meeste honden kunnen prima tegen aardappel. Maar kijk uit met de aardappelschillen. Sommige honden kunnen daar niet goed tegen. Het kan resulteren in gasvorming, winderigheid en diarree. Overigens behoort de zoete aardappel niet tot deze familie. Er is hondenvoeding die juist op basis van is van dit soort aardappelen.

Mag een hond melk drinken

Een hond is niet erg goed in het afbreken van lactose. Daarom is een grote hoeveelheid melk of melkproducten niet aan te raden. Het afbreken van lactose gebeurt door middel van het enzym lactase. Bij pups en jonge honden dit enzym ruim aanwezig. Maar naarmate de hond ouder wordt, maakt de hond dit enzym niet meer of steeds minder aan. Daardoor is voor oudere honden melk af te raden. Teveel lactose zal een laxerend effect hebben en kan een hevige diarree veroorzaken.

Verschil tussen honden

Niet alle honden zijn hetzelfde. De ene hond reageert veel sterker op bepaald voedsel dan de andere hond. Sommige honden hebben bepaalde allergieën, waardoor ze niet tegen bepaald eten kunnen. Het beste is om het voedsel dat in dit artikel genoemd wordt, helemaal niet te geven. Doe je dat toch, geef dan een hele kleine dosis, om te kijken hoe jouw hond erop reageert. Een uitzondering is chocolade. Geef dat nooit aan je hond.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Chocolade dodelijk voor hond!Chocolade dodelijk voor hond!Dat chocolade heerlijk is en er veel mensen dol op zijn is algemeen bekend. Maar wist je dat chocolade zeer gevaarlijk i…
Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenDruiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenSinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergi…

Niesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondNiesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondIndien een hond door steekmuggen oftewel muskieten wordt gestoken, dan is er een kans dat het wormen oploopt. In ons lan…
Doggydance voor de actieve hondDoggydance voor de actieve hondDansende honden en waarom ook niet. Ze bewegen immers al genoeg en waarom dan niet samen met de baas in de vorm van een…
Reactie

Plessers, 28-07-2015
Iedereen weet dat chocolade slecht is voor de hond, maar niemand weet dat druiven even slecht zijn, zelfs levensgevaarlijk, . namelijk nierfalen. Kan u via deze weg dit bekent maken. Reactie infoteur, 16-08-2015
Ls,
Dat druiven zeer slecht zijn voor honden stond al reeds in het artikel beschreven.
Maar het kan nooit kwaad dat nog eens te benadrukken, natuurlijk.
Dank voor uw reactie,

Manniel

Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.