Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?

Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden? Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan moet je zeker met enkele belangrijke factoren rekening houden. Dat is zeker het geval voor gezinnen met kinderen. Niet alle honden en hondenrassen zijn immers geschikt voor gezinnen met kinderen. Die kiezen meestal voor kleine honden, maar dat alle kleine honden even goed met kinderen kunnen omgaan is een fabeltje. Er zijn even goed grote hondenrassen die met kinderen uitstekend overweg kunnen. Op wat moet je letten bij je keuze van een kindvriendelijke gezinshond en wat zijn dan precies de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?

Grote of kleine gezinshond?

Gezinnen met kinderen kopen zelden een grote hond. Grote honden hebben vooral bij gezinnen met kinderen een slechte naam, dikwijls ten onrechte. Iedere hond heeft zijn eigen karakter, maar veel hangt af van zijn opvoeding. Kleine honden kunnen even goed als grote exemplaren over een slecht karakter beschikken en dan is het zeker niet aan te raden deze kleine honden samen met kinderen op te voeden. Bull dogs, bull terriers, herders en rotweilers zien er soms gevaarlijk uit en schrikken af vanwege hun grote gestalte en hun brute kracht. Vele grote hondenrassen kunnen echter voorbeeldig en lief omgaan met kinderen.

Opvoeding

De grootste verantwoordelijkheid ligt hier ongetwijfeld bij de opvoeding en hoe hun baasjes met deze hondenrassen omgaan. Voor je een hond in huis haalt is het erg belangrijk te weten hoe je baby of kind reageert op en omgaat met een hond. Zo kan de reactie van een kind het gedrag van een hond niet alleen positief maar zeker ook negatief beïnvloeden. Vele maar lang niet alle honden houden van drukke en actieve kinderen. De leeftijd van de hond speelt hierbij een erg belangrijke rol.

Wat is het verleden van de hond?

Niet alle kleine en grote honden zijn in staat om samen met kinderen op te groeien. De grootste onzekerheid bestaat met honden uit een asiel. Kies je toch voor een asielhond? Ga dan zeker na waarom de hond in het asiel terecht kwam. Kies je voor een pup dan is het gedrag van het ouderpaar erg belangrijk. Observeer zowel de vader als de moeder maar ook de pups voor je een definitieve beslissing neemt.

Kinderen en honden

Weet dat je niet alleen je toekomstige pup of asielhond moet opvoeden. Je zal ook je kinderen aan het nieuwe gezinslid moeten leren wennen en er leren mee omgaan. Kinderen moeten beseffen dat honden geen speelgoed zijn maar levende wezens met gevoelens en een eigen karakter. Het gedrag van je kinderen zal mee bepalen hoe je toekomstige hond met hen zal omgaan. Voor je beslist welk hondenras je zal aanschaffen, leer je bij voorkeur eerst hun karaktereigenschappen. Hou daarbij zeker ook rekening met het karakter en het gedrag van je kinderen. Zijn je kinderen rustig op juist hyperactief?

De Maltezer

De maltezer is een sociale gezinshond die niet van eenzaamheid houdt en die er alles aan doet om deel uit te maken van je gezin. Het is een echte gezelschapshond voor in huis, erg geliefd bij gezinnen met kinderen. Zorg er wél voor dat je maltezer voldoende rust krijgt. Krijgt je maltezer dat niet, dan is de kans op hyperactiviteit bijzonder groot hetgeen voor ernstige opvoedingsproblemen zorgt.

De Beagle is een echte kindervriend

De beagle is een uitstekende gezinshond, ook voor gezinnen met kinderen. Hij is écht zo lief als hij er uit ziet. Met zijn opvallend evenwichtig en zacht karakter is de beagle een echte kindervriend. Toch is hij van oorsprong een jachthond en dat laat hij buitenshuis ook onmiddellijk merken. De populaire beagle is niet alleen erg slim maar even goed opvallend actief, ondeugend en koppig. Dit hondenras is daar bovenop ook erg sociaal en houdt van gezelschap om zich heen. De beagle kan niet tegen alleen zijn. Naast een echte jachthond is de beagle tegelijk ook een schitterende gezinshond die niets liever doet dan ravotten met de kids. Beagles zijn opvallend zachtaardig en toch alerte wakers.

Het mopshondje: een intelligente kindervriend

Meer en meer gezinnen met kinderen kiezen voor een mopshond. Het is dan ook een echte gezinshond die van mensen maar zeker van kinderen houdt. Dit hondenras is opvallend rustig en moet consequent maar zeker niet streng opgevoed worden. Mopshondjes zijn erg speels en energiek, maar hoe ouder ze worden hoe rustiger ze zijn. Mopshonden zijn koppig, bijzonder moedig en echte kindervrienden. Ze kunnen probleemloos met andere honden en huisdieren gehouden worden.

Poedel: rustige en leergierige gezinshond

De poedel is een erg speelse, kindvriendelijke gezinshond. Het zijn bijzonder rustige en lieve dieren, vooral voor kinderen. De poedel is bijzonder trouw aan zijn baasje en zijn gezin. Ze vertoeven graag in het gezelschap van mensen, ze zijn dan erg sociaal. Poedels zijn de ideale speelkameraad voor kinderen. Ze verdragen enorm veel van kinderen die ze zoveel mogelijk willen beschermen.

De keeshond: vrolijk en speels

De keeshond is een vrolijk, opvallend vriendelijk, en zeer nieuwsgierig gezinshondje dat zich onmiddellijk hecht aan je gezin, zeker als er kinderen zijn. Hij is tegelijk erg waakzaam, zal bij het minste onraad beginnen blaffen maar is niet agressief. Hij houdt van kinderen en is erg speels. Het keeshondje staat graag in de belangstelling en is bijzonder leergierig. Hij luistert en doet alles wat je van hem vraagt… op één voorwaarde… het moet ook hem/haar goed uitkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luie hondenrassenLuie hondenrassenIets wat veel mensen tegenhoudt bij het nemen van een hond is het feit dat honden veel beweging nodig hebben. Toch zijn…
De Puggle – een kleine, stoere gezinshondDe Puggle – een kleine, stoere gezinshondDe Puggle is een levendige, intelligente, kleine en aanhankelijke hond met een stoere uitstraling. Het is een kruising t…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…

Konijnenverblijf op het balkonKonijnenverblijf op het balkonVeel mensen die in een flat wonen hebben een konijn als huisdier. Het is een gemakkelijk dier wat overdag goed alleen ka…
Je hond mee op visite nemenJe hond mee op visite nemenAls je bent uitgenodigd om ergens op visite te komen, wil je in sommige gevallen je hond meenemen. Het kan zijn dat je l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.animalplanet.com/pets/10-kid-friendly-small-dogs.htm
Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 03-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.